E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 65‑69 ετών

Οι κοινές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό

Δημοσίευση 29/3/2021 | 18:39

Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τις ηλικίες 65‑69 ετών
Photo by Gustavo Fring from Pexels

Ανοίγει την προσεχή Παρασκευή η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς και για τις ηλικίες 65-69 ετών, όπως ανακοινώθηκε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Eιδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca έκανε για ακόμη μία φορά η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα και υπερπηδούν τους όποιους σπάνιους κινδύνους από παρενέργειες.

Θεοδωρίδου για θρομβώσεις και AstraZeneca: Μόλις 28 περιστατικά σε 17 εκατ. δόσεις

"Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες", είπε, μιλώντας για 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

"Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε", συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Και συνέχισε: "Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο".

Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση: "Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο".

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: "Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό".

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικίες


Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65-69, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Επίσης, ενημέρωσε πως σήμερα έγιναν ήδη 26.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση (ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%), ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Ο ίδιος, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.

Ακόμα, υπογράμμισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για "εκπληκτική συμμετοχή" καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού.

"Όταν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, το σύστημα θα επιλέγει αυτόματα από τα μελλοντικά ραντεβού, έτσι ώστε οι εμβολιασμοί να γίνονται νωρίτερα", τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

"Στην περίπτωση που εξακολουθούμε να έχουμε αδιάθετες δόσεις στο εμβολιαστικό κέντρο, ενεργοποιείται το υπάρχον σύστημα, κατά το οποίο αυτές χορηγούνται στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις και ενεργοποιούμε επιπλέον και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα ενταχθούν στο σύστημα αναπλήρωσης από αυτή την εβδομάδα", ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ διέκοψε τη διάσκεψη με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες για να τηλεφωνήσει στον Πούτιν

Κόσμος 19.08.2025
Ο Τραμπ διέκοψε τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συνομιλήσει με τον Πούτιν

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος Χτες
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα Χτες
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος Χτες
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science Χτες
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα Χτες
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος Χτες
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος Χτες
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα Χτες
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα Χτες
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά