E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα μετακινηθούμε την Καθαρά Δευτέρα

Τι ισχύει για διαδημοτικές μετακινήσεις και ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Δημοσίευση 12/3/2021 | 09:50

Πώς θα μετακινηθούμε την Καθαρά Δευτέρα

Κανονικά θα μπορεί να γίνει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα αφού δεν αποφασίστηκε τελικώς το κλείσιμο των μεγάλων πάρκων, ούτε και επιβλήθηκε αυστηρότερο «μπλόκο». Υπήρξαν εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, ωστόσο δεν εισακούστηκαν και τα μέτρα που θα ισχύουν θα είναι τα ίδια που ισχύουν και τις υπόλοιπες ημέρες.

Έτσι, σήμερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στο τριήμερο που έρχεται και την Καθαρά Δευτέρα, ωστόσο δεν φαίνεται να ανακοινώνονται νέα μέτρα, παρά μόνο συστάσεις. Στόχος είναι οι πολίτες να ακολουθήσουν το πλαίσιο που είναι σε ισχύ, να βγουν βόλτα και εφόσον μπορέσουν να πετάξουν χαρταετό σε κάποιο κοντινό πάρκο της περιοχής τους, πάντα με σεβασμό στα μέτρα με δεδομένο πως δεν επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Έτσι, παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για να μπει λουκέτο στα πάρκα, δεδομένου ότι ούτως ή άλλως απαιτείται αποστολή SMS για οποιαδήποτε μετακίνηση εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την μόνιμη κατοικία των πολιτών, μέτρο που κρίνεται από τις αρχές ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Έτσι όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να στείλει κωδικό 6 στο 13033
θα μπορεί να μετακινηθεί μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Αντίστοιχο είναι και το πλαίσιο για την Αποκριά με τις εορταστικές εκδηλώσεις να μετατίθενται για την επόμενη χρονιά και το «ξέφρενο γλέντι» να μην βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αφού το ερχόμενο διήμερο θα είναι ένα... απλό Σαββατοκύριακο.

Προς νέα παράταση το lockdown

Στο πλαίσιο αυτό, η Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να αποτελέσει μία από τις πολλές ακόμη ημέρες που απομένουν έτσι ώστε να έρθει τελικά η χαλάρωση του αυστηρού lockdown, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σκέψη για άνοιγμα της αγοράς.

Για μία ακόμη ημέρα, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παρέμεινε υψηλός, με 2.570 περιστατικά σε όλη την επικράτεια. Η επιδημιολογική εικόνα σκιαγραφεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό πλαίσιο για τη διαχείριση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες. Οι διασωληνωμένοι δε, έσπασαν το φράγμα των 500, φτάνοντας τους 506.

Έτσι, όλα τα στοιχεία πλέον «δείχνουν» παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική. Την πιθανή παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και το ποιες περιοχές παραμένουν ή εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Πάντως, παρά τα σκληρά δεδομένα της πανδημίας, η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για την άρση των μέτρων του lockdown. Ο στόχος της 29ης Μαρτίου παραμένει, κάτι που επισημαίνουν και οι επιστήμονες, αν και σε περίπτωση που τα κρούσματα δεν εμφανίσουν μείωση, ο σχεδιασμός θα μεταβληθεί μεταφέροντας την επανεκκίνηση για τις αρχές Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση καταλυτικό ρόλο θα παίξει η πορεία των εμβολιασμών οι οποίοι αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η Αριστοτελία Πελώνη, πάντως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης συνέστησε υπομονή λέγοντας πως το σύστημα Υγείας θα δέχεται πίεση για τις επόμενες 10 ημέρες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ αναγκάζει την κυβέρνηση να περιμένει προκειμένου να αποφασιστεί το άνοιγμα της αγοράς. Όπως είπε, ωστόσο, στόχος είναι να μπορέσει να τηρηθεί, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άτυπο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Πρώτο αναμένεται, σύμφωνα με αυτόν τον άτυπο σχεδιασμό να ανοίξει το λιανεμπόριο με τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το SMS στο 13032, το οποίο θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά την ημέρα. Η δεύτερη φάση της επιστροφής στην κανονικότητα θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους αν όχι την εβδομάδα του ανοίγματος του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται απαραίτητα, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην συνέχεια σειρά έχει ο κλάδος της εστίασης ο οποίος δεν αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Απριλίου, με επικρατέστερη ημερομηνία την 19η, και όταν αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι αυστηροί, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα επιτρέπονται οι πελάτες μόνο στους εξωτερικούς χώρους και εκεί θα υπάρχουν επίσης περιορισμοί στους πόσους θα κάθονται σε ένα τραπέζι.

Εκτός από τα παραπάνω βήματα, αυτά που ακολουθούν είναι ο τουρισμός τον Μάιο και συγκεκριμένα στις 14, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, καθώς και τα bar και γυμναστήρια μέσα στον Ιούνιο.

Ποια μέτρα ισχύουν

Οι μετακινήσεις εντός Αττικής

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για όσους θέλουν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο. Επίσης, από τους νέους κανόνες εξαιρείται η μετακίνηση σε γιατρό εκτός δήμου, υπό την προϋπόθεση να υπάρχει ένα αποδεικτικό email, το οποίο θα επιβεβαιώνει το ραντεβού σε περίπτωση που ζητηθεί σε έλεγχο από την αστυνομία.

Τα SMS στο 13033 για μετακίνηση

Αυστηρά είναι τα μέτρα για τις μετακινήσεις, με τα SMS στο 13033 να είναι σε ισχύ και για τις εντός του Δήμου κινήσεις σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το σπίτι. Έτσι για τις μετακινήσεις και την αποστολή SMS στο 13033 ισχύουν τα εξής:

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών, αγαθών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κ.λπ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, επίσης η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου Δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

Στο SMS στο 13033 με κωδικό 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν επιτρέπεται κανείς σε όλη την Περιφέρεια να στείλει κωδικό 6 και βγει βόλτα με αυτοκίνητο ή μηχανή, προκειμένου να πάει σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του.

Στο sms στο 13033 με κωδικό 4, που αφορά στην περίπτωση της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, τα ελεγκτικά όργανα εντέλλονται να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Οι ώρες κυκλοφορίας

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 18:00, ενώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των πόλεων η κυκλοφορία επιτρέπεται έως τις 21:00.

Οι μετακινήσεις εκτός Αττικής

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής έξι λόγους:

1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν της διαμονής τους

2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη ιατρικής βεβαίωσης

3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση

4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς

5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1

6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού και οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος