E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πουλήθηκε η μαρίνα Αλίμου: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση

Εναντι 27,3 εκατ. ευρώ εφάπαξ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/12/2020 | 11:17

Πουλήθηκε η μαρίνα Αλίμου: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση

Ολοκληρώθηκε σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μεγαλύτερης μαρίνας της χώρας, η οποία αναβαθμίζεται για να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς του παραλιακού μετώπου της Αττικής.

Το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στην εταιρεία «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.», θυγατρική της «Άκτωρ Παραχωρήσεις», λαμβάνοντας εφάπαξ αμοιβή παραχώρησης 27,3 εκατ. ευρώ.

Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της μαρίνας παρέστησαν όλα τα μέρη που υπογράφουν τη σχετική σύμβαση παραχώρησης: από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, κ. Στέφανος Βλαστός. Από πλευράς του Παραχωρησιούχου παρέστη ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραχώρηση», κ. Γιάννης Μωραΐτης, παρουσία και του Δημάρχου Αλίμου, κ. Ανδρέα Κονδύλη.

Πρόκειται για την πρώτη παραχώρηση μαρίνας από το ΤΑΙΠΕΔ, στην οποία ο προτιμητέος επενδυτής αναδείχθηκε με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η χερσαία ζώνη της έχει επιφάνεια περίπου 210.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια ζώνη της είναι επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ. Η μαρίνα Αλίμου προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών και εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες ελλιμενισμού της αγοράς ναύλωσης σκαφών αναψυχής της Αθήνας.

Η εταιρεία «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.» θα εκσυγχρονίσει τη μαρίνα και να την αναδείξει σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα υλοποιώντας εντός της επόμενης πενταετίας ένα επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ. Τα έργα ανάπτυξης, πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν, επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, μέσω της δόμησης 18.520 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμιση της μαρίνας Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας από το Φάληρο μέχρι και το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Ριχάρδος Λαμπίρης δήλωσε σχετικά: «Με την ολοκλήρωση σήμερα της παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου, επιτυγχάνουμε, σε πρωτόγνωρες για όλους συνθήκες, έναν από τους σημαντικότερους στόχους μας για το 2020. Αυτή η εξέλιξη θα συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού όσο και στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και ολόκληρης της πρωτεύουσας. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας και την προσέλκυση επενδύσεων, που δημιουργούν ουσιαστικά οφέλη για τα δημόσια οικονομικά, την απασχόληση και τις τοπικές κοινωνίες».

Κοινή δήλωση των Υπουργών Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη για την ολοκλήρωση της παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου

«Η σημερινή ολοκλήρωση της παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου αποδεικνύει έμπρακτα την αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι, ακόμα και υπό τις πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, συνεχίζουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θέτουν στέρεες βάσεις για ισχυρή, διατηρήσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Με την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου – μίας από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο – για 40 χρόνια στην εταιρεία “Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α.Ε.”, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει Εφάπαξ Αμοιβή Παραχώρησης ύψους 27,3 εκατ. ευρώ και επιπλέον, σε ετήσια βάση, Αμοιβή Παραχώρησης και Μεταβλητό Οικονομικό Αντάλλαγμα ίσο με το 16% των Ετήσιων Πραγματικών Εσόδων.

Ταυτόχρονα, η παραχώρηση ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της μαρίνας Αλίμου σε κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα, καθώς ο Παραχωρησιούχος θα προχωρήσει, την επόμενη πενταετία, στην υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, θα αναβαθμιστούν ριζικά οι υφιστάμενες λιμενικές υποδομές και η δραστηριότητα απόθεσης-συντήρησης σκαφών, ενώ θα αναγεννηθεί πλήρως η χερσαία ζώνη της μαρίνας, μέσω της δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Έτσι, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας και στη βιώσιμη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας. Μεγέθυνση η οποία είναι στο χέρι όλων μας να γίνει πράξη από το 2021, με ενότητα, σκληρή δουλειά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας!»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

Ελλάδα Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας