E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν για ισλαμοποίηση του στρατού

«Ανακοίνωση που θυμίζει πραξικόπημα» λέει η κυβέρνηση

Δημοσίευση 4/4/2021 | 12:16

Τουρκία: 103 απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν για ισλαμοποίηση του στρατού

Εξελίξεις έχει πυροδοτήσει στην Τουρκία τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση που εξέδωσαν 103 απόστρατοι ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού, επικρίνοντας την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή που εξέδωσαν τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ναύαρχοι στρέφονται κατά της κυβέρνησης για τη στάση της αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ την κατηγορούν για προσπάθεια ισλαμοποίησης των ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι η Τουρκία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, που θα απειλούν την εθνική ασφάλεια, αν επιδιώξει αλλαγή της Συνθήκης. Η Συνθήκη του Μοντρέ, που υπεγράφη το 1936, έδωσε στην Τουρκία τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και της επέστρεψε τη στρατικοποίησή τους.

Η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι άνοιξε έρευνα αναφορικά με αυτή την ανακοίνωση και τους συντάκτες της. Ήδη, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και κάποιοι κάνουν λόγο για κείμενο που «θυμίζει πραξικόπημα».

Αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαρετίν Αλτούν, τόνισε: «Στις 15 Ιουλίου αυτό το έθνος έδειξε σε όλους πώς νίκησε τους συνωμότες πραξικοπηματίες. Να ξέρετε ποια είναι η θέση σας».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του κόμματος του Ερντογάν (AKP), Ομέρ Τσελίκ. «Είναι απαράδεκτο ότι κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι δημοσίευσαν μια ανακοίνωση με μέθοδο και στιλ που θυμίζει άσχημα γεγονότα του παρελθόντος», σχολίασε.

Για ανακοίνωση που θυμίζει πραξικόπημα έκανε λόγο ο Μουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου. «Στις 15 Ιουλίου το ηρωικό έθνος μας δεν έθαψε μόνο τους συνωμότες πραξικοπηματίες του FETO αλλά και όλους τους λάτρεις πραξικοπήματος που ξέρουμε ότι τρέφονται από την ίδια πηγή. Η ανακοίνωση θυμίζει πραξικόπημα», επεσήμανε.

«Είναι τιμή να φοράς τη στολή των ενόπλων δυνάμεων. Είμαστε πάντα ευγνώμονες σε εκείνους που είναι πιστά αφοσιωμένοι στη δημοκρατία, το κράτος και το έθνος, που δεν χρησιμοποιούν τους βαθμούς και τις στολές τους ως πολιτικό εργαλείο», τόνισε από την πλευρά του στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους