E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: Πώς προέκυψε ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» και ποιος είναι ο εμπνευστής του

Ο Τζεμ Γκιούρντενιζ συνελήφθη μαζί με άλλους 9 απόστρατους ναυάρχους

Δημοσίευση 5/4/2021 | 14:45

Τουρκία: Πώς προέκυψε ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα» και ποιος είναι ο εμπνευστής του

Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες τις τελευταίες ώρες, με τη σύλληψη 10 απόστρατων ναυάρχων μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν 100 και πλέον πρώην στρατιωτικοί, στην οποία ασκούσαν κριτική στο καθεστώς Ερντογάν. Ανάμεσά τους και ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζεμ Γκιούρντενιζ.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στο βιβλίο του «Mavi Vatan» ανέλυσε τη θεωρία του, παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Ποιος είναι ο Τζεμ Γκιουρντενίζ

Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ (Cem Gürdeniz) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου 1958 και αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο Sarıyer Pertevniyal το 1969. Πήγε στο λύκειο Haydarpaşa High, ενώ το 1972 έγινε δεκτός στο Ναυτικό Λύκειο. Αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Ναυτικής Ακαδημίας το 1979 και υπηρέτησε Υποπλοίαρχος.

Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στις ΗΠΑ την περίοδο 1983-1985 και υπηρέτησε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 1987. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη σχολή Ναυτικού Πολέμου την περίοδο 1987 – 1989. Το 1991 ανέλαβε μια θέση στο ΝΑΤΟ και ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διεθνή Πολιτική στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το CNN Turk.

Την περίοδο από τις 24 Μαρτίου 2013 έως τις 31 Μαΐου 2020 έγραφε ναυτικά άρθρα στην εβδομαδιαία στήλη του «Γαλάζια Πατρίδα» στην εφημερίδα Aydınlık. Συνεχίζει να γράφει στη διαδικτυακή εφημερίδα VeryansınTv.

Σύμφωνα με τη Washington Post, ήταν ένας από τους εκατοντάδες που συνελήφθησαν το 2011 και καταδικάστηκε για συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε πει πως υποστήριξε τις ιδέες του για τη ναυτική δύναμη στη δίκη του και αργότερα, καθώς πέρασε 3,5 χρόνια στη φυλακή, σε μια στήλη που έγραφε κάθε Κυριακή.

Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» έγινε ευρέως γνωστό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν το 2016, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Πώς προέκυψε ο όρος «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Γκιουρντενίζ είχε μιλήσει το 2019 στην Hurryiet για τον όρο «Γαλάζια Πατρίδα» και πώς αυτός προέκυψε: «Ήταν 2006 όταν εγώ, ως διευθυντής τότε του τμήματος Σχεδιασμού και Πολιτικής στα κεντρικά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον όρο για να υποδείξω τις θαλάσσιες περιοχές της δικής δικαιοδοσίας μας, κηρυγμένες και μη-κηρυγμένες. Όταν άρχισα να γράφω για την καθημερινή εφημερίδα Aydınlık το 2013, ο τίτλος της στήλης μου ήταν “Γαλάζια Πατρίδα”. Είχα γράψει τότε ότι η “Γαλάζια Πατρίδα” θα είναι πολύ πιο σημαντική για την Τουρκία κατά τον 21ο αιώνα, καθώς περιλαμβάνει όχι μόνο περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, όπου έχουμε καθιερώσει οριοθετήσεις, αλλά και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου δεν το έχουμε κάνει και αυτό παραμένει αμφισβητούμενο.

Είχα προβλέψει ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελούσε πεδίο μεγάλης διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και άλλες χώρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!