E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Κόβονται δικαιούχοι ‑ Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Θέμα ημερών οι ανακοινώσεις - Όσα ξέρουμε ως τώρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/1/2021 | 09:30

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Κόβονται δικαιούχοι ‑ Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Σε περίπου 450.000-500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες περιορίζονται οι δικαιούχων που θα λάβουν σε μία εβδομάδα τις πληρωμές από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Από προχθές στην ΑΑΔΕ επεξεργάζονται τα δηλωθέντα στοιχεία, κάνουν διασταυρώσεις και διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον 100.000 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στη διανομή των 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να προκύπτει καν πτώση του τζίρου τους κατά 20% εν σχέσει με πέρυσι, όπως απαιτεί το κριτήριο επιλογής.

Αυξάνονται συνεπώς έτσι και τα ποσά που απομένουν διαθέσιμα για όσους από τους 733.000 υποψηφίους παραμείνουν μέχρι τέλους «ζωντανοί» στην διεκδίκηση. «Στο ζύγι» μπαίνουν και άλλα κριτήρια, που δείχνουν ότι σχεδόν 280.000 ή 4 στους 10 συνολικά θα μείνουν τελικώς «εκτός νυμφώνος».

Η τελική διανομή και η οριστική επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με βάση την κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία ήδη συντάσσεται με βάση τα ευρήματα της εκκαθάρισης των δηλώσεων, προκειμένου να φανεί ποιοι θα πριμοδοτηθούν και θα λάβουν τα περισσότερα, ποιοι θα δουν την συμμετοχή τους να ακυρώνεται ή ποιων η επιδότηση θα συμψηφιστεί -έως να μηδενιστεί- με ποσά που τυχόν έλαβαν σε προηγούμενες Επιστρεπτέες.

Το «ψαλίδι» στους δικαιούχους θα μπει με βάση το αν απασχολούν εργαζομένους, τον αριθμό τους, τον τζίρο -ή και αν παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ξεκινώντας με 450-500 χιλιάδες δικαιούχους, αναλογούν «κατά κεφαλήν περί τις 3.000 ευρώ. Στην πράξη τα 1.000 ευρώ είναι «σίγουρα για όλους», δηλαδή μισό δισ. ή το 1/3 των διανεμομένων κονδυλίων, θα ζεστάνει τις τσέπες και ταμεία των επιχειρηματιών, όπου το 50% θα παραμείνει για πάντα σαν δωρεάν επιδότηση από το Κράτος.

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου όλοι οι δικαιούχοι να έχουν λάβει 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% είναι μη επιστρεπτέο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

Χανταϊός στην Ισπανία: Δεύτερος θετικός επιβάτης του MV Hondius εντοπίστηκε

Κόσμος Χτες
Το νέο κρούσμα είναι ο δεύτερος θετικός στον χανταϊό ανάμεσα στους 14 Ισπανούς που κατέβηκαν από το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο

Coming out ακροδεξιού βουλευτή: Γκέι και σε σχέση με μουσουλμάνο μετανάστη

E-Daily 3.Left Χτες
Ξέσπασε σε λυγμούς, μιλώντας στο βήμα της Βουλής