E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημήτρης Λιγνάδης: «Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν οι φήμες περί παραίτησής μου»

Οι πληροφορίες τον ήθελαν να απομακρύνεται από το Εθνικό Θέατρο

Δημοσίευση 3/2/2021 | 10:07

Δημήτρης Λιγνάδης: «Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν οι φήμες περί παραίτησής μου»

Ενα ακόμη επεισόδιο στο ομολογουμένως δραματικό καθημερινό «σίριαλ» που σχετίζεται με σοκαριστικές καταγγελίες εναντίον γνωστών καλλιτεχνών του θεάτρου για ανάρμοστες συμπεριφορές, διαφόρων ειδών, εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή, αυτή τη φορά, τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Το όνομα του γνωστού ηθοποιού – σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου «έπαιζε» πολύ τα τελευταία 24ωρα σε σχετικές συζητήσεις χωρίς ωστόσο να έχει γίνει κάποια επίσημη καταγγελία σε βάρος του.

Σημαντικό ρόλο στην εμπλοκή του ονόματός του φαίνεται πως διαδραμάτισε η επιστολή συμπαράστασης που έστειλαν οι σπουδαστές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, το περασμένο Σάββατο, σε όσους βρήκαν το θάρρος να κάνουν επώνυμες καταγγελίες για άσκηση σεξουαλικής, σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής βίας. Σε αυτή την επιστολή μάλιστα παραδέχονταν ευθέως πως κάποιοι από αυτούς έχουν πέσει θύματα ανάλογων συμπεριφορών τις οποίες, ωστόσο, δεν έχουν βρει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το θάρρος να καταγγείλουν.

«Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περισταστικά – τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει, λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά και μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε. Αυτό που έγινε μάς δίνει ελπίδα ότι κάτι αλλάζει: η «άγνοια» ενός νέου φοιτητή δεν μπορεί να δίνει πάτημα σε διδάσκοντες να συμπεριφέρονται ως αυθεντίες, κακοποιητικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές ως μέθοδοι εκπαίδευσης ή ως τεχνικές εξάσκησης νέων δημιουργών. Η βία είναι βία» έγραψαν με νόημα.

Η διευθύντρια σπουδών της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου κ. Δηώ Καγγελάρη κάλεσε, μέσω επιστολής της, τους σπουδαστές να μιλήσουν ανοιχτά αν το εάν έχουν έρθει αντιμέτωποι με κάθε είδους ανάρμοστη συμπεριφορά μέσα στους κόλπους της σχολής επισημαίνοντας πως «μόνον μέσα από επώνυμη καταγγελία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και δεν θα υπάρχουν αιχμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν συνολικά το διδακτικό προσωπικό». Μέχρι στιγμής πάντως οι σπουδαστές έχουν επιλέξει να τοποθετούνται πάνω στο θέμα σε συλλογικό επίπεδο.

Όλα αυτά μέχρι χθες το μεσημέρι που η Έλενα Ακρίτα δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook την πληροφορία, την οποία μάλιστα απέδωσε σε «αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές», ότι η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Λίγη ώρα αργότερα θα καταφθάσει επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο στην οποία υπογραμμίζεται πως «οι αποφάσεις της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται αποκλειστικά μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ και όχι από ιδιωτικά προφίλ στα social media» και πως «κάθε άλλη «αξιόπιστη πληροφορία» είναι παραπλανητική και εξυπηρετεί ασαφείς σκοπιμότητες». Στην παραπάνω ανακοίνωση δεν γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, ήταν ωστόσο εμφανές πως επρόκειτο ουσιαστικά για μια επίσημη απάντηση στις πληροφορίες της κ. Ακρίτα.

Η αντίδραση του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες πήγε κανονικά χθες στο γραφείο του, ήρθε μερικές ώρες αργότερα με μία δήλωση σύμφωνα με την οποία συνεχίζει κανονικά να ασκεί τα καθήκοντά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας: «Σε σχέση με τις πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, περί δήθεν παραιτήσεως ή απολύσεώς μου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, θα ήθελα να ενημερώσω υπεύθυνα ότι ουδέποτε υπήρξε παρώθηση, πολλώ δε μάλλον άνωθεν εντολή, προς υποβολή παραιτήσεως από πλευράς μου. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψαν αυτές οι φήμες ούτε ποιο σκοπό εξυπηρετούν. Συνεχίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου και να λειτουργώ με σκοπό την ευόδωση των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Θέατρο, στις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία» αναφέρει ο ίδιος.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ, η Έλενα Ακρίτα δημοσίευσε στο News247.gr την δημοσιευμένη τη σύμβαση πρόσληψης ως ηθοποιού στο Εθνικό Θέατρο του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη Λιγνάδη, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός - φιλόλογος και μεταφραστής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Ελλάδα 11.04.2026
Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Κόσμος Χτες
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος Χτες
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό