E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο από σήμερα

Πώς θα γίνονται οι αγορές

Δημοσίευση 5/4/2021 | 08:25

Lockdown: Σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο από σήμερα

Από το λιανεμπόριο ξεκινά η επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς τα εμπορικά καταστήματα σηκώνουν ρολά από σήμερα υποδεχόμενοι τους καταναλωτές υπό το πλαίσιο αυστηρών κανόνων και προϋποθέσεων.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης η απόφαση να ανασταλεί το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Πώς λειτουργεί το λιανεμπόριο από σήμερα

Από σήμερα οι καταναλωτές σε όλη τη χώρα εκτός από Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, για να προβούν σε αγορές από καταστήματα λιανεμπορίου, οφείλουν να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους μόνο στο 13032, προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού.

Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες οφείλουν να υποδέχονται εντός του μαγαζιού μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι το ανώτερο 10 λεπτά.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Εξαίρεση για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Η επαννεκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα λάβει χώρα ωστόσο σε τρεις περιοχές της χώρας, καθώς η εικόνα της πανδημίας σε αυτές προκάλεσε συναγερμό στους επιστήμονες. Όπως είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή, οι τρεις αυτές περιοχές είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες και το προηγούμενο διάστημα καθώς δεν έδειχναν σημάδια ύφεσης.

«Τα βασικά σημεία που μας προβληματίζουν για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι ένας συνδυασμός επιδημιολογικών προβλημάτων όπως ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι το RT δεν έχει φανεί να κάμπτεται με την λήψη των μέτρων μέχρι στιγμής σε αντίθεση με πόλεις παρόμοιου μεγέθους σε συνδυασμό με την χαμηλή ελαστικότητα που υπάρχουν στα νοσοκομεία σε αυτές τις πόλεις», είπε.

Το ζήτημα, ωστόσο απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις αφού ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έτυχε «θερμής» υποδοχής στην Πάτρα, ενώ παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μίας περιοχής, οι έμποροι της οποίας είχαν απειλήσει να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους παρά την απαγόρευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η αγορά στη Θεσσαλονίκη ήταν ανοιχτή περισσότερες μέρες από ό,τι ήταν στην Αθήνα, ενώ ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι σήμερα το πρωί θα ανακοινωθεί πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Αυτό, στην συνέχεια αποκάλυψε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη με ανακοίνωσή της, απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, o οποίος είχε μιλήσει για «εγκληματικά λάθη» της κυβέρνησης , ζητώντας να «αποζημιωθούν» οι επιχειρηματίες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα αυτό θα φτάσει κατά μέσο όρο τις 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα παραμείνει κλειστή για τον Απρίλιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Απελευθερώνονται οι πωλήσεις προϊόντων στα super market

Την ίδια ώρα στα ράφια θα επανέλθουν από τη Δευτέρα 5 Απριλίου όλα τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, καθώς αναμένεται να γίνει και το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε το Σάββατο ότι στο εξής θα μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα (βιβλία, οικιακές συσκευές, καλλυντικά κλπ) και από τα σούπερ μάρκετ. Όμως είπε, θα βγουν οι απαγορευτικές κορδέλες και θα μπορούν να πωλούν όλα τα προϊόντα όμως.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, εξήγησε ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια rapid ή self test για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των καταστημάτων. Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε όμως όμως περιοχές, δήλωσε: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να επανεκκινήσουμε κλάδους που έχουν δείξει ότι δεν επιβαρύνουν, χωρίς να στέλνουμε όμως το μήνυμα ότι έχουν ανοίξει τα πάντα και μπορούμε να είμαστε όλοι έξω».

Πού ανοίγουν τα malls

Αντίστοιχα, όπως φάνηκε από το ΦΕΚ που αφορούσε στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν από τη Δευτέρα στις «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι σε αυτές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Διαδημοτικές μετακινήσεις

Mόνο για τα Σαββατοκύριακα οι πολίτες σε ολόκληρη την χώρα θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα για άσκηση σε οποιοδήποτε σημείο του νομού επιθυμούν καθώς έχει αρθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα, με αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 θα επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα εκτός δήμου για προσωπική άσκηση σε υπαίθριο χώρο. Αυτό θα επιτρέπεται σε ομάδες έως τριών ανθρώπων, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας. Σημειώνεται επίσης πως η εν λόγω μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για έως 3 άτομα ή μία οικογένεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία