E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θρίλερ η υπόθεση Κουφοντίνα: Αντιπαράθεση κυβέρνησης ‑ αξιωματικής αντιπολίτευσης

Διατηρεί δικαίωμα προσφυγής για την ακύρωση της απόφασης μεταγωγής

Δημοσίευση 28/2/2021 | 09:18

Θρίλερ η υπόθεση Κουφοντίνα: Αντιπαράθεση κυβέρνησης ‑ αξιωματικής αντιπολίτευσης

Για ακόμη μια φορά το μέλος της 17Ν και καταδικασμένος 11 φορές σε ισόβια για σειρά ανθρωποκτονιών, Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος είναι στην 51η ημέρα απεργία πείνας είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Η απεργία πείνας, όσο και η αρνητική κατάσταση της υγείας του, που είναι επακόλουθο της άρνησης σίτισής του, έχουν εντείνει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στο πρόσωπό του από μικρές ομάδες (κυρίως από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αλλά και ομάδων δικηγόρων του προοδευτικού επικαλούμενου χώρου), συνεχίζονται τόσο στο κέντρο της Αθήνας, όσο και έξω από τον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου της Λάρισας, που νοσηλεύεται.

Ο κ. Τσίπρας σε ανάρτησή του στα social media αναφέρει ότι η ζωή του Κουφοντίνα κρέμεται από μία κλωστή και «απευθύνει αυτή την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, μέσω του γραφείου Τύπου, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζει ότι «αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του, να επιλέξει εκείνος τη φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του».

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Μητσοτάκη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής: «Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπέρ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα "όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία "Κουφοντίνα".

Ένας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ. Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ. Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ. Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησης του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομιακή μεταχείριση, όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες μέρες η Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας, με διάταξή της η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα των γιατρών του νοσοκομείου Λαμίας, διατάσσει τη χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων ώστε να σωθεί η ζωή του 62χρόνου Δημήτρη Κουφοντίνα. Δηλαδή τη χορήγηση νερού, τροφής και ότι άλλο κρίνεται ιατρικά αναγκαίο για την βελτίωση της υγείας του κρατουμένου.

Χθες σε ανακοίνωσή του το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου και νοσηλεύεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι «το προσωπικό της ΜΕΘ τηρώντας απόλυτα την κείμενη Νομοθεσία, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προβαίνει στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων μέτρων και απαραίτητων ιατρο – φαρμακευτικών ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της πολυήμερης άρνησης λήψης τροφής και τελευταίως και υγρών».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Λουκάς» της 17Ν πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 8 Ιανουαρίου 2021 και απεργία δίψας από τις 22 Φεβρουαρίου 2021, με μοναδικό αίτημα την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού. Προηγουμένως, το μέλος της 17Ν είχε μεταχθεί από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, στις φυλακές Δομοκού και τώρα διεκδικεί να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα.

Ενδεικτικά, η δήλωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, στις 8 Ιανουαρίου από τις φυλακές Δομοκού, κατέληγε: «Αφού επιμένουν στο νόμο που τόσο προκλητικά μηχανεύτηκαν, οφείλουν να τον εφαρμόσουν, τουλάχιστον αυτόν, και να με ξαναφέρουν στο υπόγειο του Κορυδαλλού, στην ειδική πτέρυγα που έκτισε ο ίδιος ο υπουργός της καταστολής, ο Μ. Χρυσοχοίδης, για να θάψει την 17Ν , και όπου πέρασα τα 16 από τα 18 χρόνια που είμαι στη φυλακή».

Πέρα από αυτά, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, μέσω της δικηγόρου του, Ιωάννας Κούρτοβικ έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Πρωτοδικείο της περιφέρειας των φυλακών Δομοκού, διεκδικώντας την αναστολή ή ακύρωση της απόφασης για την μεταγωγή του, όπως έχει πράξει κατά το παρελθόν, όταν η διεύθυνση των φυλακών δεν του χορηγούσε άδειες εξόδου και τότε το Δικαστικό Συμβούλιο Βόλου είχε εκδώσει τρία απορριπτικά βουλεύματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος