E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 65‑69 ετών

Οι κοινές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό

Δημοσίευση 29/3/2021 | 18:39

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 65‑69 ετών
Photo by Gustavo Fring from Pexels

Ανοίγει την προσεχή Παρασκευή η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς και για τις ηλικίες 65-69 ετών, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Eιδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca έκανε για ακόμη μία φορά η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα και υπερπηδούν τους όποιους σπάνιους κινδύνους από παρενέργειες.

Θεοδωρίδου για θρομβώσεις και AstraZeneca: Μόλις 28 περιστατικά σε 17 εκατ. δόσεις

"Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες", είπε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

"Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε", συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Και συνέχισε: "Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο".

Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση: "Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο".

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: "Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό".

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικίες


Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65-69, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επίσης, ενημέρωσε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%), ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο ίδιος, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.

Ακόμα, υπογράμμισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για "εκπληκτική συμμετοχή" καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού.

"Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα", τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

"Στην περίπτωση που εξακολουθούμε να έχουμε αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στο σύστημα αναπλήρωσης από αυτή την εβδομάδα", ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση