E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Δημοσίευση 27/1/2021 | 08:24

Κορωνοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Την ανησυχία επιστημόνων και κυβέρνησης πυροδοτούν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, αλλά και οι εστίες της επιδημίας που φουντώνουν κατά τόπους στην επικράτεια.

Χθες, Τρίτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 842 κρούσματα κορωνοϊού, σχεδόν διπλάσια από εκείνα που ανακοινώθηκαν προχθές, και που προστέθηκαν σε μια σειρά ημερήσιων καταγραφών που κινούνται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, συγκρινόμενα με τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού των αντίστοιχων ημερών της περασμένης εβδομάδας, όπως αυτά είχαν προκύψει από ανάλογο αριθμό ελέγχων.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 κρούσματα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έναντι 320 τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, 334 την Κυριακή 24 Ιανουαρίου έναντι 237 την αμέσως προηγούμενη Κυριακή και 605 το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Παρότι οι επιστήμονες αξιολογούν συνολικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν απομονώνουν τις ημερήσιες καταγραφές θετικών κρουσμάτων – οι οποίες όπως λένε μπορεί να έχουν συγκυριακό χαρακτήρα-, εν τούτοις τις παρακολουθούν προσεκτικά αναζητώντας σημάδια τυχόν έξαρσης ώστε να την αποτρέψουν ή να την περιορίσουν εγκαίρως.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής όπως και της προηγούμενης, η Επιτροπή στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κάνει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για άνοιγμα ή μη άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, μία μείζονα προτεραιότητα στη διαδικασία επιστροφής στη (μερική) κανονικότητα, έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στον ασφαλή τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό, καθώς αυξάνονται και οι επιβαρυμένες, «κόκκινες» περιοχές. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είχε αναφερθεί για τους μαθητές Λυκείου ότι, επειδή συμπεριφέρονται σαν ενήλικες στη μετάδοση του κορωνοϊού, στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιστρέψουν στις αίθουσες συμβάλλοντας στην αύξηση της διασποράς αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Εκτός από την Αττική που βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, τα τελευταία 24ωρα επιδημιολογικός συναγερμός έχει σημάνει και για άλλες περιοχές. Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων κορωνοϊού καταγράφουν οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12).

Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο τα κρούσματα συντηρούν σταθερά την ανησυχία.

Επίσης, αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33).

Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με 6 κρούσματα χθες και υψηλό ιικό φορτίο 59,21 κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της και με δεδομένη την επιχειρησιακή δυσκολία στη διακομιδή ασθενών.

Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Με τα μισά χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου ταράζει τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν είναι συγκυριακή ή όχι αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων ούτε την αποδίδουν ξεκάθαρα στην επαναλειτουργία των σχολείων ή του λιανεμπορίου. Το μόνο που επαναλαμβάνουν είναι πως η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα (αναφέρθηκε ότι με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε η κινητικότητα του πληθυσμού κατά 16%) μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης του κορωνοϊού, του Rt. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Rt ήταν 0,87 έχοντας σημειώσει άνοδο από την αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά που ήταν 0,77.

Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια «κοχλάζουν» σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.

Η Δυτική Αττική σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου.

Αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από τις 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 77 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ» υποδέχθηκαν το προηγούμενο 24ωρο κατά δεκάδες και πάλι τους ασθενείς. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με 343 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλους 98 σε ΜΕΘ.

Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται 1.434 ασθενείς με λοίμωξη covid-19.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη 44χρονος που, μέσω Facebook, προέτρεπε σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων σε βάρος ηγούμενου

Ελλάδα 04.10.2025
Ο 44χρονος ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος