E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα οι πληρωμές

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δημοσίευση 4/1/2021 | 09:49

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τέλος του μήνα οι πληρωμές

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την χορήγηση του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, με στόχο η εκταμίευση των χρημάτων για τους δικαιούχους θα γίνει προς το τέλος του μήνα.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο5 θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με την 4, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις θα «δανειστεί» χαρακτηριστικά από τους τρεις πρώτους κύκλους.

Μέσα στην εβδομάδα εκτιμάται ότι θα δοθεί η υπουργική απόφαση για να νέα φθηνά κρατικά δάνεια. Το συνολικό ύψος του πέμπτου κύκλου θα ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται εάν παρατηρηθεί μεγάλη συμμετοχή να αυξηθεί το ποσό που τελικά θα δοθεί. Να σημειωθεί ότι το 50% θα είναι επιχορήγηση και δεν θα επιστραφεί στο δημόσιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο και όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η μείωση του τζίρου κατά την περίοδο των γιορτών.

Αφού εκδοθεί η υπουργική απόφαση θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Η διαδικασία πληρωμής των κρατικών δανείων δεν θα είναι αυτόματη όπως συνέβη στον τέταρτο κύκλο όπου λίγα 24ωρα μετά την υποβολή της αίτησης πιστώνονταν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα χρήματα της επιστρεπτέας.

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5 οι ενδιαφερόμενοι πρώτα θα υποβάλουν την αίτηση και μετά θα εκδοθεί η απόφαση που θα καθορίζει τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθορίζεται το ύψος του κρατικού δανείου που δικαιούνται οι πληττόμενοι.

Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου και τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown. Εκεί θα φανεί η πτώση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Το ποσό που αναλογεί ανά δικαιούχο θα υπολογισθεί με βάση αλγόριθμο που θα οριστικοποιηθεί στη συνέχεια. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι επαγγελματίες στην ΑΑΔΕ να φανεί το πλήγμα που δέχθηκαν το εν λόγω δίμηνο, ούτως ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Το ελάχιστο ποσό επιδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, επειδή η Επιστρεπτέα 5 είναι συνέχεια της 4 για να βγει το τελικό ποσό χορήγησης θα αφαιρείται το ποσό που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την επιστρεπτέα 4.

Όπως και στον τέταρτο κύκλο έτσι και στον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας θα ισχύει ο όρος επιδότησης του 50% του ποσού. Δηλαδή, τα μισά χρήματα του δανείου που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν στο κράτος. Το υπόλοιπο θα είναι 5ετές χαμηλότοκο δάνειο με περίοδο χάριτος ενός έτους.

Μετά την έκδοση της τελικής απόφασης θα γίνει η καταβολή του ποσού η οποία υπολογίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη. Σημειώνεται ότι δικαιούχοι της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι οι εταιρείες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 1.000 εργαζόμενους, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό.

Σε περίπτωση νέων επιχειρήσεων που ξεκίνησαν δραστηριότητα μέσα στο 2020 οι οποίες θα είναι επιλέξιμες σύμφωνα με πληροφορίες και στον επόμενο κύκλο προκήρυξης θα ληφθεί υπόψη η πτώση τζίρου σε σχέση με περίοδο κατά την οποία δεν ισχύουν περιορισμοί. Δηλαδή για επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία το Φεβρουάριο του 2020 θα υπολογιστεί η πτώση τζίρου σε σχέση με την περίοδο του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ, για παράδειγμα οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν αργότερα τη λειτουργία τους θα υπολογιστεί αν υπήρχε πτώση τζίρου το Νοέμβριο – Δεκέμβριο σε σχέση με την πορεία πχ τον Ιούλιο Αύγουστο του 2020. Απαιτείται ελάχιστος τζίρος 300 ευρώ τουλάχιστον την περίοδο προ των περιοριστικών μέτρων. Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν το κρατικό δάνειο είναι υποχρεωμένες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως και τον Ιούνιο του 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Ελλάδα 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της