E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νεκρές ξεβράστηκαν τέσσερις γκρίζες φάλαινες

Ανησυχούν οι ειδικοί, καθώς όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών

Δημοσίευση 11/4/2021 | 11:51

Νεκρές ξεβράστηκαν τέσσερις γκρίζες φάλαινες

Ανησυχούν οι ειδικοί, καθώς όλα τα περιστατικά σημειώθηκαν σε διάστημα εννέα ημερών - Οι δύο πιθανόν να έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με πλοία
Τέσσερις γκρίζες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε παραλίες του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο τις τελευταίες εννέα ημέρες, με ειδικούς να τονίζουν ότι δύο από τα γιγάντια θαλάσσια θηλαστικά πέθαναν από συγκρούσεις με πλοία και μια έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη χθες Σάββατο για τις αιτίες θανάτου των άλλων δύο.

Βιολόγοι από το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Θαλάσσιων Θηλαστικών στην Καλιφόρνια υπογράμμισαν σε ανακοίνωση το Σάββατο ότι δύο από τις νεκρές φάλαινες ξεβράστηκαν στη στεριά στην περιοχή του Κόλπου την Πέμπτη, με τις άλλες δύο να είχαν βρεθεί νεκρές σε παραλίες της περιοχής από τις 31 Μαρτίου.

Από τα τέσσερα θαλάσσια θηλαστικά, δύο πέθαναν από αμβλεία τραύματα έπειτα από συγκρούσεις με πλοία, ανέφερε το κέντρο.

«Είναι ανησυχητικό να βρίσκουμε τέσσερις νεκρές γκρίζες φάλαινες μέσα σε ένα διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, διότι αυτό θέτει τις πραγματικές διαστάσεις των τρεχουσών προκλήσεων που αντιμετωπίζει αυτό το είδος», δήλωσε στην ανακοίνωση του κέντρου ο Παντρέγκ Ντιγκνάν, διευθυντής παθολογίας.

Άλλες κοινές αιτίες θανάτων γκρίζων φαλαινών περιλαμβάνουν ασιτία και επιπλοκές από εγκλωβισμούς σε δίχτυα βαθέων υδάτων και άλλους εξοπλισμούς, υπογράμμισε το κέντρο.

Εμπειρογνώμονες του κέντρου με τη βοήθεια βιολόγων από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια θα διενεργήσουν τις νεκροψίες. 

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις θερμοκρασίες υδάτων που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα τροφής για τις φάλαινες, οι οποίες μπορούν να μεταναστεύουν περίπου 10.000 μίλια ετησίως μεταξύ των περιοχών τροφοδοσίας στα κρύα νερά του Βόρειου Ειρηνικού και των περιοχών αναπαραγωγής σε λιμνοθάλασσες ζεστού νερού της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού.

Το είδος δεν θεωρείται επί του παρόντος απειλούμενο, αλλά προστατεύεται από την νομοθεσία για την προστασία θαλάσσιων θηλαστικών στις ΗΠΑ.

Η διεύθυνση αλιείας της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (ΝΟΑΑ) παρακολουθεί τους πληθυσμούς φαλαινών. Η τελευταία δημοσιευμένη μελέτη το 2016 κατέγραφε πληθυσμό 27.000 γκρίζων φαλαινών. Τα δεδομένα από μια μελέτη του 2020 εξακολουθούν να αναλύονται, σύμφωνα με τον ιστότοπο της NOAA.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι δείχνει η νέα δημοσκόπηση MRB: Ποιος πρωτεύει και ποιο κόμμα χάνει τρεις μονάδες

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η ΝΔ παραμένει πρώτη δύναμη, η ΕΛΑΣ του Τσίπρα μπαίνει δυναμικά στη μέτρηση και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει αισθητή πτώση, σύμφωνα με τις τάσεις Ιουλίου της MRB.

Η στιγμή της έκρηξης στην επιχείρηση που τυλίχθηκε στις φλόγες στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Έντεκα τραυματίες από την πυρκαγιά σε επιχείρηση ανταλλακτικών στον Ασπρόπυργο, με τρεις εξ αυτών να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση.

Καρέ‑καρέ η επίθεση ουκρανικού drone σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο – Η στιγμή που πλήττει τον στόχο του

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση του πληρώματος ενός από τα πλοία»

Αναγκαστική προσγείωση F‑16 στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου ‑Καλά στην υγεία του ο πιλότος

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Το μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας είχε απογειωθεί από την 116 Πτέρυγα Μάχης

Ο αδερφός της Βάγιας Νέστορα συγκλόνισε στον επικήδειο που εκφώνησε: «Ανθρωποι σκοτεινοί μάς έριξαν σε ποτάμι πόνου και οδύνης»

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
«Η Νικολέτα έφυγε στα 37 της, κακώς έβγαλες εισιτήριο. Και ο Χάρος είναι μπαμπέσης και δεν κάνει ακυρώσεις εισιτηρίων»

Ασπρόπυργος: Από βυτίο με προπάνιο η μεγάλη έκρηξη – Πώς ξεκίνησε η φωτιά

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η πυρκαγιά εκτιμάται ότι ξεκίνησε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης και ακολούθησε η μεγάλη έκρηξη στον χώρο του συνεργείου - Τρεις οι διασωληνωμένοι.

Γερμανία: Ποινή φυλάκισης 10 ετών στον Έλληνα που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

Κόσμος 09.07.2026
O 26χρονος καταδικασθείς ομολόγησε τον ξυλοδαρμό του ελεγκτή, ωστόσο τόνισε πως δεν είχε πρόθεση να τον σκοτώσει

Σισμανόγλειο: «Κάπνιζα και πήρε φωτιά», είπε ο συλληφθείς

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Τι έχει φέρει στο φως έως τώρα η έρευνα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής.

Παιδί που είχε κηρυχθεί νεκρό βρέθηκε ζωντανό στο νεκροτομείο του νοσοκομείου

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Τι υποστηρίζει η αστυνομία για το συμβάν

Πέθανε η σπουδαία τραγουδίστρια, Μπόνι Τάιλερ

E-Daily 2.TopNews 09.07.2026
Η εμβληματική ερμηνεύτρια του «Total Eclipse of the Heart» απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια μουσική κληρονομιά.

Σοβαρές καταγγελίες στον Ασπρόπυργο: «Ξέφραγο αμπέλι, κανένα μέτρο ασφαλείας»

Ελλάδα 09.07.2026
«Μπορεί να γίνει ένα μεγάλης έκτασης βιομηχανικό ατύχημα στην περιοχή και να θρηνήσουμε θύματα»