E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 8,2% και όχι 10,5% το 2020

10% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το 2020

Δημοσίευση 5/3/2021 | 12:49

ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 8,2% και όχι 10,5% το 2020

Να αποφύγει τα χειρότερα κατάφερε η χώρα αφού, όπως δείχνουν τα πρώτα (προσωρινά) στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το «μαύρο» παγκοσμίως 2020 κλείνει με μία ύφεση της τάξεως του 8,2% αντί για διψήφια ποσοστά άνω του 10% που προέβλεπαν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός (10,5%). Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα οριστικά στοιχεία στα μέσα του έτους, δείχνει και ότι το 2021 ξεκινά με μικρότερη αρνητική επίδραση (carry over) από ό,τι αναμενόταν για εφέτος.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι:

- το 4ο τρίμηνο παρά το γενικό lockdown από Νοέμβριο και μετά, έκλεισε με ύφεση 7,9%. Δηλαδή δεν επαναλήφθηκαν διψήφια ποσοστά ύφεσης όπως στο lockdown του β΄τριμήνου του 2020.

- το «καλοκαιρινό» 3ο τρίμηνο, όπου χτύπησε πιο άσχημα τη χώρα μας η το πάγωμα του Τουρισμού- αποδείχθηκε ελαφρώς καλύτερο από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικώς τον Δεκέμβριο από την ΕΛΣΤΑΤ: αντί ύφεσης 11,7% τελικώς δεν ξεπέρασε το 10,5.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση του ΑΕΠ κατά 8,2% σε ετήσια βάση είν αι οι εξής:

· Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

· Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.

· Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 55,4% (όπου περιλαμβάνονται οι αφίξεις τουριστών).

· Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 9,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 30,9%.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

«Η παγκόσμια οικονομία, πριν από περίπου 1 έτος, υπέστη σοκ, εξαιτίας του υγειονομικού αιτίου. Επί 1 χρόνο, βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Άντεξε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών.

Σύμφωνα με τα προσωρινά – τονίζω, προσωρινά – στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 έκλεισε με ύφεση περίπου στο 8%.

Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο από τις εκτιμήσεις.

Και τούτο λόγω τόσο της αναθεώρησης του προηγούμενου τριμήνου, όσο και της καλής – σχετικά – εικόνας του 4ου τριμήνου.

Τέταρτο τρίμηνο που, σε σχέση με το 3ο, φαίνεται μάλλον να παρουσιάζει την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν την ορθότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

Πολιτική που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Είναι βέβαια γεγονός ότι η ύφεση το 2020 υπήρξε βαθιά, αν και διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και το 2021, μέχρι σήμερα, είναι μια δύσκολη χρονιά.

Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού με τη βοήθεια της επιστήμης χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς μέσω των εμβολιασμών, «τείχος» προστασίας.

Έτσι, η κοινωνική και οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.

Σε αυτές τις συνθήκες, με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες και δίκαιες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα εργαστούμε για να άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης.

Συνεχίζουμε, με πίστη στην προοπτική της πατρίδας, ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, σχέδιο, σκληρή δουλειά, ψυχραιμία και δικαιοσύνη.

Έτσι ώστε όλοι μαζί, Κράτος, Πολίτες και Επιχειρήσεις, να ανακάμψουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, διατηρήσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής

Πάρος: Ταλαιπωρία για 30 επιβάτες – Ο καταπέλτης του SUPERRUNNER JET χτύπησε στη δέστρα της προβλήτας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Ραφήνα με τελικό προορισμό τη Νάξο – Απαγορεύτηκε ο απόπλους

Η παγκόσμια πρωτεύουσα της εμπορίας ανθρώπων: Κορίτσια 11 ετών πωλούνται και βιάζονται επί 20 ώρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Με την υπόσχεση μιας καλύτερης ζωής, φτωχά κορίτσια παρασύρονται σε μια κόλαση σεξουαλικής δουλείας και κακοποίησης

Σταύρος Φλώρος: Η πορεία της υγείας του και τι είπε ο πατέρας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρώην παίκτης του Survivor ενημέρωσε τους followers του για τα επόμενα βήματα της ανάρρωσής του

Σουηδία: Κάθειρξη 10 ετών ζητά η εισαγγελία για άνδρα που εκμεταλλευόταν τη σύζυγό του σε κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 62χρονος κατηγορείται ότι υποχρέωνε τη γυναίκα του να συνευρίσκεται με περίπου 120 άνδρες έναντι χρημάτων

Οπλισμένα τουρκικά F‑16 και ελληνικά μαχητικά σε εμπλοκή στο Αιγαίο – 10 παραβιάσεις εναέριου χώρου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο

Κίνα: Βίντεο‑ντοκουμέντο από την ισχυρή έκρηξη σε ανθρακωρυχείο ‑ Τουλάχιστον 82 νεκροί

Κόσμος Χτες
Με ρομπότ ψάχνουν για επιζώντες οι Κινέζοι διασώστες

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 16χρονος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το δίκυκλο όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο νέοι εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους

Επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια ένταξης

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μόνιμο και διευρυμένο πλέον το επίδομα

Οι πλούσιοι Κινέζοι χάνουν 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα

Κόσμος Χτες
Η Κίνα επιβάλλει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων