E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστρεπτέα προκαταβολή κάθε μήνα μέχρι το Πάσχα

Επειγόντως δηλώσεις ΦΠΑ για Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Δημοσίευση 9/2/2021 | 08:39

Επιστρεπτέα προκαταβολή κάθε μήνα μέχρι το Πάσχα

Σε ετοιμότητα για πληρωμές και αιτήσεις για Επιστρεπτέες Προκαταβολές κάθε μήνα ως τον Απρίλιο, θα βρίσκονται διαρκώς 400.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις της χώρας.

Η Επιστρεπτέα 5 δεν τελείωσε, αφού οι δικαιούχοι της συνεχώς αυξάνονται. Και έπονται και Επιστρεπτέα 6 και 7, για Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου θα κάνουν είσοδο και άλλοι δικαιούχοι και πάνω από 30.000 νεοσύστατες επιχειρήσεις που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν σε καμία από τις πρώτες πέντε "Επιστρεπτέες".

Οι αλλαγές των όρων του παιχνιδιού είναι πολλές. Ανάλογα και με το ακορντεόν των μέτρων αγορά, συμβαδίζουν και οι αλλαγές στις Επιστρεπτέες, που θα έρχονται πλέον μία κάθε μήνα.

Συγκεκριμένα:

1. Διευρύνεται η Επιστρεπτέα 5:

Πληρώνονται άμεσα, εντός της εβδομάδος, και οι επιπλέον 20.000 δικαιούχοι που προστέθηκαν μετά την αλλαγή των όρων χορήγησης. Αφορά κυρίως νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2019 ή μετά τον Αύγουστο του 2020, εφόσον έκαναν αίτηση χορήγησης Επιστρεπτέας 5. Στην πλειοψηφία τους θα λάβουν από 1.000 ή 2.000 ευρώ η κάθε μία, ασχέτως τζίρου ή πτωσης του.

Μέχρι σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά οι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας 5 αγγίζουν τους 365.000.

Μέσα στην εβδομάδα επίσης, αλλά για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα Πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου. Γενικά ο στοιχηματισμός στα πρακτορεία δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αλλά θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να εμφανίσουν σε μια δηλωση ΦΠΑ την πτώση των εισπράξεων που είχαν.

2. Ξεκινάει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 τον Φεβρουάριο:

Όσες νέες επιχειρήσεις του 2019-2020 αποκλείστηκαν από την Επιστρεπτέα 5 πρόλαβαν να κάνουν αίτηση , θα μπορέσουν να ενταχθούν στην επόμενη επιστρεπτέα 6 η οποία επισπεύδεται.

Προκειμένου να μη μείνουν για δύο μήνες έως τέλη Μαρτίου χωρίς ενίσχυση οι επιχειρήσεις κλάδων που πλήττονται περισσότερο, ο 6ος κύκλος της Επιστρεπτέας (ύψους 1,5 δισ.) που θα δινόταν Μάρτιο, «σπάει» σε δύο κύκλους: στον 6ο τον Φεβρουάριο και 7ο τον Μάρτιο.

Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει μέχρι την επόμενη Δευτέρα

Οι πληρωμές θα γινουν στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Θα έχει σαν βάση την απώλεια τζίρου μόνο του μηνός Ιανουαρίου.

Θα διανεμηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο

το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.

ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Τουλάχιστον τα διπλάσια θα λάβουν Εστίαση και κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου. Το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, στα 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

3. Και 1 δισ. Επιστρεπτέα 7 τον Μάρτιο:

Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος σχεδιάζεται να μοιράσει περί το 1 δισ. ευρώ και η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου.

Θα έχει σαν βάση την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου του 2021, αλλά θα συνυπολογιστούν (και άρα θα αφαιρεθούν) τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο.
Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την Εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου.

Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Έτσι, η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας