E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβόλιο AstraZeneca: Ενστάσεις για την έγκριση

«Ασαφής αποτελεσματικότητα»

Δημοσίευση 30/12/2020 | 13:40

Εμβόλιο AstraZeneca: Ενστάσεις για την έγκριση
Pexels

Η Μεγάλη Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για τον κορονοϊό, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλά για «θρίαμβο» της βρετανικής επιστήμης, ήδη επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την έγκριση του εμβολίου, εστιάζοντας και στην εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναλυτικότερα, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, σχολιάζοντας την έγκριση του εμβολίου, κάνει λόγο για «κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες». «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες... Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτηρίζει ως εφικτό στόχο την ανοσοποίηση του πληθυσμού προς την άνοιξη. «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος», σημείωσε.

Η βρετανική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», τόνισε. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε: «Είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία... Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους Βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Μαρία Καρυστιανού στον Αρειο Πάγο για το νέο κόμμα τη Δευτέρα – «Είναι επίσημο πλέον το ξεκίνημα»

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
«Γράφουμε όλοι μαζί τη σωστή και την καλή ιστορία» τόνισε, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καρυστιανού

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ελλάδα Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

Ελλάδα Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες