E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Συζητείται η παράταση μέχρι 15 Μαρτίου

Ικανοποίηση από μέρους της κυβέρνησης για την τήρηση των μέτρων

Δημοσίευση 16/2/2021 | 08:23

Lockdown: Συζητείται η παράταση μέχρι 15 Μαρτίου

Σε στάση αναμονής βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας, την ώρα που ο εμβολιασμός προχωρά με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς ενώ τρεις περιφέρειες βρίσκονται σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Αθήνα, Εύβοια και Αχαΐα βιώνουν αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινότητα σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας την ώρα πάντως που τα καθημερινά δεδομένα από τα «μαθηματικά» της πανδημίας δεν αφήνουν περιθώριο εφησυχασμού.

Την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 698 νέα κρούσματα κορωνοϊού με την περιοχή της πρωτεύουσας για ένα ακόμα 24ωρο να είναι αυτή που καταγράφει τα περισσότερα. Τα 328 νέα κρούσματα στο λεκανοπέδιο δίνουν συνέχεια στον προβληματισμό που επικρατεί. Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 62 νέα κρούσματα ενώ η Εύβοια, επίσης, είχε 16 νέα κρούσματα δείχνοντας μια μικρή τάση βελτίωσης.

Την κατάσταση σκιαγράφησε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg, όπου και σημείωσε πως ο Φεβρουάριος θα είναι δύσκολος, ενώ «έδειξε» τον Απρίλιο ως τον μήνα κατά τον οποίο θα μπορούμε να πούμε πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα. «Πάντα η πρόκληση ήταν να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Εμβολιάζουμε κατά προτεραιότητα ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στο Σύστημα Υγείας. Και αυτό θα έχει ορατά αποτελέσματα από τον Μάρτιο. Και σίγουρα έχουμε και το επιπρόσθετο πλεονέκτημα του καιρού … Επομένως, με την έλευση του Απριλίου προστίθεται και ο παράγοντας της εποχικότητας του ιού. Το γνωρίζουμε από πέρσι. Επομένως, ναι, θεωρώ πως από τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Bloomberg.

Σε αυτό θα έχει συμβάλει και η πορεία του εμβολιασμού. Στην εξίσωση αυτή προστέθηκαν χθες και τα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, ένα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη, καθώς και το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ όσο περισσότερες δόσεις παραλαμβάνει η χώρα τόσο περισσότεροι εμβολιασμοί θα γίνονται.

Το ενδεχόμενο παράτασης

Ενώ λοιπόν η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών που βρίσκονται σε lockdown δεν βελτιώνεται, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξουν αποτελέσματα, στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου. Οι επιστήμονες έχουν τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία 24ωρα πως τα δείγματα τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα λύματα αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ, «δείχνουν» παράταση.

Ωστόσο, τα δεδομένα αναμένεται να αξιολογηθούν επίσημα την ερχόμενη Παρασκευή στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.

Η μέχρι στιγμής πρόταση αφορά σε επέκταση δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου, ωστόσο, όπως σημειώνουν στο protothema.gr κυβερνητικές πηγές, «είναι νωρίς για να λάβουμε αποφάσεις. Πάντα, όμως, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, εάν μας το επιβάλλουν τα δεδομένα της πανδημίας και λάβουμε αντίστοιχη εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε τέτοια απόφαση, αναγνωρίζοντας τόσο την κόπωση των πολιτών όσο και τις επιπτώσεις στην οικονομία».

Άλλωστε στην κυβέρνηση βλέπουν και την κατάσταση στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Γερμανίας, της χώρας δηλαδή με το ισχυρότερο δημόσιο σύστημα υγείας στην Ένωση, όπου η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για υπαρξιακής σημασίας lockdown μέχρι τις Μαρτίου. Το τι συμβαίνει στην ΕΕ, είναι κομβικής σημασίας για την ρητορική των κυβερνητικών στελεχών τα οποία τα τελευταία 24ωρα έρχονται αντιμέτωπα με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δυσανάλογα μεγάλο lockdown στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Μέχρι το Πάσχα, λοιπόν, η στρατηγική που θα ακολουθείται θα είναι αυτή του «ακορντεόν». Οι «κόκκινες» περιοχές θα ανοίγουν και θα κλείνουν ανάλογα με το επίπεδο συναγερμού. Πάντως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες παρά την κούραση των πολιτών. Παράλληλα όπως σημειώνουν, «κάνουμε ό,τι μπορούμε να αποτρέψουμε το τρίτο κύμα το οποίο σαρώνει την ΕΕ. Η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνουν lockdown. Εάν τα καταφέρουμε θα είμαστε ένα βήμα μπροστά και θα ελπίζουμε σε ένα κανονικό καλοκαίρι».

Νέα έντυπα μετακίνησης

Τέλος, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία θα ισχύουν τα παλαιά έντυπα μετακίνησης καθώς από την Τετάρτη, στο πλαίσιο των ελέγχων που θα ενταθούν οι εργαζόμενοι που μετακινούνται θα πρέπει να έχουν νέα πιστοποιητικά. Οι νέες βεβαιώσεις μετακίνησης χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση. Σημειώνεται από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε

• καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
• τηλεργασίας,
• αλλά και νόμιμης άδειας,

οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους. Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Έτσι επιχειρείται να μπει διπλός «κόφτης» στις μετακινήσεις με ψευδείς βεβαιώσεις λόγω εργασίας. Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». Την ίδια διατύπωση, βέβαια, είχε και η ΚΥΑ του lockdown του Νοεμβρίου, ωστόσο τα νέα δεδομένα στην βεβαίωση μετακίνησης εκτιμάται πως θα δώσουν περισσότερα όπλα στους ελεγκτές για αποτελεσματικούς ελέγχους.

Οι μισθωτοί πάντως, διατηρούν την εναλλακτική να μετακινούνται προς τη δουλειά τους με την βεβαίωση τύπου Α από το forma.gov.gr, δυνατότητα που ίσχυσε και στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν πως δεν πρέπει να αποκλείονται αλλαγές και στην «χειρόγραφη» βεβαίωση μετακίνησης εργαζόμενου Τύπου Α.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την Εργάνη ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από taxis φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι δικηγόροι ήδη αντιδρούν και ζητούν να μπορούν να μετακινούνται μόνο με την δικηγορική τους ταυτότητα.

Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Ελλάδα 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

Κόσμος 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο