E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός ‑ Δανία: Είναι πλέον έγκλημα να βήχεις στο πρόσωπο κάποιου;

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καλέιται να πάρει την απόφαση

Δημοσίευση 11/2/2021 | 21:44

Κορωνοϊός ‑ Δανία: Είναι πλέον έγκλημα να βήχεις στο πρόσωπο κάποιου;

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας ξεκινά σήμερα την εκδίκαση μιας έφεσης, καλούμενο να αποφανθεί αν το βήξιμο προς το πρόσωπο κάποιου ενώ φωνάζει «κορώνα» συνιστά απειλητική συμπεριφορά.

Ο 20χρονος κατηγορούμενος στην υπόθεση συνελήφθη τον Μάρτιο, όταν η χώρα βρισκόταν σε πλήρη lockdown λόγω της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, τελώντας, κατά τους εισαγγελείς, «αδίστακτες και απερίσκεπτες» ενέργειες ενάντια σε αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας στο δρόμο. Στη συνέχεια ο νεαρός εξετάστηκε και ήταν αρνητικός στην Covid-19.

Ο νεαρός αθωώθηκε πρωτόδικα από τοπικό δικαστήριο, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το δυτικό ανώτερο δικαστήριο της Δανίας και, κατά την έφεση του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά αυτής της καταδίκης, εισαγγελείς προτείνουν ποινή φυλάκισης τριών έως πέντε μηνών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 18 Φεβρουαρίου.

Παρόμοια περιστατικά βηξίματος προς αστυνομικούς καταγγέλθηκαν στη Δανία πέρυσι, αντανακλώντας την υποβόσκουσα δυσαρέσκεια των πολιτών σε ορισμένες περιοχές για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, η οποία αναφέρει ότι ακολουθεί την «αρχή της προφύλαξης» στη διαχείριση του ιού, απολάμβανε σχεδόν την ανεπιφύλακτη στήριξη των πολιτών για την ταχεία δράση της κατά της πανδημίας στις αρχές του περασμένου έτους.

Ωστόσο, κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να αμφισβητούν αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως υπερβολικά προσεκτική προσέγγιση καθώς τα ποσοστά μόλυνσης πέφτουν και το 30% των Δανών πιστεύει τώρα ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι πολύ εκτεταμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Άαρχους.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντερίκσεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η άρση του lockdown απαιτεί «πλήρη έλεγχο της επιδημίας».

Τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας, σε κινητοποιήσεις που σημαδεύτηκαν κάποιες φορές από επεισόδια, ζητώντας από τις αρχές να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και υποστηρίζοντας ότι αυτά περιορίζουν την ελευθερία τους και πλήττουν τις επιχειρήσεις.

Ιολόγοι, υγειονομικές αρχές και η κυβέρνηση υπερασπίστηκαν τα υφιστάμενα μέτρα, βάσει των οποίων έχουν ανασταλεί οι περισσότερες δραστηριότητες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην της λειτουργίας των καταστημάτων με τα απαραίτητα είδη. Ειδικοί και κυβερνητικές αρχές κρίνουν τα μέτρα ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό των περισσότερων μολυσματικών παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, ιδίως εκείνων που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, και που έχουν εισέλθει στη Δανία.

Μόλις 470 κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τις χιλιάδες ημερήσιες λοιμώξεις στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά το ποσοστό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη βρετανική παραλλαγή αυξάνεται.

Στον συνολικό απολογισμό της πανδημίας, η σκανδιναβική χώρα έχει καταγράψει πάνω από 200.000 μολύνσεις, εκ των οποίων 2.269 θάνατοι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)