E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα στη χώρα ‑ Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Αναζητώντας ισορροπία ανάμεσα στην κόπωση των πολιτών και την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2021 | 08:49

Lockdown: Τι ισχύει από σήμερα στη χώρα ‑ Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Μικρά χαλάρωσης ανακοινώθηκαν χθές Παρασκευή (19/3) τα οποία αλλάζουν την καθημερινότητά μας από σήμερα κιόλας.

Οι διαρροές είχαν ήδη δώσει το πλαίσιο που θα έμπαινε προς συζήτηση στη σύσκεψη των επιδημιολόγων καθώς και τις ενστάσεις για τις διαθέσιμες επιλογές. Η απόφαση θα ήταν δύσκολη αναζητώντας ισορροπία ανάμεσα στην κόπωση των πολιτών από τα μέτρα και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μετά από μία έντονη συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι κατέληξαν σε ένα πλαίσιο το οποίο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Η μη αποδοχή από την πλευρά των Ειδικών της πρότασης να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις ήταν το σημείο “αγκάθι”, και χρειάστηκε να υπάρξουν διαβουλεύσεις και μετά το πέρας της συνεδρίασης, προκειμένου… όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν ότι ο κωδικός “6” δεν πρέπει να αλλάξει αυτή τη χρονική στιγμή της έξαρσης της πανδημίας.

Έτσι, ο κωδικός “6” στο SMS (σωματική άσκηση) μετακίνηση από άλλο δήμο με το αυτοκίνητο θα επανεξεταστεί την επόμενη Παρασκευή, μαζί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ίσως στις 5 Απριλίου επιπλέον χαλάρωση των μέτρων

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως θα χρειαστούν 2 εβδομάδες για να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική καμπύλη, κάτι που ίσως μεταφέρει για τις 5 Απριλίου, το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων και την άρση άλλων περιοριστικών μέτρων.

Τι ισχύει από σήμερα

  • Αρχής γενομένης από σήμερα, όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00.
  • Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, αυστηρά με ραντεβού.
  • Ανοίγουν ξανά οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι. Απαραίτητη η μάσκα και η αποστολή SMS με τον κωδικό 6.
  • Για τα πάρκα ισχύσει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
  • Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με SMS με τον κωδικό 6.

Πρόκειται για ένα σχήμα μέτρων που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου – αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων για να σταματήσουν οι συναθροίσεις σε σπίτια (που αποτελούν υπερμεταδότη του ιού) – αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών.

Πρόσω ολοταχώς για το… self testing

Στον αντίποδα των “διορθώσεων” που εισηγήθηκαν οι Ειδικοί και υιοθέτησε η Κυβέρνηση, αποφασίστηκε η κατακόρυφη αύξηση των τεστ, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος της πορείας της πανδημίας.

Στη “μάχη” μπαίνει ένα νέο εργαλείο. Το τεστ το οποίο θα γίνεται με λήψη σάλιου από το στόμα και ο καθένας θα μπορεί να το κάνει μόνος του στο σπίτι.

Τα self-test θα διατίθενται από τα φαρμακεία και θα κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν 4 κάθε μήνα με τον ΑΜΚΑ του.

Ο στόχος είναι να γίνονται έως και 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα, και, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, εκτός από τον έλεγχο της διασποράς, αυτό το μέτρο θα διευκολύνει και το άνοιγμα της αγοράς.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα η οποία θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)