E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν θα πάρει παράταση

Κρίνονται πολλά στις εβδομάδες που έρχονται

Δημοσίευση 5/1/2021 | 08:24

Lockdown: Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν θα πάρει παράταση

Αρκετά πιθανή μια νέα παράταση του lockdown, εάν οι ειδικοί το προτείνουν. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί το πόσο αρνητικά η όχι επηρέασαν τα δεδομένα τα Χριστούγεννα. Σχέδιο για 220.000 εμβολιασμούς μέσα στον Ιανουάριο.

Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς αναμένεται να φανούν οι τάσεις των ημερών των Χριστουγέννων και ν’ αποτυπωθούν στους δείκτες τυχόν συνέπειες από τη χαλαρότητα και την κινητικότητα της εορταστικής περιόδου.

Ένα δείγμα που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό αποτελούν τα χθεσινά στοιχεία, τα οποία καταγράφουν αύξηση του δείκτη θετικότητας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά πάνω από τους 400. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των νεκρών από το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τους 5.000.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών θα κρίνουν την παράταση του lockdown

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση αναμένει τις εκτιμήσεις των ειδικών σχετικά με το αν θα παραταθεί ή όχι το σκληρό lockdown που ισχύει ήδη από την Κυριακή οριζόντια σε όλη τη χώρα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν ούτως ή άλλως το άνοιγμα μόνο των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων σε πρώτη φάση, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Η εκκρεμότητα σχετικά με τα Γυμνάσια και Λύκεια παραμένει και η επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ θ’ ανακοινωθεί μείωση της εξεταστέας ύλης για τη Γ’ Λυκείου. Επίσης, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ισχύσουν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού και της αυξημένης κινητικότητας (π.χ. διαφορετικό ωράριο για τις τάξεις, δωρεάν τεστ για τους εκπαιδευτικούς).

Στα άκρα η κόντρα με την εκκλησία

Την ίδια στιγμή, η Εκκλησία επιλέγει το δρόμο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, με αφορμή την απόφαση να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία των Θεοφανείων. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μην πειθαρχήσει στην απόφαση και να προαναγγείλει ότι οι ναοί θα είναι αύριο ανοιχτοί, αλλά και ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων.

Τούτο προκάλεσε, όμως, τη σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης, τονίζοντας σε ανακοίνωση του Μαξίμου ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί», καλώντας ουσιαστικά την Εκκλησία να τηρήσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο κατά την οποία καταγράφεται ευθεία σύγκρουση κυβέρνησης-Εκκλησίας σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία.

Σχέδιο για 220.000 εμβολιασμούς μέχρι το τελος του μήνα

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος Ιανουαρίου 220.000 άτομα και να έχει κλείσει έτσι η πρώτη φάση που περιλαμβάνει τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες και εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές. Επίσης, εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιανουαρίου στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί μαζί με αυτούς 100.000 άτομα άνω των 85 ετών, ώστε παράλληλα να ξεκινήσει η επόμενη φάση του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων (υποκείμενα νοσήματα κτλ.). Αν μάλιστα εν τω μεταξύ έχουν παραληφθεί και δόσεις από εμβόλια άλλων εταιρειών πλην της Pfizer, εκτιμάται ότι ο αριθμός των 220.000 εμβολιασμών μπορεί να είναι και μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη, ενώ τονίζεται ότι ενδεικτικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι από τις 27 Δεκεμβρίου έως χθες στη Γαλλία είχαν γίνει μόνο 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 και μόνο στην Ισπανία 25.476. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 9.528, ενώ άλλες χώρες – όπως η Ολλανδία και εκτός ΕΕ η Ελβετία – αποφάσισαν λόγω των προβλημάτων στον εφοδιασμό να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις 8 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι θύμα του… κορονοϊού έπεσε και η σημερινή ορκωμοσία των νέων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από τον ανασχηματισμό. Τα συνολικά 19 νέα πρόσωπα (11 βουλευτές, έξι υπουργοί και υφυπουργοί που άλλαξαν πόστο και δύο γενικοί γραμματείς που αναβαθμίζονται) θα ορκιστούν έτσι στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε τρεις ομάδες με διαφορά 45 λεπτών κάθε μία, από τις 11 το πρωί έως τις 12.30’ το μεσημέρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρασκευάς Αντζας: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία ‑ Συντετριμμένοι πρώην συμπαίκτες και φίλοι

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο Παρασκευάς Αντζας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Εμφανίστηκε άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Μπεν Νίνταμ – Το συγκινητικό βίντεο με AI που δείχνει πώς θα ήταν σήμερα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικογένεια του Μπεν Νίνταμ δημοσίευσε βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στην Κω

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Κόκκινος συναγερμός και παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσική Βουλή απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Ο Πρόεδρος της Δούμας προειδοποιεί με ακραία στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση άμαχοι πολίτες

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Κόσμος 26.05.2026
Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ο τρόπος για να πάρετε την έκπτωση του 4% με εφάπαξ πληρωμή

Οικονομία 26.05.2026
Όσοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι σήμερα δικαιούνται έκπτωση 4% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου