E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ισπανός που ζωγράφιζε με μια κιθάρα στα χέρια

Ο Πάκο Ντε Λουτσία «έφυγε» πριν από ακριβώς επτά χρόνια...

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/2/2021 | 00:43

Ο Ισπανός που ζωγράφιζε με μια κιθάρα στα χέρια
@wikipedia.org

Έχει χαρακτηριστεί ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Σίγουρα, ήταν ο μεγαλύτερος κιθαρίστας της Φλαμένγκο που έχουμε ακούσει ποτέ, καθώς υπήρξε και μεγάλος ανανεωτής της. Ο Πάκο Ντε Λουτσία, γλιστρούσε τα δάχτυλα του στις χορδές τόσο απαλά και αβίαστα, που ήταν σαν να βλέπεις έναν ζωγράφο να στέκεται μέσα σε απόλυτη αρμονία μπροστά στον καμβά του, προσθέτοντας καλλιτεχνικές πινελιές. Λίγοι άνθρωποι μπορούμε να πούμε ότι ήταν σαν να «ζωγράφιζαν» με μια κιθάρα στα χέρια. Ο Πάκο Ντε Λουτσία ήταν ένας από αυτούς.

Γεννήθηκε στις 21 δεκεμβρίου του 1947 ως Φρανθίσκο Σάντσεθ Γκόμεθ, στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Ο πατέρας του ήταν κιθαρίστας της Φλαμενγκο, ενώ η μητέρα του ήταν Πορτογαλίδα και το όνομά της ήταν Λουσία. Πρς τιμήν της, αργότερα υιοθέτησε το όνομα Πακο Ντε Λουτσία, που μεταφράζεται ως ο Πάκο της Λουκίας. Δεν ήταν ο μόνο που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, καθώς και ακόμα δυο αδέρφια του έγιναν τραγουδοποιοί. Πιο γνωστός ήταν ο Πέπε Λουτσία, με τον οποίο εμφανίστηκε ουκ ολίγες φορές.

Φυσικά κιθάρα του έμαθε ο πατέρας του. Τον ξεπέρασε γρήγορα. Γιατί έπιασε την κιθάρα πριν ακόμα μάθει να μιλάει καλά. Στα 11 έδωσε την πρώτη του συναυλία. Στα 14, μαζί με τον Πέπε ίδρυσαν τους «Los Chiquitos de Algeciras» και έκαναν την πρώτη τους ηχογράφηση.

Το βιρτουόζικο στυλ του, που φαινόταν από την πρώτη στιγμή, δεν άργησε να γίνει γνωστό και εκτός Ισπανίας. Μόλις ενηλικιώθηκε, άρχισε και η διεθνής του καριέρα. Ο αυτοσχεδιασμός του, το συνεχές παίξιμό του και η επαφή του με την τζαζ, τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους πρωτοπόρους του Νουέβο Φλαμένγκο, που ξέφυγε από τους παραδοσιακούς ήχους.

Έκανε διάφορες συνεργασίες με θρύλους του χώρου, με πιο γνωστή εκείνη με τον Αλ Ντιμέολα. Στην Ελλάδα απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, όταν συμμετείχε στην συναυλία της 29ης Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό στάδιο, για τους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας, παρέα με τον Γιώργο Νταλάρα. Είχε ήδη κάνει τις πρώτες του συναυλίες έναν χρόνο νωρίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο πιο γνωστός του δίσκος ήταν το «Entre Dos Aguas» με το ομώνυμο τραγούδι να γίνεται διαχρονική επιτυχία, ενώ παρέμεινε το 1975 για 20 εβδομάδες στην κορυφή της Ισπανίας. Επίσης σημαντική εμπορική επιτυχία έκανε και ο live δισκος του «Friday Night in San Francisco», μαζί με τον Τζον Μακ Λάφλιν και τον Αλ Ντιμέολα, ο οποίος πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

O Πάκο ντε Λουτσία απέκτησε τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο και ακόμα δυο από τον δεύτερο. Πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου του 2014 στο Μεξικό από έμφραγμα, σε ηλικία 67 ετών. Οι νότες του παραμένουν ανεξίτηλες στις μνήμες όχι μόνο σε όσους αγαπούν τη Φλαμένγκο, αλλά και σε όσους λατρεύουν τον ήχο της κιθάρας και τους «ζωγράφους» της...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Deep Purple ανακοίνωσαν συναυλία στην Ελλάδα

Μουσική 18.11.2025
Πού και πότε θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των θρύλων της ροκ

«Sound of Silence»: Η ταινία θρίλερ για τη ζωή της σατανικής serial killer ηγουμένης Μαριάμ Σουλακιώτη

Σινεμά 18.11.2025
Η πραγματική ιστορία της μοναχής Μαριάμ Σουλακιώτη - γνωστής και με το παρατσούκλι «Γυναίκα Ρασπούτιν»

Grey’s Anatomy: Διαγνώστηκε με καρκίνο ο «chief» της σειράς, Τζέιμς Πίκενς Τζούνιορ

TV Σειρές Χτες
Η ανακοίνωση του ηθοποιού και η σύμπτωση με την εξέλιξη της υγείας του Δρ. Γουέμπερ στη σειρά

Mariah Carey: Το νέο ρεκόρ που έσπασε φέτος το εμβληματικό «All I Want for Christmas is You»

Μουσική Χτες
Το τραγούδι αν και κυκλοφόρησε το 1994 χρειάστηκαν να περάσουν 23 χρόνια για να μπει για πρώτη φορά στο Top 10

Μπορεί η ιστορία του Φρανκεστάιν να γίνει πραγματικότητα;

Σινεμά Προχτές
Με αφορμή την πρεμιέρα της ομώνυμης ταινίας του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο

Κινηματογραφικά «διαμάντια» που απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τους σε κάποιες χώρες

Σινεμά Προχτές
Θεωρήθηκαν ακατάλληλες, παραπλανητικές ή προσβλητικές για να προβληθούν

Οδύσσεια: Οι νέες φωτογραφίες από την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Ματ Ντέιμον ‑ Κόβει την ανάσα ο Δούρειος Ίππος

Σινεμά 14.11.2025
Οι εικόνες αποτυπώνουν τον Ντέιμον στον ρόλο του Οδυσσέα, να περπατά στο εντυπωσιακό πεδίο μάχης - Ο εντυπωσιακός Δούρειος Ίππος

5 τραγούδια των 80`s που έπιασαν το νόημα της ζωής

Μουσική 14.11.2025
Υπήρξαν τότε και καλλιτέχνες που μίλησαν για κάτι πιο ουσιαστικό

Devil Wears Prada 2: Το πρώτο τρέιλερ για την επιστροφή που όλοι περιμέναμε

Σινεμά 13.11.2025
Το πρώτο teaser trailer μόλις κυκλοφόρησε, προκαλώντας φρενίτιδα στους λάτρεις της μόδας και του κινηματογράφου

Η λογοκλοπή που γέννησε έναν ύμνο: Η άγνωστη ιστορία του Born in the U.S.A.

Μουσική 11.11.2025
Πώς ένα ξεχασμένο σενάριο έγινε το πιο πολιτικό τραγούδι της Αμερικής