E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση

Ποιες πληροφορίες θα έχει

Δημοσίευση 30/12/2020 | 09:16

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Θα χορηγείται μόνο μετά τη δεύτερη δόση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα χορηγείται στους πολίτες.

Αν και το τοπίο είναι «θολό» λόγω των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα που αφορούν για παράδειγμα τα προσωπικά δεδομένα, οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν μεριμνήσει στην υλοποίησή του, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις/διορθώσεις εάν και εφόσον χρειαστεί.

Με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει και σχετικό έγγραφο χορηγείται από τα νοσοκομεία στους συμμετέχοντες οι διαδικασίες πρέπει να «τρέξουν» γρήγορα έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα μόλις ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών περί τις 10 Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το σχετικό πιστοποιητικό δεν θα έχει σχέση με αυτό που δίδεται τώρα. Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες το εν λόγω έγγραφο θα είναι ψηφιακό, θα παρέχει πέντε βασικές πληροφορίες και θα χορηγείται για προσωπική χρήση. Όπως έθιξε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την χορήγηση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού αναμένοντας τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζητήματα προσωπικών δεδομένων.

Λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδιασμού αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα η οποία σημειώνει πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα χορηγείται μόνο με την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου από τους πολίτες. Ο γιατρός στο εμβολιαστικό κέντρο θα ενημερώνει την σχετική ψηφιακή πλατφόρμα μόλις ο πολίτης λάβει και την δεύτερη δόση και στην συνέχεια θα είναι στην ευχέρεια του πολίτη να εκδώσει την βεβαίωση.

Οι πληροφορίες, τώρα, που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό είναι πέντε:

  • Ονοματεπώνυμο
  • ΑΜΚΑ
  • Ημερομηνίες εμβολιασμού
  • Κέντρο εμβολιασμού
  • Τύπος εμβολίου

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του protothema.gr το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει μεριμνήσει έτσι ώστε οι πολίτες θα δύνανται να εκδώσουν το πιστοποιητικό και μέσω των ΚΕΠ. «Θέλουμε να γλιτώσουμε την γραφειοκρατία αλλά δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Έτσι, μπορεί μέσω της τεχνολογίας να είναι ο πιο σύντομος τρόπος να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Γι αυτούς έχουμε μεριμνήσει έτσι ώστε να απευθύνονται στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετηθούν», τονίζει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου.

Τούτων δοθέντων, η ευθύνη πλέον είναι στα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να επεξεργαστούν τα εν λόγω στοιχεία μέσω της ΗΔΙΚΑ και να φροντίσουν στην ανωνυμοποίησή των ευαίσθητων στοιχείων έτσι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης να έχει διασφαλιστεί πως έχει απαντηθεί κάθε ερώτημα που αφορά στα προσωπικά δεδομένα πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την όλη διαδικασία ωστόσο, προκύπτει ένα βασικό ερώτημα που δεν είναι άλλο από το κατά πόσο το συγκεκριμένο πιστοποιητικό θα είναι για «προσωπική χρήση». Αυτό, γιατί όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr «η ίδια η αγορά πιθανόν να μετατρέψει το πιστοποιητικό σε 'διαβατήριο' με ορισμένες πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας να το απαιτούν προκειμένου οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Τουρισμού και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξή του στο protothema.gr [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ] τονίζει, αναφερόμενος στα ταξίδια, ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζονται πλέον τεστ ή να μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά το πιστοποιητικό σε ψηφιακή μορφή για οποιαδήποτε Αρχή, εθνική ή άλλη το ζητήσει. Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, όπου συζητείται η κοινή αναγνώριση μεταξύ χωρών αναχώρησης και προορισμού. Για τους μη εμβολιασμένους θα υπάρχουν διευρυμένα εργαλεία ελέγχου στα σύνορα, ενώ όπως υπογραμμίζει ο υπουργός υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την επιδημιολογική κρίση.

Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος Χτες
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος Χτες
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα Χτες
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος Χτες
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα Χτες
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος Χτες
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα Χτες
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος Χτες
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία