E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποζημιώσεις ενοικίων: Δεύτερη ευκαιρία για τα «κουρέματα» Μαρτίου

Ποιοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις που έχαναν

Δημοσίευση 22/2/2021 | 09:17

Αποζημιώσεις ενοικίων: Δεύτερη ευκαιρία για τα «κουρέματα» Μαρτίου

Την δυνατότητα τροποποιήσεων και διορθώσεων στις δηλώσεις COVID της περιόδου Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020 εξετάζει το υπουργείο Oικονομικών ύστερα από σχετικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ.

Το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που εξετάζει τις περιπτώσεις λαθών που μπορεί να απέκλεισαν ιδιοκτήτες ακινήτων από τις αποζημιώσεις ενοικίων και το κατά πόσο υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα, τα λάθη αυτά, να διορθωθούν εκ των υστέρων.

Ουσιαστικά, αυτό που προσπαθούν να κάνουν αρμόδιες υπηρεσίες είναι να τροποποιηθεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ούτως ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να μπουν σε προηγούμενους μήνες και να τροποποιήσουν στοιχεία παλαιότερων δηλώσεων COVID. Στη συνεχεία θα γίνει ένας νέος γύρος εκκαθαρίσεων ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν -έστω και αργά- να πάρουν αποζημιώσεις, είτε με τη μορφή εκπτώσεις φόρου είτε μέσω χρηματικών καταβολών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων που ταλαιπωρήθηκαν το προηγούμενο χρόνο λόγω των καθυστερήσεων στην έναρξη της ηλεκτρικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και ενδεχόμενος να αποκλείστηκαν αδίκως από τις αποζημιώσεις. Στο υπουργείο δεν αγνοούν το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες έμαθαν αργοπορημένα από τους ενοικιαστές τους ήταν δικαιούχοι μείωσης ενοικίου ή ότι τελικά είχαν βγει σε αναστολή εργασίας. Το αποτέλεσμα είναι οι ενοικιαστές τους να ζητούν συμψηφισμούς με τα επόμενα ενοίκια ενώ οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για προηγούμενους μήνες. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις λανθασμένων καταχωρήσεων ενώ πολλά λάθη έγιναν και λόγου του ότι εκδόθηκαν καθυστερημένα οι ΚΑΔ των πληττόμενων.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να δοθεί λύση στις εκκρεμότητες τα λάθη και τις αδικίες του 2020 ως εξής:

1. Να σταλούν μηνύματα προς τους φορολογουμένους για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεών τους της περιόδου αυτής, ώστε να γνωρίζουν και να διορθώσουν την αιτία, και

2. Να δοθεί μια τελευταία μηνιαία προθεσμία για υποβολή αρχικών & τροποποιητικών δηλώσεων & δηλώσεων COVID στις εξής τουλάχιστον κατηγορίες ιδιοκτητών:

Α) Για υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID από ιδιοκτήτες ακινήτων που

Εχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο,

Οι ενοικιαστές τους (της κύριας και φοιτητικής κατοικίας) δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή και τους ενημέρωσαν με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει.

Β) Για υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID που απερρίφθησαν κυρίως διότι:

Οι ενοικιαστές τους δεν τους είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν παραχωρήσει την εκμετάλλευση του ακινήτου τους, συμβατικά ή και μη, σε τρίτους,

Ανέγραψαν λανθασμένα ή με μικρή απόκλιση το ποσό του αρχικού (λόγω εν τω μεταξύ αναπροσαρμογής του) ή του μειωμένου ενοικίου, ή συμπεριέλαβαν στο ποσό και το χαρτόσημο,

Δήλωσαν λανθασμένα τη χρήση του μίσθιου ακινήτου τους.

Δεν είχαν υποβάλει προηγουμένως δήλωση πληροφ/κών στοιχείων ότι η μίσθωση είναι ενεργή.

Οι πληρωμές

Όσον άφορα στην καταβολή των αποζημιώσεων, την περασμένη Παρασκευή πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων αποζημιώσεις για τα κουρέματα που έγιναν στα ενοίκια τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Συνολικά, για τον περασμένο Νοέμβριο καταβλήθηκαν αποζημιώσεις 19,2 εκατ ευρω σε 176.404 ιδιοκτήτες ακινήτων. Για τον Δεκέμβριο δόθηκαν 22,1 εκατ ευρω σε 205.646 δικαιούχους (και προφανώς θα υπάρξουν και άλλη πληρωμή μετά από τους έλεγχους και τις διορθώσεις). Οι αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια του Ιανουαρίου (το 80% της απώλεια του ονομαστικού μισθώματος) θα καταβληθούν στις αρχές Μαρτίου.

“Κουρέματα” Ιανουαρίου

Η υποβολή δηλώσεων COVID μηνός Ιανουαρίου 2021 προβλέπει με μια σημαντική βελτίωση: Την ταυτόχρονη επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνονται ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα υποβολής άκυρων δηλώσεων λόγω αναληθών ισχυρισμών μερίδας των ενοικιαστών, ή άλλων λαθών κατά την υποβολή τους.

Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή που δημιούργησε η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με την ΠΟΜΙΔΑ και έχει ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση Convid. H εφαρμογή αυτή θα πραγματοποιεί αυτόματες διασταυρώσεις ανάμεσα στα ΑΦΜ του ενοικιαστή και του πληττόμενους ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της δήλωσης COVID που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, έχουν προστεθεί τα εξής σημαντικά στοιχεία:

Αναφέρεται ότι "Βρέθηκαν πληττόμενοι μισθωτές κατά τα οριζόμενα στην Α. 1025/2021". Επιβεβαιώνεται συνεπώς ότι ο μισθωτής για τον οποίο υποβάλλεται η δήλωση είναι πράγματι δικαιούχος μείωσης μισθώματος.

Αναγράφεται επιβεβαιωτικά ο ΑΦΜ του ενοικιαστή: ΑΦΜ XXXXXXXXΧ.

Αναγράφεται ο μήνας για τον οποίο ισχύει η μείωση: Για τον μήνα: 1/2021.

Αναφέρεται το ποσοστό της μείωσης μισθώματος που δικαιούται ο συγκεκριμένος μισθωτής (-40% ή -100%).

Αναγράφεται η χρήση μισθίου για την οποία γίνεται η μείωση, αφού έχει ελεγχθεί ο ΚΑΔ της: Χρήση μισθίου ως επαγγελματική στέγη.

Αναγράφεται στο κείμενο της δήλωσης η σημαντική υπενθύμιση ότι : Για την καταβολή της αποζημίωσης απαιτείται να έχετε δηλώσει ΙΒΑΝ στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του myTAXISnet.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες