E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε αναστέλλονται τα ενοίκια, πότε κουρεύονται 40% και πότε καταβάλλονται ολόκληρα

Τι ισχύει -ανά περίπτωση- για Φεβρουάριο και Μάρτιο

Δημοσίευση 9/2/2021 | 09:17

Πότε αναστέλλονται τα ενοίκια, πότε κουρεύονται 40% και πότε καταβάλλονται ολόκληρα

Ενοίκια… πολλών ταχυτήτων και αποζημιώσεις με… δόσεις (και αρκετή υπομονή) αποτυπώνει ο επικαιροποιημένος ο «χάρτης» των μέτρων που αφορούν στα μισθώματα των κλειστών, των πληττομένων και των ανοιχτών επιχειρήσεων.

Επί της ουσίας αυτό που διευκρινίστηκε με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι οτι η αναστολή των ενοικίων για το Μάρτιο αφορά στο σύνολο των κλειστών επιχειρήσεων, ενώ, αυτόν τον μήνα και το Μάρτιο οι ενοικιαστές στους πληττόμενους κλάδους δικαιούνται ένα κούρεμα της τάξης των 40%, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Όσον αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων ακόμα «τρέχει» ο Νοέμβριος, ενώ οι αποζημιώσεις Δεκεμβρίου θα καταβληθούν μετά τις 15 Φεβρουαρίου (και αυτές πάλι σε δόσεις, ανάλογα με την εκκαθάριση των δηλώσεων Convid).

Ειδικότερα:

Μετά και από τις αναλυτικές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα oι μειώσεις - αναστολές ενοικίων για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο διαφοροποιούνται ως εξής:

* Μείωση 100%: Ισχύει μόνο για τα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Στις κατηγορίες αυτές, συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών.

* Μείωση 40%: Ισχύει για τα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και για τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

* Μηδενική μείωση: Δεν προβλέπεται καμία μείωση

α) Για τα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργία τους, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κ.λπ.

β) Για τα μισθώματα κύριας κατοικίας που καταβάλλουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα (όσοι απασχολούνται σε μη πληττόμενες επιχειρήσεις), οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

γ) Για τα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και για μισθώσεις που αφορούν κάθε άλλο είδος χρήσης, πλην της κύριας κατοικίας εργαζομένου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Οι αποζημιώσεις

Οι αποζημιώσεις των εκμισθωτών για τις μειώσεις - αναστολές μισθωμάτων χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

* Για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο 2020 η αποζημίωση είχε τη μορφή συμψηφισμού του 30% της εισοδηματικής απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Για όσους φορολογούμενους ιδιοκτήτες δικαιούνταν συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά πριν αυτός γίνει είχαν ήδη εξοφλήσει πλήρως το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έτους 2020, ο συμψηφισμός θα γίνει πλέον με τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2021.

* Η αποζημίωση για τις μειώσεις ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 ισούται με το 50% της απώλειας λόγω μείωσης του ενοικίου.

* Ειδικά για τις περιπτώσεις στις οποίες μισθώτριες είναι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή και απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολή ενοικίων, η αποζημίωση των ιδιοκτητών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021 θα φτάσει σε ποσοστό 80% της εισοδηματικής απώλειας (που είναι πλέον ολόκληρο το ενοίκιο).

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου μισθώματος.

Συμφωνά με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών γι τις αποζημιώσεις, συμψηφίστηκαν, σε 227.887 περιπτώσεις, φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ ενώ καταβλήθηκε, σε 176.404 ΑΦΜ, αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο.

Επίκειται:

Ολοκλήρωση της διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για το μήνα Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.

Καταβολή αποζημίωσης για το μήνα Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες – μέχρι την επόμενη εβδομάδα – για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Τα δε ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κόσμος 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές