E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο σκληρό lockdown τριών εβδομάδων προτείνει ο Δερμιτζάκης

Ενδεχομένως να βοηθούσε στη μείωση των κρουσμάτων

Δημοσίευση 4/1/2021 | 10:37

Νέο σκληρό lockdown τριών εβδομάδων προτείνει ο Δερμιτζάκης

Για την πορεία της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησαν το πρωί της Δευτέρας (3/1) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ένα lockdown 2-3 εβδομάδων, όπως υποστήριξαν, ενδεχομένως να βοηθούσε στη μείωση των κρουσμάτων, συμφωνώντας με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και θα ισχύουν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκτιμά ότι ένα σκληρό lockdown για 2-3 βδομάδες θα έριχνε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό και ότι σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες της Ελλάδας ίσως να μην χρειαζόταν κάτι αυστηρότερο. Όπως είπε ο κ. Δερμιτζάκης, ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.

Με την εκτίμηση του κ. Δερμιτζάκη συμφώνησε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο πανεπιστήμιο έχουν κάνει τέτοια «σενάρια» με συνεχές lockdown το οποίο έχει δείξει ότι θα είχαμε καλά αποτελέσματα με διψήφια νούμερα στα κρούσματα.

«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο «τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μία νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν». Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα την δούμε.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε επίσης πως αυτές οι κινήσεις (κλεισίματος-ανοίγματος) θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν 2 επιλογές. «Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν» ανέφερε. Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό το άνοιγμα –κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» επεσήμανε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα εμβόλια ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλεις κάποιες δόσεις στην ΕΕ και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ, ενώ τόνισε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.

Για το νέο στέλεχος του ιού ο καθηγητής Γενετικής είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιριών είναι προσεχτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια. «Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά» σημείωσε. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε πως δεν έχει πεισθεί ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι αυξημένη. «Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως ήταν σωστή κίνηση το αυστηρότερο lockdown καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών ενώ σημείωσε ότι είχε ήδη άρχισε να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ επιμένει ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία. «Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επίσης συμφωνεί με τον κ. Δερμιτζάκη πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)