E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Βόλου

Σταθεροποίηση σε Αττική και Πάτρα

Δημοσίευση 6/4/2021 | 18:24

Εκτόξευση του ιικού φορτίου στα λύματα Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Βόλου

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού σε αστικά λύματα, υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Σε αυτά παρατηρείται ραγδαία αύξηση του ιϊκού φορτίου στα λύματα σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ξάνθη, με +56%, +112% και +88% αντίστοιχα, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία.

Από την άλλη, σταθεροποίηση σημειώνεται στα λύματα σε Αττική και Πάτρα.

Τα αποτελέσματα αφορούν στην περίοδο από 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου Κρήτης, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου, της Πάτρας, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 29 Μαρτίου – 4 Απριλίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021.

Συμπερασματικά, την εβδομάδα 29 Μαρτίου - 4 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 22-28 Μαρτίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 7 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -2% στην Περιφέρεια Αττικής μέχρι -94% στα Χανιά. Επισημαίνεται, όμως, ότι σταθερές παραμένουν ουσιαστικά οι συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής (-2%) και της Πάτρας (-5%), καθώς στις δύο αυτές περιοχές οι μεταβολές εμπίπτουν στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Παρακάτω δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της εβδομάδας 29/3-4/4/2021 ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, στην Περιφέρεια Αττικής η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-2%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει ουσιαστικά σταθερή και σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/3/2021. Η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε μείωση (-38%) στη συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+112%) στη συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021. Έπειτα από τη μείωση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (22-28/3/2021), οι συγκεντρώσεις επανήλθαν σε πρότερα επίπεδα, αντίστοιχα της περιόδου 1 έως 21 Μαρτίου 2021.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-94%) σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης του Ηρακλείου. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-87%) σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης των Χανίων. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-93%) σε σχέση με την εβδομάδα 22-28/3/2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης του Ρεθύμνου.

Αγ. Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε πτωτική τάση (-82%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου, σε σύγκριση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. 7

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-2/4/2021, στην Πάτρα δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-5%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/03/2021.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, παρατηρήθηκε αύξηση (+88%) της συγκέντρωσης του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα, αλλά οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται ακόμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 29/3-4/4/2021, ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού στα αστικά λύματα, σε αντίθεση με την εβδομάδα 22-28/3/2021, οπότε ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος. Η συγκέντρωση χαρακτηρίζεται ως πολύ χαμηλή.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με τεχνητή νοημοσύνη «ξεγύμνωσε» συμμαθήτριά του και κυκλοφόρησε την εικόνα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος δύο ανήλικων 15 ετών για την υπόθεση

Ζάκυνθος: Για μια selfie παραλίγο να χάσει τη ζωή του ο 22χρονος που σώθηκε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο νεαρός Αμερικανός ταξίδεψε αυθημερόν από την Αθήνα για να φωτογραφηθεί στο Ναυάγιο - και κατέληξε κρεμασμένος σε θάμνο πάνω από γκρεμό 300 μέτρων

Συζυγοκτονία Αμπελοκήπων: «Θόλωσα όταν μου είπε ότι φεύγει με τα παιδιά», δήλωσε ο κατηγορούμενος

Ελλάδα 26.05.2026
Η απολογία του καθ` ομολογίαν κατηγορουμένου ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Ανάκληση κατεψυγμένου ψαριού από τον ΕΦΕΤ ‑ Βρέθηκε υδράργυρος πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν.

Serial killer αναζητείται στο Πουέρτο Βαγιάρτα – Τα θύματα εντοπίζονται διάσπαρτα στην πόλη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τρεις νεκρές γυναίκες με κοινό χαρακτηριστικό τα τατουάζ - τα μόνα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για να ιχνηλατήσουν τον δράστη

Τραγωδία στο Βέλγιο: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί ‑ Οι δύο παιδιά

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα έκτακτα μέσα βρέθηκαν στο Μπούγκενχαουτ μετά την τρομακτική σύγκρουση τρένου με σχολικό λεωφορείο το πρωί της Τρίτης

Βέλγιο: Τρένο συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο – Αναφορές για νεκρούς

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σχολικό λεωφορείο ανατράπηκε έπειτα από σύγκρουση με αμαξοστοιχία στο Βέλγιο

Χανιά: Ιδιοκτήτης κτηρίου επιτέθηκε με μπαλτά στον ενοικιαστή του για τον λογαριασμό της ΔΕΗ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Μια απλήρωτη οφειλή ρεύματος κρυβόταν πίσω από την καταγγελία για διένεξη θέσης πάρκινγκ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Πολιτική 26.05.2026
Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Κόσμος 26.05.2026
Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση