E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Δημοσίευση 3/1/2021 | 19:18

Τι ελπίζουν και τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι
Pexels

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα της προσεχούς περιόδου θα δείξουν τον όποιο αντίκτυπο στα κρούσματα από τη χαλάρωση των γιορτών.

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα στοιχεία των επόμενων ημερών, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του κοροναϊού, η οποία θα φανεί στα μέσα του Ιανουαρίου.

Η πρώτη παρενέργεια από το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε στην Φινλανδία
Οι ειδικοί προειδοποιούσαν από πριν τις γιορτές πως ο Ιανουάριος θα είναι μήνας υψηλό βαθμό δυσκολίας με εμπόδια, κινδύνους και ανατροπές που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκ νέου το σύστημα Υγείας στα όριά του. Eξάλλου, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει ισχυρή και δεν έχει μειωθεί όσο θα έπρεπε.

Η κυβέρνηση επέβαλε το αυστηρό lockdown μιας εβδομάδας, που ισχύει από σήμερα μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Αυτό το lockdown αναμένεται να «φρενάρει» τη διασπορά του ιού, καθώς μπαίνει στοπ στην κινητικότητα λόγω της ανοιχτής αγοράς και του click away.

Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία, σκοπός είναι πάντως, όπως έχουν διαμηνύει κυβερνητικές πηγές, να επανέλθει και η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.

Φόβοι για τρίτο κύμα

«Μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αναμένεται να είναι οι χειρότεροι μήνες.

Πράγματι, οι ανησυχίες των ειδικών επικεντρώνονται στην Αττική, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, τις οποίες παρακολουθούν στενά.

«Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν», σχολίασε ο Νίκος Σύψας.

«Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».

«Δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες πάνω από το 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πως θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα λοκντάουν χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική. Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Λατινοπούλου ειρωνεύεται τον Ιάσονα Αποστολόπουλο: «Αχου και δεν μας νοιάζει! Ας σας κρατήσουν εκεί»

Ελλάδα 03.10.2025
Αυτή τη φορά «τα έβαλε» με τον ακτιβιστή Ιάσονα Αποστολόπουλο που μαζί με άλλους Έλληνες αιχμαλωτίστηκε από το Ισραήλ

Βασίλης Παϊτέρης: Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής ‑ «Είναι πολύ λιγότερα τα χρέη του»

Ελλάδα 03.10.2025
Οι δηλώσεις του δικηγόρου του γνωστού τραγουδιστή μετά την απρόσμενη εξέλιξη

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε γυναίκα που επιχείρησε να πνίξει 3χρονη Παλαιστίνια

Κόσμος 03.10.2025
Μία 43χρονη Τεξανή καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για απόπειρα πνιγμού ενός τρίχρονου κοριτσιού παλαιστινιακής καταγωγής.

«Ο φονιάς είναι έξω, μου σκότωσε τα παιδιά και πρέπει να πληρώσει»

Ελλάδα 03.10.2025
Συγκλονίζει η μητέρα του Ακη και της Χαριτίνης που σκοτώθηκαν σε τροχαίο

Έκλεισε το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω drones που θεάθηκαν στην περιοχή

Κόσμος 03.10.2025
Eπαναλειτουργεί από σήμερα το πρωί

Ξυλοδαρμός γυναίκας δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο: «Μου άστραψε χαστούκι και με γρονθοκόπησε»

Ελλάδα 03.10.2025
Δέχθηκε χτυπήματα από τον αντίδικο της εντολέως της - Στο σημείο κλήθηκε αστυνομία και το ΕΚΑΒ

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ομόνοια ‑ Ένας τραυματίας

Ελλάδα 03.10.2025
Ο άνδρας που πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Καιρός 03.10.2025
112 για έντονα φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο

Αδιανόητο: η Ρόμα αστόχησε τρεις φορές στο ίδιο πέναλτι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Οζέρ έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αποκρούοντας και τις τρεις εκτελέσεις