E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι 19 χώρες του κόσμου όπου οι αστυνομικοί δεν φέρουν όπλα

Η φιλοσοφία της αστυνόμευσης της συναίνεσης και όχι της βίας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 9/3/2021 | 00:49

Οι 19 χώρες του κόσμου όπου οι αστυνομικοί δεν φέρουν όπλα
@globalvoices.org

Η Νορβηγία είναι γνωστή για τον πολιτισμό που έχει όσον αφορά την εγκληματικότητα. Το σωφρονιστικό της σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, αφού το 80% των κρατουμένων που βγαίνουν από εκεί δεν στρέφονται ξανά στο έγκλημα αλλά επανεντάσσονται στην κοινωνία. Αυτός είναι έτσι κι αλλιώς ο στόχος του. Όχι η τιμωρία.

Οι αστυνομικοί στη Νορβηγία είναι συνήθως άοπλοι και επιτρέπεται να χρησιμοποιούν όπλα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Δεν είναι οι μόνοι. Συνολικά 19 χώρες του κόσμου κάνουν το ίδιο.

Αυτές οι χώρες είναι οι εξής:

  • Ηνωμένο Βασίλειο (με την εξαίρεση της Βορείου Ιρλανδίας)
  • Ιρλανδία
  • Ισλανδία
  • Νορβηγία
  • Νέα Ζηλανδία
  • Μποτσουάνα
  • Φίτζι
  • Τόνγκα
  • Βανουάτου
  • Σαμόα
  • Νησιά του Σολομώντα
  • Αμερικανικές παρθένες Νήσοι
  • Ναουρού
  • Μαλάουι
  • Νησιά Μάρσαλ
  • Τουβαλού
  • Νησιά Κουκ
  • Κιριμπάτι
  • Νιούε

Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα, οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Υπάρχουν όμως τέσσερις στην Ευρώπη, μια στην Αφρική και μια στην Ωκεανία. Σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν δύσκολα περιστατικά που αντιμετωπίζει η αστυνομία, αλλά οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο απρόθυμοι και διστακτικοί να προβούν σε χρήση όπλων.

Αυτό έχει μια σειρά από ευεργετικά αποτελέσματα. Στη Νορβηγία το 2019 κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε από χέρι αστυνομικού, όταν στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν 1.090 άνθρωποι από της αστυνομικές δυνάμεις. Επίσης, οι αυτοκτονίες των μελών των σωμάτων ασφαλείας είναι σχεδόν.

Οι 19 χώρες που δεν έχουν ένοπλους αστυνομικούς, έχουν πολλές διαφορές όσον αφορά στην αστυνόμευση τους. Αλλά όλες μοιράζονται μια κοινή φιλοσοφία: την αστυνόμευση της συναίνεσης. «Αυτό που μπορούμε να δούμε σε αυτές τις χώρες είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μια παράδοση και μια προσδοκία, ότι οι αστυνομικοί αστυνομεύουν με συναίνεση και όχι με βία», αναφέρει ο Guðmundur Ævar Oddsson, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Akureyri της Ισλανδίας.

Οι χώρες με αυτή τη φιλοσοφία πιστεύουν ότι η αστυνομία δεν πρέπει να κερδίζει την δύναμή της προκαλώντας φόβο στον πληθυσμό αλλά να αποκτά αξιοπιστία και εξουσία διατηρώντας τον σεβασμό και την αποδοχή του κόσμου. Αυτό το μοντέλο αστυνόμευσης υποστηρίζει ότι η χρήση βίας πρέπει να είναι συγκρατημένη και η επιτυχία δεν υπολογίζεται με τον αριθμό των συλλήψεων που πραγματοποίησαν οι αξιωματικοί, αλλά από την απουσία του ίδιου του εγκλήματος.

Σε αυτές τις χώρες όπου οι αστυνομικοί είναι τυπικά άοπλοι, οι κυβερνήσεις επενδύουν σε ειδική εκπαίδευση. Στη Νορβηγία περίπου 1 στους 6 αστυνομικούς που κάνουν αίτηση γίνονται δεκτοί στο σώμα. Θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα τριετές πτυχίο, κατά το οποίο μελετούν την κοινωνία αλλά και την ηθική. Επίσης, συνεργάζονται με ψυχιάτρους για να ξέρουν πως να χειριστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις και γενικότερα πρέπει να αποκτήσουν «κριτική σκέψη». Έτσι η συνεργασία και η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και αστυνομία είναι μεγαλύτερη και τα ποσοστά εγκληματικότητας πέφτουν κατακόρυφα.

Πληροφορίες: time.com, cnn.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Το Σινικό Τείχος» της Ουκρανίας

Stories 05.01.2026
Ένα σοβιετικό απομεινάρι μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων

Μόνο για γερά στομάχια ‑ Το δωμάτιο‑εφιάλτης ενός εθισμένου gamer στην Κίνα που σόκαρε το διαδίκτυο

Stories 05.01.2026
Δεν θα το πιστέψετε πώς άφησε το δωμάτιο ξενοδοχείου όπου ζούσε για δύο χρόνια

Σχολεία‑στρατόπεδα στην Κίνα: Μαθητές μιλούν για ξυλοδαρμούς και απαγωγές

Stories 05.01.2026
«Κάθε στιγμή ήταν πόνος»: Οι μαρτυρίες που σοκάρουν για τα πειθαρχικά σχολεία στην Κίνα

Το IQ 228 που τρόμαξε τον κόσμο: Ποια είναι η Marilyn Vos Savant, η πιο έξυπνη γυναίκα του κόσμου

Πρόσωπα 05.01.2026
Η ιστορία μιας ιδιοφυΐας που έμαθε στον κόσμο να… αλλάζει πόρτες

Το μαθηματικό hack της λοτταρίας που μπορούσε να φέρει περιουσίες – αλλά ένας άντρας το σταμάτησε

Πρόσωπα 05.01.2026
Ο στατιστικολόγος που νίκησε το σύστημα αλλά προτίμησε την ηθική από τα εκατομμύρια

Το σπάνιο φυτό που μυρίζει… σοκολάτα!

Περιβάλλον 05.01.2026
Δεν είναι clickbait, όντως έχει άρωμα και γεύση σοκολάτας!

Σημάδια ότι το smartphone σας έχει ιό

Νέα Εποχή 05.01.2026
Τι πρέπει να κάνετε

Το σπίτι του Bradley Cooper είναι η απόλυτη όαση μέσα στο πράσινο

Αρχιτεκτονική 05.01.2026
Το σπίτι στη μοντέρνα γειτονιά της Βενετίας του Λος Αντζελες δεν κρύβει ότι ο πωλητής είναι ο αγαπημένος Bradley Cooper!

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

Πρόσωπα 05.01.2026
Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία

Explainer: Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ‑ Το σχέδιο Τραμπ μετά τη σύλληψη Μαδούρο

Stories Χτες
Chevron, εμπάργκο, αποθέματα και αμερικανική παρουσία στο Καράκας