E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαία Ολυμπία: Ανακάλυψαν τυχαία χάλκινο ειδώλιο ταύρου

Ίσως, αποτελεί ένα από τα χιλιάδες αναθήματα, που έχουν αφιερωθεί στον πανίσχυρο Δία

Δημοσίευση 19/3/2021 | 13:29

Αρχαία Ολυμπία: Ανακάλυψαν τυχαία χάλκινο ειδώλιο ταύρου

Κατά τη διάρκεια αυτοψίας, που διενεργούσε ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελούνταν από στελέχη Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ήρθε στο φως ένα χάλκινο ειδώλιο τάυρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ειδώλιο εντοπίστηκε ακέραιο από την αρχαιολόγο Ζαχαρούλα Λεβεντούρη κοντά στο Ναό του Διός στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, καθώς το ένα κέρατο του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Έτσι, έγινε γρήγορα αντιληπτό.

Αποσπάστηκε από το μέρος αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε άμεσα στα εργαστήρια, όπου τη φροντίδα του ανέλαβαν οι συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Πλέον βρίσκεται καθαρό και αναμένεται να ξεκινήσει ενδελεχής μελέτη από τους αρχαιολόγους, προκειμένου να εξεταστεί σε ποια χρονολογική περίοδο ανήκει και να χαρακτηριστεί τυπολογικά. Με μία πρώτη εκτίμηση, το Υπουργείο αναφέρει ότι το καλοφτιαγμένο ειδώλιο, το οποίο βρίσκεται υπό άριστη κατάσταση, ίσως αποτελεί ένα από τα χιλιάδες αναθήματα, που έχουν αφιερωθεί στον πανίσχυρο Δία στο μεγάλο ιερό της Ολυμπίας κατά τη γεωμετρική εποχή (1050-700 π.Χ.).

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο ταύρος, όπως και ο ίππος, θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου και τη δημιουργία πολιτισμού εώς και τη σύγχρονη εποχή. Αυτός είναι και ο λόγος, που δικαιολογεί τον ιδιαίτερο ρόλο του στη λατρεία των αρχαίων θεών. Αποτελούσε το αντικείμενο, το οποίο συνήθιζαν να αφιερώνουν οι πιστοί στους θεούς παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας, προκειμένου να εξευμενιστούν. Όπως και δεκάδες ακόμα παρόμοια ειδώλια, που αναπαριστούν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, έτσι και το χάλκινο ταυράκι φαίνεται να αποτελεί προσφορά κάποιου πιστού. Μάλιστα, ίσως πρόκειται για προσφορά, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την ώρα κάποιας θυσίας, καθώς αυτό μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης, που φέρει στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του.

Μεγάλη συλλογή ειδωλίων από αυτά, που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα τέφρας στο βωμό του Διός, που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως, εκτίθεται σήμερα στη δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και δηλώνει τη σπουδαιότητα του Ιερού της Ολυμπίας ως πανελλήνιου κέντρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος 20.11.2025
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός 20.11.2025
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα 20.11.2025
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Κόσμος 20.11.2025
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές

Κόσμος 20.11.2025
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Κόσμος 20.11.2025
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Ελλάδα 20.11.2025
Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Ισπανία: Η Meta καταδικάστηκε για «αθέμιτο ανταγωνισμό»

Κόσμος 20.11.2025
Αποζημίωση 540 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Ελλάδα 20.11.2025
Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Ελλάδα 20.11.2025
Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας