E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε η Σίσιλι Τάισον: Μια ηθοποιός που έσπασε το κατεστημένο του Χόλιγουντ

Η οικογένειά της δεν αποκάλυψε τα αίτια του θανάτου της

Δημοσίευση 29/1/2021 | 11:06

Πέθανε η Σίσιλι Τάισον: Μια ηθοποιός που έσπασε το κατεστημένο του Χόλιγουντ

Ηπολυβραβευμένη ηθοποιός Σίσιλι Τάισον πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Η Τάισον ήταν από τις ηθοποιούς που έσπασαν το κατεστημένο του Χόλιγουντ, ερμηνεύοντας στην καριέρα της πολλούς χαρακτήρες εμβληματικών μαύρων γυναικών και χαρακτηρίστηκε για την αξιοπρέπειά της εντός και εκτός σκηνής.

Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή στο CNNi ο μάνατζέρ της, Λάρι Τόμσον.

Η οικογένειά της δεν αποκάλυψε τα αίτια του θανάτου της.

Στις ΗΠΑ λατρεύτηκε στην μίνι σειρά «Η αυτοβιογραφία της Μις Τζέιν Πίτμαν» (1974), όπου το επαναστατικό για την εποχή, μακιγιάζ της γήρανσης, τη χαρακτήρισε. Εκείνη τη χρονιά πήρε το βραβείο Emmy ως καλύτερη ηθοποιός σε δραματική σειρά.

Το 2018 έλαβε τιμητικό Όσκαρ με αφορμή τον ρόλο της στην ταινία «Sounder» το 1973, αλλά και για «τις αξέχαστες ερμηνείες της και την προσωπική της αξιοπρέπεια». Η Τάισον συνέχισε να εργάζεται και στην δεκαετία των ‘90, παίζοντας σε τηλεοπτικές σειρές όπως το «House of Cards» και το «How to Get Away with Murder». Πέρυσι, σε συνέντευξη στο περιοδικό Time, έλεγε ότι δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί όσο μπορεί να παίζει.

Όπως εξομολογήθηκε η ίδια, η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα της ήταν όταν το 2016 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τις απένειμε το Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Ο Ομπάμα, βραβεύοντας της Τάισον είχε πει ότι πέρα από τα επιτεύγματά της σαν ηθοποιός, είχε βοηθήσει ν' αλλάξει η ιστορία.


Η Τάισον αρνήθηκε να ερμηνεύσει στερεοτυπικούς ρόλους μαύρων γυναικών και έπαιξε ρόλους που «μίλησαν» στις καρδιές των αφροαμερικανών: έπαιξε τη σκλάβα, τη μητέρα, τη γυναίκα που μάχεται για ίσα δικαιώματα, που μάχεται για την αλήθεια, αλλά και άλλους δυναμικούς ρόλους.

Άλλες ταινίες που πρωταγωνίστησε είναι οι ταινίες «Roots» (1977), «The Marva Collins Story» (1981), «The Women of Brewster Place» (1989) και «Τhe Help» (2011).

Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1924 στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα της παίζοντας πιάνο σε παραστάσεις. Έγινε μοντέλο μετά την εφηβεία και πόζαρε σε εξώφυλλα περιοδικών τη δεκαετία του ‘50 πριν γίνει ηθοποιός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό

Γιάννης Πλούταρχος: Ποινή 18 μηνών με αναστολή στην εμμονική του θαυμάστρια

Ελλάδα 18.11.2025
Είχε πάει προ ημερών στην πρεμιέρα του!