E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα σενάρια γύρω από την «εξαφάνιση» του μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Alibaba

Ο Jack Ma έχει να εμφανιστεί οπουδήποτε από τις 31 Οκτωβρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2021 | 00:25

Τα σενάρια γύρω από την «εξαφάνιση» του μεγιστάνα ιδιοκτήτη της Alibaba
@flickr.com/photos/worldeconomicforum/

Πολλές υποθέσεις έχουν γίνει από τα τέλη Οκτωβρίου για την «εξαφάνιση» του Κινέζου μεγιστάνα και συνιδρυτή και πρώην προέδρου του κολοσσού Alibaba, Jack Ma.

Για περισσότερο από δυο μήνες δεν έχει εμφανιστεί πουθενά, ούτε έχει κάνει κάποια ανάρτηση στα social media. Φαίνεται λοιπόν πως αυτό συμβαίνει επειδή έχασε την εύνοια της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας. Στα τέλη του Οκτωβρίου στάθηκε δίπλα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και άσκησε κριτική στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, πράγμα που μάλλον εξόργισε τον πρόεδρο της χώρας, Xi Jinping.

Τους μήνες που ακολούθησαν, οι αρχές κάλεσαν τον ίδιο και άλλα στελέχη, μπλοκάροντας ταυτόχρονα την χρηματιστηριακή ένταξη του εταίρου της Alibaba, AntGroup, της μεγαλύτερης στον κόσμο. Αργότερα μάλιστα ξεκίνησε η έρευνα για μονοπώλιο της Alibaba και της κύριας ανταγωνίστριας της TenCent, με την AntGroup να ελέγχεται διεξοδικά. Τον Δεκέμβριο ζήτησαν από τον Ma να περιορίσει την αυτοκρατορία του.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο ma να «εξαφανιστεί» όλον αυτόν τον καιρό. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στις 31 Οκτωβρίου σε μια Livestream εκδήλωση. Τον Νοέμβριο δεν εμφανίστηκε στον τελικό του αφρικανικού reality «Africa’s Business Heroes» ως κριτής, παρόλο που είχε δηλώσει πως ανυπομονεί να γνωρίσει τους συμμετέχοντες. Η δικαιολογία για την απουσία του ήταν πως υπήρξε μια σύγκρουση στον προγραμματισμό. O Ma αντικαταστάθηκε από ένα άλλο στέλεχος της Alibaba και η φωτογραφία του κατέβηκε από την ιστοσελίδα. Επίσης, δεν εμφανίστηκε στη φετινή συνεδρίαση του εμπορικού επιμελητηρίου Shanghai Zhejiang, όπου έδινε ομιλία κάθε χρόνο από το 2016.

https://www.facebook.com/Jack-Ma-Foundation-109863257272728

@facebook.com/Jack-Ma-Foundation-109863257272728

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ma είχε ειδοποιηθεί από τον Δεκέμβριο να μην φύγει από τη χώρα. Οι αναλυτές είναι προσεκτικοί στο να βγάλουν συμπεράσματα, με τόσες λίγες επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το BBC επικαλούμενο έναν εργαζόμενο της Alibaba, ανέφερε πως ο Ma συνηθίζει να να παίρνει άδεια λίγο πριν την αλλαγή του κινεζικού έτους τον Φεβρουάριο.

Ο Martin Chorzempa, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson, δήλωσε πως περιμένει ο Ma να χαμηλώσει τους τόνους γιατί «Κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο όταν η εταιρεία του βρίσκεται σε μια τόσο πολύπλοκη κατάσταση».

Ωστόσο τα σκληρά μέτρα ερμηνεύονται από πολλούς, ως χαλινάρια από την κυβέρνηση της Κίνας σε έναν επιχειρηματία ο οποίος ξεπέρασε τα όρια, που έγινε γνωστός παγκοσμίως και δεν φοβόταν να ασκήσει κριτική στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Από τότε, το ΚΚΚ έχει δώσει προτεραιότητα στην καταστολή του μονοπωλίου.

Ο Ma δεν είναι ο πρώτος Κινέζος μεγιστάνας που αντιμετωπίζει σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση της χώρας. Το 2018, ο ιδρυτής της ασφαλιστικής εταιρείας Anbang Wu Xiaohui, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης για απάτη. Τον Μάρτιο ο μεγιστάνας των ακινήτων Ren Zhiqiang, εξαφανίστηκε αφού έγραψε ένα επικριτικό κείμενο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την Κίνα, ενώ φαίνεται να απόκάλεσε τον Xi Jinping κλόουν. Τον Σεπτέμβριο καταδικάστηκε και αυτός σε 18 χρόνια φυλάκισης για διαφθορά.

Ο Ma παραιτήθηκε από πρόεδρος της Alibaba το 2019, αλλά παραμένει ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχός της, με σχεδόν 5% των μετοχών που έχουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το χωριό της Καβάλας που πάει κόντρα στο δημογραφικό

Stories 18.04.2026
Είναι γεμάτο πολύτεκνες οικογένειες

Τα σκάνδαλα που σόκαραν το πανελλήνιο τη δεκαετία του `90

Stories 18.04.2026
Τρία μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της Ελλάδας των 90s

Ο Έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ατόμων με μία του κίνηση

Stories 18.04.2026
Το σθένος και η ψυχραιμία του Σήφη Μιγάδη που απέτρεψε την τραγωδία

Γιατί υπάρχει ο Τζόκερ στις τράπουλες;

Ιστορικά 18.04.2026
Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Τζόκερ στις τράπουλες.

Τα «σιωπηλά» θύματα του Διαστήματος: Τα ζώα που άνοιξαν τον δρόμο για τον άνθρωπο

Νέα Εποχή Χτες
Από τη Λάικα μέχρι τους χιμπατζήδες, η άγνωστη ιστορία πίσω από την κατάκτηση του Διαστήματος που ελάχιστοι γνωρίζουν

Η πρώτη χώρα που δίνει άδεια μετ’ αποδοχών για αποβολή σε κάθε στάδιο εγκυμοσύνης

Νέα Εποχή Χτες
Ιστορική απόφαση φέρνει άδεια μετ’ αποδοχών και ανοίγει μια νέα συζήτηση για το πένθος που μέχρι τώρα έμενε «αόρατο»

Πωλείται ξανά η «Christina O»: Στα 52 εκατ. ευρώ η θαλαμηγός του Ωνάση

Stories Χτες
Το σκάφος, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της κοσμικής ζωής του 20ού αιώνα

Νέα έρευνα σοκ: Αυτός είναι ο μήνας που γεννιούνται οι πιο ελκυστικές γυναίκες

Νέα Εποχή Χτες
Τι λέει η επιστήμη, τι αμφισβητούν οι ειδικοί και γιατί τελικά η ομορφιά δεν χωράει… σε ημερολόγιο