E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αττική: Πάμε για πιο σκληρό lockdown

Νέα μέτρα λόγω της διασποράς στην περιοχή

Δημοσίευση 9/2/2021 | 08:22

Αττική: Πάμε για πιο σκληρό lockdown

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν οδεύουμε προς ένα lockdown, παρόμοιο με εκείνο του περασμένου Μαρτίου. Ύστατη ελπίδα, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και η ελπίδα ότι θα σταθούν ικανά να ανακόψουν την επέλαση του κορωνοϊού.

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με τα μισά κρούσματα της χώρας να καταγράφονται καθημερινά σε αυτήν. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανάλυση του ιιού φορτίου στα λύματά της. Σύμφωνα με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%». Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 100.000 φορείς.

Η παρατεταμένη καραντίνα, αλλά και τα νεα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν. Οι ειδικοί παρακολουθούν με προβληματισμό την κατάσταση. Παρ’ ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το όριο συναγερμού του «4», δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, σε μία ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς. Στο τραπέζι βρίσκονται σχετικές προτάσεις, οι οποίες ενδέχεται να υιοθετηθούν ανακοινωθούν ακόμα και αύριο Τετάρτη ή Πέμπτη.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας, Αναστάσιος Σπαντιδέας σημείωσε ότι ένα γενικό lockdown δύο εβδομάδων θα ήταν μια λύση, που θα ανέκοπτε την πορεία και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων. «Δεν είμαστε μακριά από το γενικό lockdown», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».

Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή ασκεί αισθητή πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας και δεν αποκλείεται να βρεθούμε ενώπιον ενός νέου καθολικού lockdown, ακόμα και τριών εβδομάδων. Αύξηση σημειώνεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ τα κενά κρεβάτια στην Αττική είναι στο 34% και στην υπόλοιπη επικράτεια στο 38-40%. Τους δύσκολους μήνες που έπονται επιβεβαίωσε και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Ματίνα Παγώνη. «Δεν θα κάνουμε Πάσχα, θα είναι με μέτρα», τόνισε σε δηλώσεις της, προβλέποντας πως «θα περάσουμε ένα καλοκαίρι λίγο πιο ελεύθερο από πέρυσι». Παρ’ ότι χθες ανακοινώθηκαν λιγότερα νέα κρούσματα, υπήρξε αύξηση στους διασωληνωμένους που έφτασαν στους 276.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στις σχολικές μονάδες. Πολλές βάζουν λουκέτο μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πληθαίνουν, μάλιστα, οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των παιδιών στην τηλεκπαίδευση σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι «τα παιδιά είναι με πιο ελαφρά συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν».

Αντιθέτως, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι «εισηγηθήκαμε να μην τροποποιηθεί η λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δεν οδηγούν την πανδημία, αλλά την ακολουθούν». Προχθές πάντως σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε νηπιαγωγείο της Καλλιθέας. Η διασπορά προκλήθηκε από μία εργαζόμενη που εντοπίστηκε θετική στις 29 Ιανουαρίου.

Μέχρι στιγμής, τα σχολεία είναι ανοιχτά εκτός από τα Λύκεια. Εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ισχύει για τους Δήμους Πατρέων, Χαλκιδέων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία και δημοτικά και εξ αποστάσεως εκπαίδευση για γυμνάσια και λύκεια ισχύει για Δήμους Θήρας και Μυκόνου.

Δια ζώσης εκπαίδευση για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια και εξ αποστάσεως για λύκεια (και γυμνάσια με λυκειακές τάξεις) ισχύει για τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λέσβου, για τους Δήμους Ανδραβίδας-Κυλλήνης (Ηλεία), Ζακύνθου, Τεμπών (Λάρισα), Πύδνας-Κολινδρού (Πιερία), Ρεθύμνης, Διρφύων-Μεσσαπίων (Εύβοια), Τανάγρας, Εορδαίας (Κοζάνη), Θηβαίων και Σπάρτης.

Επιπλέον, δια ζώσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων. Λοιπές εκπαιδευτικές δομές, όπως τα πανεπιστήμια, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης θα συνεχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία.

Όσον αφορά στην αγορά, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το ιικό φορτίο που εμφανίζει κάθε περιοχή. Τα καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away), όπως ίσχυε τον Δεκέμβριο. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00’ έως 20.00’.

Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά τα πάντα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις λαϊκές αγορές, τους φούρνους, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων με ωράριο από 07.00’ έως 17.00’.

Υπάρχουν, όμως, και οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Δήμοι Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας). Σε αυτές, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων αναστέλλεται, όπως αναστέλλεται και η λειτουργία των κομμωτηρίων. Μονάχα τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν. Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ, όμως, επανέρχεται η απαγόρευση πώλησης προϊόντων, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έπιπλα, παιχνίδια, υποδήματα, ρούχα, βιβλία στις μητροπολιτικες περιοχές καθώς και στις πολύ αυξημένου κινδύνου.

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες. Συγκρατημένη αισιοδοξία γεννά και η άφιξη των πρώτων 45.000 δόσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca. Στις 15 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο της ηλικιακής ομάδας 60-64 σε ορισμένα εμβολιαστικά κέντρα. Για τον σκοπό αυτό θα ανακοινωθεί ένα νέο σύστημα παράλληλο με αυτό που ήδη λειτουργεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα ‑ Θα κάνουμε και δεύτερη επίθεση αν χρειαστεί

Κόσμος 03.01.2026
Ο Τραμπ έδειξε τις προθέσεις του μετά τη σύλληψη του Μαδούρου - Οι απειλές για νέο χτύπημα

Φωτογραφία του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του έδωσε στη δημοσιότητα o Τραμπ

Κόσμος 03.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας

Χωρίς φράγκο στις γιορτές χιλιάδες εποχικοί – Μπάχαλο με τις προπληρωμένες κάρτες

Οικονομία 03.01.2026
Στον «άσο» έμειναν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

«Βαθιά σοκαρισμένη» η Κίνα: «Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Κόσμος 03.01.2026
«Η Κίνα είναι βαθιά σοκαρισμένη και καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας και τη χρήση βίας εναντίον του προέδρου μιας χώρας»

Η αντίδραση της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Κόσμος 03.01.2026
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, αν και η Μόσχα δεν προσφέρει βοήθεια στο Καράκας

«Φραστική ενόχληση» ελληνικού εμπορικού από τουρκικό πολεμικό στο Αιγαίο

Ελλάδα 03.01.2026
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο προέβη σε «αναγνώριση» του ελληνικού εμπορικού, το οποίο πλέει επί ημέρες στην περιοχή

Πώς εντόπισαν οι ΗΠΑ τον Μαδούρο: Η πηγή της CIA στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τα 50 εκατομμύρια της επικήρυξης

Κόσμος 03.01.2026
Η επιτήρηση γινόταν μέσω στόλου μη επανδρωμένων, χαμηλής παρατηρησιμότητας drones, τα οποία εξασφάλιζαν σχεδόν συνεχή κάλυψη πάνω από τη Βενεζουέλα

Νέες δηλώσεις Τραμπ: Παρακολουθούσα την επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο

Κόσμος 03.01.2026
Επανήλθε με περισσότερες λεπτομέρειες ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Νικολάς Μαδούρο συνελήφθη ενώ κοιμόταν ‑ Τον έσυραν με τη σύζυγό από το κρεβάτι

Κόσμος 03.01.2026
Στο φως λεπτομέρειες από την αμερικανική επιχείρηση σύλληψης του ζεύγους Μαδούρο