E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες τη Δευτέρα

Το επικρατέστερο σενάριο για το Πάσχα

Δημοσίευση 13/4/2021 | 08:33

Lockdown: Ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες τη Δευτέρα

Ως την Παρασκευή το μέτρο του self testing θα επεκταθεί, και θα διατεθούν, μέσω των φαρμακείων, περίπου 900.000 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές (οδηγούς), στην εστίαση (delivery), σε τράπεζες και δικαστήρια.

Ήδη τρέχει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test και συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένονται 30 εκατ. τεστ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ως τον Μάιο.

Ανοίγουν κι άλλες δραστηριότητες τη Δευτέρα

Υπό αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Ανάπτυξης θέτει στην Επιτροπή των Επιστημόνων προς εξέταση την πρόταση να ανοίξουν τη Δευτέρα και τα φροντιστήρια, μαζί με τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής.

Παράλληλα την Παρασκευή οι Ειδικοί θα εξετάσουν εκ νέου αν υπάρχει το περιθώριο για ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές με το αυτοκίνητο για σωματική άσκηση (κωδικός 6).

Επιπλέον, ο στόχος είναι τη Μεγάλη Εβδομάδα τα καταστήματα να ανοίξουν χωρίς ραντεβού… Με φυσική παρουσία πελατών στο εσωτερικό τους, αλλά με συγκεκριμένο με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι να υπάρξει πτωτική τάση των κρουσμάτων και κυρίως να έχει αποκλιμακωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Πάσχα στο χωριό και το εξοχικό ή στο… σπίτι μας;

Προβληματισμός υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με τη δυνατότητα απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στις γιορτές του Πάσχα, σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι απολύτως διαχειρίσιμη.

Εικόνες σαν τις περσινές, με συγκεντρώσεις σε σπίτια, αυλές και ταράτσες εκτιμάται πως είναι ένα πιθανό σενάριο αν δεν ανοίξουν οι μετακινήσεις.

Γι’ αυτό το λόγο συνομιλητές του Πρωθυπουργού εκφράζουν την άποψη πως δεδομένου ότι η εστίαση θα είναι κλειστή, το Πάσχα στο χωριό ή στο εξοχικό, σε ανοιχτούς χώρους, θα είναι πιο ασφαλές και παράλληλα θα αποτελέσει μια βαλβίδα αποσυμπίεσης για τους πολίτες.

Εξοδος με self-testing. Ποια θα είναι η διαδικασία

Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους Επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, εν τούτης η όποια συζήτηση για Πάσχα στο χωριό έχει ως προϋπόθεση το self testing.

Η πρόταση που συζητείται είναι να ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτή στα σχολεία.

Ο πολίτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.

Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό test, και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορονοϊό θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα αναμένεται να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να γίνουν από όλους όσοι μετακινηθούν αυτοδιαγνωστικά τεστ και δειγματοληπτικός έλεγχος στις εξόδους των πόλεων.

Ως το αργότερο την Παρασκευή 23 Απριλίου, στην τελική ευθεία για το Πάσχα, οι Ειδικοί θα κληθούν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα.

“Πράσινο διαβατήριο” και για τους εμβολιασμένους Έλληνες;

Το ορόσημο για το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων είναι η 14η Μαίου, οπότε και σχεδιάζεται το άνοιγμα του τουρισμού. Λίγες ημέρες πριν, στις 10 Μαΐου, αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους.

Και από τη στιγμή, που η χώρα θα ανοίξει τις πύλες της στον τουρισμό, θεωρητικά αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί για τους Έλληνες πολίτες ανά την Επικράτεια.

Ωστόσο σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμη περιοχές σε “κόκκινο” ή “βαθύ-κόκκινο” χρώμα, υπάρχει η συζήτηση στο τραπέζι να έχουν ίδια δικαιώματα (μετακινήσεις, ταξίδια κλπ) με τους τουρίστες, καταρχήν οι εμβολιασμένοι Έλληνες. Όλα ωστόσο θα κριθούν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρίστες οι οποίοι θα εισέρχονται στη χώρα μας, είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς, θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (“πράσινο διαβατήριο”) ή αρνητικό τεστ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

Κόσμος Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 3.Left Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής