E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γονίδιο, κληρονομιά από τους Νεάντερταλ, προστατεύει από την Covid‑19

Μία μελέτη που καταρρίπτει τα συμπεράσματα μίας άλλης έρευνας των ίδιων επιστημόνων

Δημοσίευση 17/2/2021 | 11:15

Γονίδιο, κληρονομιά από τους Νεάντερταλ, προστατεύει από την Covid‑19

Μία παραλλαγή γονιδίου, που αποτελεί κληρονομιά από τους Νεάντερταλ και την οποία φέρουν περίπου οι μισοί άνθρωποι εκτός Αφρικής, προστατεύει έναντι της σοβαρής Covid-19, μειώνοντας κατά 22% τον κίνδυνο εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται επιστήμονες από τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι ίδιοι που πέρυσι είχαν ανακοινώσει το ακριβώς αντίστροφο: Ότι ένα άλλο γονίδιο που έχει κληρονομηθεί από τα «ξαδέρφια» μας τους Νεάντερταλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, με επικεφαλής τον κορυφαίο διεθνώς παλαιογενετιστή Σβάντε Πεέμπο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), είχαν εντοπίσει το 2020 ένα σημαντικό νεαντερτάλιο γενετικό παράγοντα κινδύνου στο χρωμόσωμα 3, που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο αναπνευστικής ανεπάρκειας και θανάτου μετά από λοίμωξη Covid-19.

Τώρα, αναλύοντας νέα στοιχεία της επιστημονικής κοινοπραξίας «Genetics of Mortality in Critical Care-GenOMICC» (γενετική ανάλυση θνησιμότητας 2.200 ασθενών σε ΜΕΘ) βρήκαν ότι οι Νεάντερταλ συνεισέφεραν, επίσης, έναν προστατευτικό γενετικό παράγοντα στο χρωμόσωμα 12, που μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ μετά από λοίμωξη κορονοϊού. Τα γονίδια σε αυτή την περιοχή -τα ίδια έχουν βρεθεί σε όλα τα γονιδιώματα Νεάντερταλ που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα- λέγονται OAS και ρυθμίζουν τη δραστηριότητα ενζύμων που αποτελούν ασπίδα έναντι των ιών.

«Αυτό δείχνει πως η κληρονομιά μας από τους Νεάντερταλ είναι ένα σπαθί με δύο κόψεις, όσον αφορά την ανταπόκρισή μας στον ιό SARS-CoV-2. Μας έδωσαν γενετικές παραλλαγές, για τις οποίες μπορούμε τόσο να τους καταραστούμε όσο και να τους ευχαριστήσουμε», δήλωσε ο ερευνητής δρ Χούγκο Ζέμπεργκ.

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτή η νεαντερτάλια γενετική παραλλαγή έγινε τόσο κοινή σε πολλά μέρη του κόσμου, πράγμα που δείχνει ότι και στο παρελθόν υπήρξε ευνοϊκή για τους ανθρώπους. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι δύο γενετικές παραλλαγές που κληροδοτήθηκαν από τους Νεάντερταλ επηρεάζουν σήμερα την έκβαση της Covid-19 σε αντίθετες κατευθύνσεις. Το ανοσοποιητικό σύστημά τους -προφανώς- συνεχίζει να μας επηρεάζει τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους μέχρι σήμερα», ανέφερε ο δρ Πεέμπο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο