E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σημάδια βελτίωσης για τον 30χρονο που δαγκώθηκε από κόμπρα

Τι αντίδοτο του χορηγήθηκε

Δημοσίευση 22/3/2021 | 18:58

Σημάδια βελτίωσης για τον 30χρονο που δαγκώθηκε από κόμπρα

Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο 30χρονος τον οποίο δάγκωσε κόμπρα που είχε για κατοικίδιο στο σπίτι του, στο κέντρο της Αθήνας, ωστόσο μετά από τέσσερα 24ωρα στην εντατική παρουσιάζει κάποια σημάδια βελτίωσης.

«Ήρθε με παραλύσεις, είχε ήδη δηλαδή και δύσπνοια και παραλύσεις και στην πορεία, δηλαδή πριν από 1-2 μέρες παρουσίασε μία επιβάρυνση από τους πνεύμονες αυτούς καθ’ αυτούς. Όμως από τη νύχτα, αργά τη νύχτα, βελτιώνεται. Είναι καλύτερα, φαίνεται ότι έχει κάποια σημάδια βελτίωσης» ανέφερε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του «Αγ. Σάββα», Θεόδωρος Κορμάς, προσθέτοντας ότι ο ασθενής παραμένει στη ΜΕΘ διασωληνωμένος, όμως έχει ανάγκη λιγότερο οξυγόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δηλητήριο της κόμπρας Καούθια από την Ταϊλάνδη είναι άκρως επικίνδυνο, όπως και οι τυχόν παρενέργειες από την χορήγηση του αντιδότου.

Από αντισώματα αλόγου οι αντιοφικοί οροί

«Όταν μιλάμε για νευροτοξικά δηλητήρια όπως είναι το δηλητήριο της κόμπρας, πρέπει το αντίδοτο, ο αντιοφικός ορός δηλαδή να έρθει άμεσα, έχουμε λίγο χρόνο. Οι αντιοφικοί οροί είναι και αυτοί επικίνδυνοι, διότι πρόκειται για αντισώματα τα οποία τα παίρνουμε από ανοσοποίηση αλόγου. Είναι αντισώματα ίππου συνήθως. Οπότε μπορεί να μας προκαλέσουν έντονη αλλεργική αντίδραση, αναφυλακτική αντίδραση, οπότε είναι και αυτά επικίνδυνα, για αυτό και γίνονται μόνο στα νοσοκομεία υπό την επίβλεψη και την κρίση των γιατρών» σημείωσε ο βιολόγος – ερπετολόγος Ηλίας Στραχίνης.

Την κρισιμότητα του κάθε λεπτού που περνούσε από τη στιγμή που η κόμπρα τσίμπησε τον 30χρονο φαίνεται ότι γνώριζαν στενοί του φίλοι.

Αμέσως απευθύνθηκαν σε γνωστό γητευτή φιδιών στην Κύπρο, προκειμένου να μάθουν εάν εκείνος διέθετε το αντίδοτο που θα του έσωζε τη ζωή.

Ποια η νομοθεσία για την κατοχή δηλητηριωδών ειδών

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό για τα ελληνικά δεδομένα, έχει προκαλέσει ατελείωτες συζητήσεις για τη νομιμότητα αλλά και την επικινδυνότητα της κατοχής και συλλογής φιδιών τα οποία μπορεί με το δηλητήριό τους να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.

«Στη χώρα μας τώρα δεν υπάρχει σαφής νομοθεσία για κατοχή δηλητηριωδών ειδών. Όμως για το συγκεκριμένο είδος επειδή η χώρα μας έχει υπογράψει σύμβαση CITES, ο κάτοχος τέτοιου ζώου πρέπει να φέρει νόμιμα παραστατικά» τόνισε ο κ. Στραχίνης.

Οι ειδικοί παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η κόμπρα δάγκωσε τον 30χρονο την περασμένη Πέμπτη, την ώρα που προσπαθούσε να την ταΐσει, στον δείκτη του δεξιού του χεριού. Το αντίδοτο έφτασε στην Ελλάδα και άρχισε να του χορηγείται το βράδυ της ίδιας ημέρας, απ’ όταν και παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική.

Τι λέει ο ερπετολόγος που έστειλε το αντίδοτο από την Κύπρο

Στο LIVE NEWS μίλησε και ο άνθρωπος που έσωσε τη ζωή του 30χρονου, ο ερπετολόγος Γιάννης Αγγέλη από την Κύπρο, ο οποίος είχε το αντίδοτο και το έστειλε άμεσα προς την Ελλάδα.

Όπως τόνισε, αν δεν είναι χιλιάδες, είναι εκατοντάδες οι πολίτες που έχουν ως κατοικίδιο ένα φίδι, υπογραμμίζοντας ότι όποιος έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο ζώο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά υπεύθυνος.

«Ο καθένας πρέπει να τηρεί τα πρωτόκολλα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο αντιοφικός ορός κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνος από το δηλητήριο του φιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Προφυλακιστέος ο 15χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμού του 17χρονου

Ελλάδα 09.01.2026
Φυγαδεύτηκε από το δικαστικό μέγαρο

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος 09.01.2026
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος 09.01.2026
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος 09.01.2026
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Αθλητικά Νέα 09.01.2026
Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.

Πάτρα: Πώς πήγαν να «καλύψουν» τον φόνο του 30χρονου ‑ Καθάρισαν με χλωρίνη και ξήλωσαν κάμερες

Ελλάδα 09.01.2026
Συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 30χρονου σε κλαμπ στην Πάτρα, με τις κινήσεις των ιδιοκτητών να διαγράφουν ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης

Στο δικαστήριο οι ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν Μοντανά: Το παρελθόν με τις αρχές και το βίντεο που προκάλεσε οργή

Κόσμος 09.01.2026
Το παρελθόν τους με τις αρχές και το βίντεο από το μοιραίο βράδυ.

Χρήστος Πολίτης: Πότε θα γίνει η τελετή αποτέφρωσης

Ελλάδα 09.01.2026
Στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας το τελευταίο αντίο στον ηθοποιό Χρήστο Πολίτη

Πάτρα: Συναγερμός για την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας

Ελλάδα 09.01.2026
Η Λόρα Λ έχει ύψος 1,60 μ., είναι 50 κιλά, έχει ξανθοκόκκινα μαλλιά και γαλάζια μάτια