E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Οι ημερομηνίες κλειδιά για λιανεμπόριο

Δημοσίευση 26/3/2021 | 08:17

Πόσο πιθανό είναι το σενάριο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Μπορεί η προχθεσινή και ειδικά η χθεσινή ημέρα να ήταν μονοθεματικές, προκαλώντας συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια λόγω της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και των εορτασμών για την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο τα βλέμματα μόνο πρόσκαιρα στράφηκαν μακριά από το επιδημιολογικό τοπίο.

Η πραγματικότητα είναι σκληρή, αφού το τρίτο κύμα του κορωνοϊού χτυπά ανελέητα τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα «μαθηματικά» της πανδημίας να δείχνουν πως θέλει ακόμη πολλή προσοχή. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε συζήτηση για τον εκπεφρασμένο σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα
έχει μπει για τα καλά στον «πάγο».

Εν μέσω της εθνικής εορτής, κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν δυστυχώς τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πλέον μακρινός στόχος και αυτός της 5ης Απριλίου, αφού κυβέρνηση και επιστήμονες θεωρούν πως δεν επαρκεί ο χρόνος προκειμένου η ύφεση που πιθανολογείται πως θα εμφανιστεί στα κρούσματα τα επόμενα 24ωρα να αποτυπωθεί και στο ΕΣΥ.

Υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων θεωρείται δεδομένη η εισήγηση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά τη σημερινή της τακτική συνεδρίαση η Επιτροπή θα αξιολογήσει όπως κάθε Παρασκευή τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν θα εισηγηθεί το άνοιγμα κάποιας οικονομικής δραστηριότητας.

Η 29η Μαρτίου «κάηκε» ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να διεμήνυαν πως το καλεντάρι πλέον δείχνει 5 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να διστάζουν να βάζουν τον πήχη ακόμα πιο μακριά αφού κατανοούσαν ότι εάν χρειαστεί μία εβδομάδα ακόμη, δηλαδή έως τις 12 Απριλίου, δεν πρόκειται να βιαστούν για να διακινδυνεύουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πάντως, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος. Κοινώς το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, στο διάστημα που ακολουθεί οι επιστήμονες θα έχουν χρόνο να εξετάσουν και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την μερική χαλάρωση που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

Τούτων δοθέντων, κάθε προγραμματισμός φαίνεται πως πλέον συμπαρασύρεται όσο το άνοιγμα του λιανεμπορίου καθυστερεί. Σχολεία, εστίαση και άλλες οικονομικές δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένουν τα καταστήματα να σηκώσουν ρολά για να πάρουν και αυτά σειρά με ορίζοντα το Πάσχα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Μιλώντας δε για περιορισμούς, ένας από τους στόχους είναι η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό. Όσο κι αν οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει θέσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σύμφωνα με την οποία, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό