E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ξεκινά ο έβδομος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Οι αιτήσεις όπως και στους προηγούμενους κύκλους θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/4/2021 | 08:14

Ξεκινά ο έβδομος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής

Από αργά το απόγευμα της Παρασκευής 2 Απριλίου και έως τις 19 Απριλίου επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport για την ένταξή τους στην επιστρεπτέα προκαταβολή 7 συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι αιτήσεις όπως και στους προηγούμενους κύκλους θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση, δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

  • Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οι οργανισμοί λιμένων και οι επιχειρήσεις των ΟΤΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Υπηρεσίες χιονοδρομικού κέντρου» και «Υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών».
  • Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως κωδικού αριθμού δραστηριότητας.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να συνυποβάλουν στην πλατφόρμα myBusinessSupport τα στοιχεία για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τους μήνες Ιανουάριο 2021 έως και Μάρτιο 2021, ανάλογα με το αν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή όχι. Συγκεκριμένα, πρέπει να συμπληρώσουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ διακριτά για κάθε μήνα ή τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων του φορολογικού έτους 2019 και το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις υπαγωγής στον 7ο κύκλο, η διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθοριστούν με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ανακοινώσει πως η επιστρεπτέα 7 θα είναι επίσης κατά 50% επιδότηση, αλλά και ότι θα δέχεται αιτήσεις από εταιρείες με άνοδο τζίρου το 2020 αν ανήκουν σε κλάδους που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα. Επίσης, θα ισχύει το κριτήριο μείωσης του τζίρου κατά 20% το πρώτο 3μηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο ανωτέρω όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

Το μέτρο της επιστρεπτέας διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν οι νέες επιχειρήσεις στους άμεσα πληττόμενους κλάδους που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Τα ποσά

  • Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.
  • Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
  • Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

Κόσμος Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 3.Left Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής