E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο για υποθεση διαφθοράς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας

Δημοσίευση 1/3/2021 | 15:05

Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί

Γαλλικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχο για υποθεση διαφθοράς τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 2007 μέχρι το 2012 κατηγορείται ότι προσέφερε δουλειά - «ρουσφέτι» στο Μονακό σε δικαστή, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για στοιχεία έρευνας που αφορούσαν τα οικονομικά στοιχεία της προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι «ουδέποτε διέπραξε το παραμικρό έγκλημα διαφθοράς».

Σε κάθε περίπτωση, το κατηγορητήριο κατά του Σαρκοζί βάσει ποινικού κώδικα προβλέπει ποινές κάθειρξης 10 ετών, αλλά και χρηματικό πρόστιμο, το οποίο στη συγκεκριμένη υπόθεση φτάνει το 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισαγγελείς πρότειναν κάθειρξη τεσσάρων ετών με ελάχιστη έκτιση ποινής στα δύο χρόνια στον πρώην πρόεδρο, ενώ την ίδια πρόταση έκαναν και στους συγκατηγορούμενούς του, το δικηγόρο Τιερί Χέρτζογκ και το δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ.

Ο εισαγγελέας Ζαν - Λικ Μπλασόν είχε πει σχετικά με την υπόθεση: «Τα γεγονότα αυτά δεν θα είχαν συμβεί ποτέ, εάν ένας πρώην πρόεδρος καθώς κι ένας δικηγόρος αντιλαμβάνονταν τον αντίκτυπο, την εύθυνη και τις υποχρεώσεις εκ της θέσεως ενός εκάστου».

Τι είπαν οι εισαγγελείς κατά τις αγορεύσεις τους

Από την πλευρά τους, οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν ότι τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο Χέρτζογκ επιχείρησαν να δωροδοκήσουν το δικαστή Αζιμπέρ για πληροφορίες σχετικά με έρευνα που αφορούσε σε ισχυρισμούς ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε λάβει παράνομες χρηματοδοτήσεις από την κληρονόμο της L' Oreal, Λιλιάν Μπετανκούρ, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής καμπάνιας του για την Προεδρία το 2007.

Η έγκληση κατά του Σαρκοζί επήλθε συνέπεια απομαμνητοφωνημένων συζητήσεων που κατέγραψαν «κοριοί», με τους εισαγγελείς να τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να αποκρύψει την προσπάθειά του να αναμειχθεί σε δικαστικές υποθέσεις «χρησιμοποιώντας μυστικές τηλεφωνικές γραμμές».

Η Σελίν Γκιγιέ, μία εκ των εισαγγελέων, δήλωσε ότι «είναι βέβαιο πως ο δικαστής Αζιμπέρ μετέδωσε παράνομα και παράτυπα εμπιστευτικές πληροφορίες για την υπόθεση Μπετανκούρ μέσω ανεπίσημης γραμμής στον φίλο του, το δικηγόρο Χέρτζογκ».

Η ίδια, μάλιστα, ανέφερε στο δικαστήριο ότι σε μία από τις συνομιλίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι Σαρκοζί είχε δεσμευθεί να παρέμβει, ώστε ο Αζιμπέρ να αποκτήσει συγκεκριμένο εργασιακό πόστο στο Μονακό.

Η δικηγόρος του Σαρκοζί, Ζακλίν Λαφόν, αντέκρουσε τα επιχειρήματα της εισαγγελέως Γκιγιέ, κάνοντας λόγο για «κατηγορίες κενές ουσίας» και υποστηρίξε ότι οι απομαγνητοφωνήσει αφορούσαν συνομιλίες «μεταξύ φίλων».

Σημειώνεται ότι ο Αζιμπέρ δεν πρόλαβε να αναλάβει το εργασιακό πόστο, το οποίο φέρεται να του είχε προτείνει ο Σαρκοζί στο Μονακό. Αυτό το επιχείρημα οι δικηγόροι του Σαρκοζί το χρησιμοποίησαν στην υπερασπιστική τους γραμμή, αλλά οι εισαγγελείς επέμειναν πως ο γαλλικός νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις ανάμεσα σε επιτυχείς ή αποτυχημένες απόπειρες δωροδοκίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια