E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσα άτομα το λεπτό εμβολιάζονται στη Βρετανία

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση

Δημοσίευση 18/1/2021 | 15:02

Πόσα άτομα το λεπτό εμβολιάζονται στη Βρετανία
Pexels

Εκατόν σαράντα άνθρωποι το λεπτό κατά μέσο όρο εμβολιάζονται στη Βρετανία κατά της COVID-19, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την διάθεση του εμβολίου στη χώρα Νάντιμ Ζαχάουι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό νεκρών από την COVID-19 στον κόσμο, κάνει αγώνα δρόμου για να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών όσον αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών τους, την ώρα που αυτός θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να δοθεί τέλος στην πανδημία του νέου κορονοϊού και να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε 3.857.266 ανθρώπους και την δεύτερη δόση σε 449.736, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Πάει καλά, εμβολιάζουμε με την πρώτη ένεση κατά μέσον όρο 140 ανθρώπους το λεπτό, στην κυριολεξία. Αυτός είναι ο μέσος όρος, άρα κάποιες περιοχές τα πηγαίνουν και καλύτερα» δήλωσε ο Ζαχάουι στο Sky.

«Αυτό θα το δείτε να βελτιώνεται καθώς ανοίγουμε περισσότερα μεγάλα κέντρα εμβολιασμού, 17 συνολικά αυτή την εβδομάδα και 50 ως το τέλος του μήνα» πρόσθεσε.

«Σήμερα σε κάποιες περιοχές όπου έχουν ήδη εμβολιάσει τους ανθρώπους άνω των 80 ετών, στέλνονται επιστολές στους άνω των 70 και σε αυτούς που είναι κλινικά εξαιρετικά ευάλωτοι» συμπλήρωσε.

Ο εμβολιασμός σε 24ωρη βάση θα αρχίσει πιλοτικά στο Λονδίνο ως το τέλος του μήνα. Οι εργαζόμενοι σε σημαντικούς τομείς, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι σε καταστήματα, μπορεί να μεταφερθούν ψηλά στον κατάλογο των πολιτών που θα εμβολιαστούν, μόλις λάβουν δόση του εμβολίου όλοι όσοι είναι άνω των 50 ετών, σημείωσε εξάλλου ο Ζαχάουι.

«Διδάσκοντες, αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε καταστήματα, αυτοί που χωρίς να πρόκειται για κάποιο δικό τους σφάλμα παρά μόνον εξαιτίας της δουλειάς που κάνουν μπορεί να έρθουν πολύ περισσότερο σε επαφή με τον ιό, θα πρέπει να βρίσκονται πάνω-πάνω στον κατάλογο» δήλωσε στον Times Radio.

Η Βρετανία χορηγεί την τρέχουσα περίοδο το εμβόλιο κατά της COVID-19 πρώτα στους πιο ευάλωτους, έχοντας ξεκινήσει με αυτούς που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή αυτούς που είναι άνω των 80 ετών.

Ο Ζαχάουι σημείωσε ότι θα εργαστεί μαζί με την Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό για να αποφασιστεί ποια ομάδα του πληθυσμού θα είναι η επόμενη που θα λάβει το εμβόλιο στη δεύτερη φάση της διάθεσής του.

Παράλληλα ο υπουργός σημείωσε ότι η διάθεση του εμβολίου περιορίζεται λόγω μιας «λίγο ακανόνιστης» παραγωγής του και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές της Pfizer στην παραγωγή του μπορεί να οδηγήσουν σε μια σύντομη διαταραχή του εφοδιασμού.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό LBC, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήλπιζε σε 2 εκατομμύρια εμβόλια την εβδομάδα από την AstraZeneca, αλλά πρόσθεσε ότι αυτοί οι αριθμοί δεν θα επιτευχθούν ως τα μέσα Φεβρουαρίου. 

«Είναι λίγο ακανόνιστο» δήλωσε αναφερόμενος στο θέμα της παρασκευής των εμβολίων. «Αναμένεται να υπάρξουν καθυστερήσεις. Οποιαδήποτε καινούργια διαδικασία παρασκευής αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αρχή, είναι ακανόνιστη, αρχίζει να σταθεροποιείται και να γίνεται καλύτερη εβδομάδα την εβδομάδα» δήλωσε επίσης στο BBC.

«Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι μια χημική ουσία αγγελιαφόρου RNA, μια δύσκολη χημική ουσία να παρασκευαστεί, που αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση, αλλά τα πάνε πραγματικά καλά, θέλουν να κάνουν περισσότερα και γι’αυτό προβαίνουν σε αναδιαμόρφωση ώστε να αυξήσουν τον όγκο σε όλον τον κόσμο» πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να καθυστερήσει τον εφοδιασμό, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας» κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό