E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εμβόλιο AstraZeneca: Ενστάσεις για την έγκριση

«Ασαφής αποτελεσματικότητα»

Δημοσίευση 30/12/2020 | 13:40

Εμβόλιο AstraZeneca: Ενστάσεις για την έγκριση
Pexels

Η Μεγάλη Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca για τον κορονοϊό, με το οποίο οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19. Ωστόσο, αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλά για «θρίαμβο» της βρετανικής επιστήμης, ήδη επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεσή τους με την έγκριση του εμβολίου, εστιάζοντας και στην εμπλοκή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αναλυτικότερα, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, σχολιάζοντας την έγκριση του εμβολίου, κάνει λόγο για «κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες». «Είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες... Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο Ντάνι Ολτμαν, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, χαρακτηρίζει ως εφικτό στόχο την ανοσοποίηση του πληθυσμού προς την άνοιξη. «Οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως «ανατρεπτικός παράγοντας» , αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές. Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος», σημείωσε.

Η βρετανική κυβέρνηση, όπως είναι φυσικό, εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης. Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», τόνισε. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε: «Είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία... Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους Βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τα παιδιά μας πεινάνε», καταγγέλλουν οι οικογένειες των Αμερικανών στρατιωτών στα αεροπλανοφόρα

Κόσμος 17.04.2026
Μικρές μερίδες και κακό φαγητό, καταγγέλλουν Αμερικανοί στρατιώτες στα αεροπλανοφόρα – Δεν έχουν λάβει ούτε τις προμήθειες από τις οικογένειες τους

Σορός 17χρονης εντοπίστηκε στη Διώρυγα της Κορίνθου

Ελλάδα 17.04.2026
Πρόκειται για Ελληνίδα

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της