LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τα Unlocked Sessions έρχονται για να μας συστήσουν νέους καλλιτέχνες

Μια συνέντευξη για όσα θα δούμε από τη νέα διοργάνωση που θέλει να αναδείξει τους τοπικούς μουσικούς

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ Δημοσίευση 8/3/2021 | 14:11

Τα Unlocked Sessions έρχονται για να μας συστήσουν νέους καλλιτέχνες
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Ένα νέο μουσικό project έρχεται για να φέρει αισιοδοξία στην Ελλάδα της πανδημίας, αλλά και να παρουσιάσει στον κόσμο νέους και πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μας ταξιδέψουν με τους ήχους τους.

Τα Unlocked Sessions είναι μουσικές παραστάσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις διαδικτυακά και να πάρεις νέα μουσικά ερεθίσματα, αλλά και να περάσεις όσο πιο ευχάριστα γίνεται τις ημέρες της ατελείωτης καραντίνας.

Ποιοι κρύθονται όμως πίσω από αυτό το φιλόδοξο σχέδιο, πως τους ήρθε η ιδέα για κάτι τέτοιο και με πόσο δύσκολο ήταν εν τέλει για να πραγματοποιηθεί αυτές τις περίεργες μέρες που διανύουμε; Παρακάτω ακολουθεί μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με την διοργανωτική ομάδα των Unlocked Sessions, η οποία μας εξηγεί όλα όσα πρέπει ξέρουμε, αλλά και γιατί αξίζει να τα παρακολουθήσουμε.

Τι ακριβώς είναι τα Unlocked Sessions; Πως προέκυψε η ιδέα του; Υπήρχε σαν σκέψη από καιρό στο μυαλό σας;

Τα Unlocked Sessions είναι μια πρόσκληση προς τους μουσικούς να πάρουν τα όργανα τους, να ανοίξουν την πόρτα τους και να διεκδικήσουν την αναγνώριση και τα δικαιώματά που τους αξίζουν, με τον πιο φυσικό τρόπο. Παίζοντας μουσική.
Για να είμαστε ειλικρινείς, είχαμε σκοπό να οργανώσουμε ένα κανονικό φεστιβάλ, από αυτά με τον κόσμο, το οποίο για ευνόητους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε. Τα Unlocked Sessions είναι όμως πολύ διαφορετικά και η σύλληψη και ο σχεδιασμός τους έγινε μέσα σε ένα περίπου μήνα.

Η ιδέα προέκυψε σαν απάντηση στη θεσμική απουσία αναγνώρισης της σημασίας των μουσικών και των συναυλιακών χώρων στη ζωή μας. Ο κόσμος της ζωντανής μουσικής αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που συναντούμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες του κλάδου. Προσπαθήσαμε με περιορισμένα μέσα να ενισχύσουμε τους μουσικούς όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Στήσαμε μια εύκολη διαδικασία συμμετοχής και προβολής των συγκροτημάτων, βρήκαμε ανθρώπους για να καλύψουν τις αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις του εγχειρήματος και τα υπόλοιπα πήραν σιγά-σιγά το δρόμο τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την ομάδα PerformAnts και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία των συνεργατών της, δηλαδή του πολυχώρου WE στη Θεσσαλονίκη, του Gagarin 205 στην Αθήνα, της πλατφόρμας eStage και του kasetophono.gr.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει και τι αποκομίζει από αυτήν την διοργάνωση; Υπάρχουν περιορισμοί στα μουσικά είδη που θέλετε να παρουσιάσετε;

Μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο WE ή το Gagarin προκειμένου να βιντεοσκοπηθούν. Τα σχήματα που επιλέχθηκαν θα παραλάβουν όλο το υλικό της συναυλίας τους επεξεργασμένο και σε υψηλή ευκρίνεια ενώ το κασετόφωνο έχει αναλάβει να φτιάξει playlists με τους συμμετέχοντες.

Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν περιορισμοί στα είδη της μουσικής που θέλουμε να παρουσιάσουμε, πέραν από το ό,τι θέλουμε να φτιάξουμε ένα ωραίο line-up. Όμως στην πραγματικότητα μπαίνουν κάποιοι περιορισμοί στη διαδικασία, μερικούς από τους οποίους δεν τους είχαμε συνειδητοποιήσει εξ’ αρχής. Για παράδειγμα η μεγάλη πίεση χρόνου τη μέρα της βιντεοσκόπησης λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας μας οδήγησε στο να αποφύγουμε την επιλογή μερικών εξαιρετικών σχημάτων με πολύπλοκες τεχνικές απαιτήσεις.

Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε να επιλέξουμε σχήματα τα οποία δεν έχουν πάρει μέρος πρόσφατα σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Επίσης, θέλαμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο οι γυναίκες να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Πόσο δύσκολο είναι σε μια Ελλάδα εν ετει 2021 να διοργανώνει κανείς ένα τέτοιο project και να το πραγματοποιεί;

Τα Unlocked Sessions πραγματοποιήθηκαν διότι η ομάδα PerformAnts εξασφάλισε μια χρηματοδότηση στην Ελλάδα του 2020 και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Θεωρούμε όμως οι δημιουργικές βιομηχανίες όπως ονομάζονται δεν έχουν ακόμα την αναγνώριση και τη χρηματοδότηση που τους αξίζει και η πρόσβαση σε τέτοιους πόρους δεν είναι εύκολη.

Εκτός από τους απαιτούμενους πόρους όμως προϋπόθεση για οποιοδήποτε παρόμοιο project είναι ο συντονισμός και η ευθυγράμμιση των συνεργατών και των μουσικών κάτω από τον ίδιο σκοπό. Εντελώς ειλικρινά, οι συνεργάτες μας μας έλυσαν τα χέρια ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ή έτος βρισκόμαστε. Για τους μουσικούς, δεν έχουμε λόγια να τους ευχαριστήσουμε, τόσο για την προθυμία τους να συμμετέχουν όσο και για τον επαγγελματισμό τους καθ’ όλη τη διάρκεια των Unlocked Sessions.

Όσον αφορά τα live, πότε αναμένεται να ξεκινήσουν, αλλά και πως μπορεί να τα παρακολουθήσει κάποιος;

Τα Unlocked Sessions είναι ένα μουσικό διήμερο που θα προβληθεί από την πλατφόρμα eStage.

Η πρώτη μέρα θα προβληθεί στις 12 Μαρτίου, ξεκινάει στις 21.00 και θα έχει σχήματα τόσο παραδοσιακού όσο και πιο σύγχρονου ελληνικού ύφους. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://estage.gr/streams/unlocked-sessions-day-1/

Η δεύτερη μέρα θα προβληθεί στις 13 Μαρτίου, ξεκινάει επίσης στις 21.00 και έχει σχήματα με πιο ηλεκτρικό ήχο καθώς και ένα after-party με DJ set από τη σχολή ηλεκτρονικής μουσικής ΤΗΕΜΑ. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://estage.gr/streams/unlocked-sessions-day-2/

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας στην τρέχουσα συγκυρία και δίνοντας προτεραιότητα στη συμμετοχή του κοινού στην πολιτιστική εμπειρία, η προβολή των συναυλιών θα πραγματοποιηθεί χωρίς εισιτήριο. Ωστόσο, ζητάμε από το κοινό να στηρίξει την αξιοπρέπεια των μουσικών, των τεχνικών, των συναυλιακών χώρων και όλων όσων εργάζονται μπροστά ή πίσω από τον πολιτισμό, μέσω των εθελοντικών δωρεών της πλατφόρμας eStage, την ημέρα της προβολής.

Τέλος, πως κύλησαν οι αιτήσεις συμμετοχής, μιας και έχει κλείσει η προθεσμία πλέον; Υπήρξε μεγάλη προθυμία από ανερχόμενους μουσικούς ή θεωρείτε ότι λόγω της πανδημίας και της όλης κατάστασης, αρκετοί έκαναν πίσω;

Όταν αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε τα Unlocked Sessions είμασταν πολύ αβέβαιοι για τη συμμετοχή θεωρώντας ότι σχετικά λίγα συγκροτήματα θα είναι σε θέση να κάνουν πρόβες για να παρουσιάσουν τη μουσική τους προκειμένου να υποστηρίξουν το Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Η συμμετοχή των συγκροτημάτων ήταν συγκινητική. Λάβαμε σχεδόν τριψήφιο αριθμό αιτήσεων μέσα σε 2 εβδομάδες από καταπληκτικά συγκροτήματα, πολλά από τα οποία τα αγνοούσαμε. Φτιάξαμε playlists για να τα ακούμε και τα ψάξαμε παραπάνω. Τα πιο πολλά από αυτά δεν καταφέραμε να τα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας και ήδη σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί τους στο μέλλον. Πήραμε αρκετά μηνύματα στήριξης στην πρωτοβουλία μας. Ποτέ δεν θα σταματήσει να μας εντυπωσιάζει η δύναμη της θέλησης των μουσικών να παίξουν. Σκοπός μας είναι να τους δίνουμε αυτή την πρόσβαση.

Φυσικά, είχαμε και απρόοπτα λόγω της πανδημίας, αλλαγές τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα και δεκατάκια που μας αποσυντόνισαν αλλά αυτά συμβαίνουν σε κάθε διοργάνωση. Δεν είναι όμως σε θέση να μπουν ανάμεσα στους μουσικούς και το κοινό τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Γιάννης Καραγιάννης έχει δισκάδικο σε ταράτσα και μας υποδέχεται για τη Record Store Day

Rec Mode 21.04.2024
Record Store Day: Η γιορτή που λατρεύουν οι μουσικόφιλοι επιστρέφει και πάλι στις 20 Απριλίου

Eκείνη τον έβρισκε ανώριμο, εκείνος αχώνευτη: Κι όμως έπαιξαν σε μια ταινία που έκανε πάταγο

Σινεμά Χτες
Μόλις και μετά βίας μιλούσαν μεταξύ τους όταν δεν γύριζαν σκηνές μαζί...

Maestro: Νέο απόσπασμα από τον δεύτερο κύκλο στη δημοσιότητα

TV Σειρές 18.04.2024
Ο νέος κύκλος του Maestro θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαΐου

Baby Reindeer: Η καλύτερη σειρά της χρονιάς

TV Σειρές 18.04.2024
Πάτα το play, κλείσε κινητό και απόλαυσε την

Όλα τα No.1 τραγούδια της δεκαετίας του ’90

Μουσική 16.04.2024
Μια πολύ σημαντική δεκαετία για την μουσική

Love, Divided: Η ισπανική ταινία που είναι No.1 στο Netflix

Σινεμά 16.04.2024
Μια τίμια επιλογή για το σπίτι

Η νέα ρομαντική κομεντί που μοιάζει με μουσικό ταξίδι

Σινεμά 15.04.2024
Μια γλυκιά ταινία για να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου

Ταινίες που διαδραματίζονται στα 70s και πρέπει να δεις

Σινεμά 14.04.2024
Τρεις ιδέες για ταινίες της Κυριακής

Tαινίες για την ομορφιά της εκπαίδευσης που πρέπει να δεις

Σινεμά 13.04.2024
Μας υπενθυμίζουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση γνώσεων, αλλά με την έμπνευση