E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γονίδιο, κληρονομιά από τους Νεάντερταλ, προστατεύει από την Covid‑19

Μία μελέτη που καταρρίπτει τα συμπεράσματα μίας άλλης έρευνας των ίδιων επιστημόνων

Δημοσίευση 17/2/2021 | 11:15

Γονίδιο, κληρονομιά από τους Νεάντερταλ, προστατεύει από την Covid‑19

Μία παραλλαγή γονιδίου, που αποτελεί κληρονομιά από τους Νεάντερταλ και την οποία φέρουν περίπου οι μισοί άνθρωποι εκτός Αφρικής, προστατεύει έναντι της σοβαρής Covid-19, μειώνοντας κατά 22% τον κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι ίδιοι που πέρυσι είχαν ανακοινώσει το ακριβώς αντίστροφο: Ότι ένα άλλο γονίδιο που έχει κληρονομηθεί από τα «ξαδέρφια» μας τους Νεάντερταλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, με επικεφαλής τον κορυφαίο διεθνώς παλαιογενετιστή Σβάντε Πεέμπο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), είχαν εντοπίσει το 2020 ένα σημαντικό νεαντερτάλιο γενετικό παράγοντα κινδύνου στο χρωμόσωμα 3, που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου μετά από λοίμωξη Covid-19.

Τώρα, αναλύοντας νέα στοιχεία της επιστημονικής κοινοπραξίας «Genetics of Mortality in Critical Care-GenOMICC» (γενετική ανάλυση θνησιμότητας 2.200 ασθενών σε ΜΕΘ) βρήκαν ότι οι Νεάντερταλ συνεισέφεραν, επίσης, έναν προστατευτικό γενετικό παράγοντα στο χρωμόσωμα 12, που μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ μετά από λοίμωξη κορονοϊού. Τα γονίδια σε αυτή την περιοχή -τα ίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα γονιδιώματα Νεάντερταλ που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα- λέγονται OAS και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων που αποτελούν ασπίδα έναντι των ιών.

«Αυτό δείχνει πως η κληρονομιά μας από τους Νεάντερταλ είναι ένα σπαθί με δύο κόψεις, όσον αφορά την ανταπόκρισή μας στον ιό SARS-CoV-2. Μας έδωσαν γενετικές παραλλαγές, για τις οποίες μπορούμε τόσο να τους καταραστούμε όσο και να τους ευχαριστήσουμε», δήλωσε ο ερευνητής δρ Χούγκο Ζέμπεργκ.

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η νεαντερτάλια γενετική παραλλαγή έγινε τόσο κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου, πράγμα που δείχνει ότι και στο παρελθόν υπήρξε ευνοϊκή για τους ανθρώπους. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο γενετικές παραλλαγές που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ επηρεάζουν σήμερα την έκβαση της Covid-19 σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημά τους -προφανώς- συνεχίζει να μας επηρεάζει τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους μέχρι σήμερα», ανέφερε ο δρ Πεέμπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων 2024

Ελλάδα Χτες
Αγοραστές προτιμούν παλαιές κατοικίες, κερδίζουν έδαφος τα νεόδμητα

Πόρτο Χέλι: Θρίλερ με νεκρό άνδρα που βρέθηκε πάνω σε νησίδα

Ελλάδα Χτες
Η σορός εντοπίστηκε στη νησίδα Χηνίτσα

Τι ξέρει η Γερμανία; Φτιάχνει καταφύγια παντού ‑ Περιμένει πόλεμο την επόμενη 4ετία!

Κόσμος Χτες
Τα χρήματα αναμένεται να προέλθουν από τα δισεκατομμύρια που απελευθερώθηκαν μετά την αναστολή του φρένου χρέους της Γερμανίας από το κοινοβούλιο τον Μάρτιο

Νεκρή σε τροχαίο η Μαντλίν ΜακΚάν, σύμφωνα με νέα θεωρία για την εξαφάνισή της

Κόσμος Χτες
«Δεν θα με ενοχοποιήσουν ποτέ», λέει ο βασικός ύποπτος

Σεισμός Θεσσαλονίκη – Εφιαλτική πρόβλεψη Παπαδόπουλου: «Δεν ήταν ο κύριος σεισμός…»

Ελλάδα Χτες
Ανησυχία και αβεβαιότητα μετά από τα 5,3 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός καταγγέλει διπλή απόπειρα βιαιοπραγίας εναντίον του Μπαρτζώκα στο ΟΑΚΑ

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ΚΑΕ Ολυμπιακός συνόδευσε την καταγγελία της και με βίντεο

Η Φλόγα της Κόλασης Σβήνει: Το μυστηριώδες φαινόμενο πλησιάζει στο τέλος του

Κόσμος Χτες
Η «Πύλη της Κόλασης» έχει προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο, με το φως της να είναι ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά

Βουλιάζουν από κόσμο οι παραλίες της Αττικής, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Όσοι δεν κατάφεραν να αποδράσουν πάντως εκτός των τειχών για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, βρέθηκαν στις κοντινές παραλίες της Αττικής

Σοκ με τον Φαλ ‑ Έναν χρόνο εκτός δράσης μετά τον τραυματισμό του στο ΟΑΚΑ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Γάλλος σέντερ υπέστη ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

Τρίκαλα: Μητέρα και γιος βρέθηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Ελλάδα Χτες
Ανείπωτη τραγωδία συγκλονίζει αυτή την ώρα την τοπική κοινωνία των Γεωργανάδων του Δήμου Φαρκαδόνας

Σεισμός στο Αγιο Όρος

Ελλάδα Χτες
Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας

Bόλος: Αιφνίδιος θάνατος 37χρονου έξω από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας ένιωσε έντονη αδιαθεσία και κατευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας, χωρίς όμως να προλάβει να φτάσει εγκαίρως