E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπόθεση Λιγνάδη: «Ανοίγουν στόματα» στο Αρσάκειο

Καταγγελίες για σeξουαλική και ψυχολογική βία

Δημοσίευση 26/2/2021 | 08:42

Υπόθεση Λιγνάδη: «Ανοίγουν στόματα» στο Αρσάκειο

Ανοίγουν σιγά-σιγά τα στόματα των αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού, για την εποχή που ο Δημήτρης Λιγνάδης δίδασκε στο εν λόγω σχολείο.

Χθες σε επιστολή τους στη Φιλοεκπαιδευτικοί Εταιρία, 285 απόφοιτοι ανέφεραν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορίες για υποθέσεις λεκτικών, σeξουαλικών και ψυχολογικών προσβολών με θύματα μαθητές, από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων.

Αναλυτικά η επιστολή των Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σeξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σeξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών.

Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

-Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε αποτελεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

-Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί, με την οριστική απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά, αν ασκούν ακόμα το εκπαιδευτικό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.

-Να δημιουργηθεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παιδαγωγική εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριοθετεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σeξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους. Αυτές οι ενέργειες ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σeξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

-Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην καταγραφή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοιχτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών. Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους.

Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη.

Υπογράφουν Διακόσιοι Ογδόντα Πέντε (285) Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού».

Πλήθος αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα και από αποφοίτους - Ζητούν να βγουυν οι καταγγελίες στο φως

Την ίδια ώρα και παρά τις διαψεύσεις ότι ουδεμία καταγγελία περιήλθε σε γνώση του έστω και προφορική για τον Δημήτρη Λιγνάδη την εποχή που ο ηθοποιός δίδασκε στο Αρσάκειο, απόφοιτοι του σχολείου συγκεντρώνουν μαρτυρίες και παρακινούν κι άλλους πρώην συμμαθητές τους να μιλήσουν για να στηρίξουν τα παιδιά που έχουν υποστεί βία κάθε είδους.

Κακήν κακώς αποχώρησε ο Δημήτρης Λιγνάδς από το Αρσάκειο, όπως επιβεβαιώνει σήμερα στο protothema.gr η πρόεδρος της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Νάνσυ Καλαφάτη αλλά και αρκετοί απόφοιτοι σε αναρτήσεις τους σε γκρουπ αποφοίτων του εν λόγω σχολείου στο Facebook.

Οι επίμαχες αναρτήσεις

Η Δ.Κ, απόφοιτος Αρσακείου, αναφέρει στην ανάρτηση της: «Έχουμε ήδη μαζευτεί 5-6 κοπέλες. Παρακαλούμε πολύ όσες συμμαθήτριες κυρίως 1994-2000 Α, Β και κυρίως Κλασικού θυμούνται λεπτομέρειες και περιστατικά από την “θητεία” του γόη καθηγητή Λιγνάδη να επικοινωνήσουν μαζί μας. Δεν πρόκειται να αναφερθούμε στα ονόματα σας, γνωρίζουμε πως πέρασαν χρόνια αλλά όλες μαζί μπορούμε να αναφέρουμε λεπτομερώς πράγματα που θα κολλήσουν ξανά τα κομμάτια του τότε παζλ. Μπορεί οι πράξεις εκείνες να μην τιμωρούνται πλέον από το νόμο λόγω παραγραφής. Όμως με στόχο να αποδείξουμε το αυτονόητο θέλουμε να συμπαρασταθούμε στις ήδη υπάρχουσες καταγγελίες. Η φυλάκιση του κυρίου μετά από τρεις βδομάδες και έχοντας σβήσει- διαγράψει ενοχοποιητικά στοιχεία θα έχει ως στόχο 10-20 χρόνια φυλάκισης ίσως. Μιλάμε για μια δράση στα 25 τουλάχιστον χρόνια και για χιλιάδες παιδιά και παρενοχλήσεις στις οποίες εντελώς ξαφνικά κανείς δεν γνώριζε. Ο κύριος δεν ήταν ο μοναδικός καθηγητής που έπραττε τότε ανεξέλεγκτα..»

«Πιέσαμε να απομακρυνθεί ο Λιγνάδης»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση της δημοσιογράφου και πρώην προέδρου της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονένων και Κηδεμόνων, Νάνσυς Καλαφάτη: «Ήμουν πρόεδρος τότε της ομοσπονδίας και συμφώνησα στην απομάκρυνση από τις θεατρικές “διδαχές” του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη “ που δεν θέλει να γίνει βορά” τώρα! Χαίρομαι κορίτσια που δεν τραβάτε κουρτίνες και δεν εθελοτυφλείτε!»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Νάνσυ Καλαφάτη, η δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι καταγγελίες εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη είχαν γίνει σε προφορικό επίπεδο και είχαν οδηγήσει στην αποχώρηση του από το σχολείο. «Πιέσαμε τον πρόεδρο στο προφορικό, τον απομάκρυνε και μετά οι γονείς το αποσιώπησαν. Οπότε τα χέρια μας ήταν δεμένα στο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε παρενόχληση» προσθέτει.

Μια άλλη απόφοιτος Αρσακείου, η Τ.Τ σχολιάζει κάτω από την ανάρτηση- κάλεσμα στους αποφοίτους, να μιλήσουν ανοιχτά, χωρίς φόβο για όσα είχαν συμβεί εκείνη την εποχή στο σχολείο: «Είμαι απόφοιτη Αρσακείου, μέλους του θεατρικού ομίλου, απόφοιτη του 2000 και ηθοποιός εν ενεργεία από το 2004 που τελείωσα την σχολή. Τα τελευταία γεγονότα μας δείχνουν ότι πέρα από την ανάγκη να βγούμε στο φως, υπάρχουν πολλές κακοποιημένες ψυχές που έχουν ανάγκη να μιλήσουν. Έχει σημασία πότε τέλειωσε ο καθένας μας το σχολείο και αν γινόντουσαν ή όχι το 1994 ή το 2004; Ή ότι όλοι πρέπει να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε παιδιά που έχουν υποστεί βία κάθε είδους! Και μιλάω με το θάρρος και τη τόλμη όπως έκανα πάντα όταν προσπαθούσε κάποιος καθηγητής να μου επιβάλει την εξουσία του ή όταν παραπονιόμουν σε διευθυντή και κοιτούσε το ταβάνι!».

Μπαμπινιώτης: Θα υποβάλουμε αυθημερόν στην Εισαγγελία αίτημα να κληθούν οι 285 απόφοιτοι του Αρσακείου

Την αντίδραση του Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας την άμεση κατάθεση αιτήματος στην εισαγγελία, προκάλεσαν οι καταγγελίες 285 αποφοίτων του Αρσακείου Ψυχικού, για υποθέσεις σeξουαλικής βίας από καθηγητές και καθηγήτριες του σχολείου.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί αίτημα στην εισαγγελία, προκειμένου να κληθούν άμεσα να καταθέσουν και οι 285 απόφοιτοι.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Περιήλθε εις γνώση μου ανακοίνωση αποφοίτων των Αρσακείων, η οποία δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό τόπο «in.gr».

Έχω ήδη συγκαλέσει ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, για αύριο, Παρασκευή 26 Φεβρουαριου 2021.

Η εισήγησή μου στο ΔΣ θα ειναι σαφής και κατηγορηματική: Θα υποβάλουμε αυθημερόν στην Εισαγγελία Αθηνών αίτημα να κληθούν ένας προς έναν οι 285 υπογράφοντες, των οποίων τα ονόματα, όπως δηλώνεται, είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας «in.gr» και να συγκεκριμενοποιήσουν όσα δηλώνουν ότι γνωρίζουν, ώστε να ερευνηθούν εις βάθος μία προς μία οι καταγγελίες τους.

Η Φιλεκπαιδευτικη Εταιρεία θα συνδράμει τις μόνες αρμόδιες αρχές σε ό,τι τής ζητηθεί και θα είναι αρωγός στο έργο της Eισαγγελίας, όταν και εάν οι αόριστες και γενικόλογες αναφορές της επιστολής λάβουν την μορφή συγκεκριμένων και επωνύμων καταγγελιών.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα πράξει -αυτονοήτως- ό, τι θα έπραττε εξαρχής, εφόσον κάποιος από τους νυν υπογράφοντες τής είχε γνωστοποιήσει -οποτεδήποτε- οιοδήποτε συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό.

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης
Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ