E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το Μουσείο Ακρόπολης έγινε ψηφιακό και φέρνει όλα του τα εκθέματα στην οθόνη σου

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζεται το σύνολο των εκθεμάτων του μουσείου Πηγή: www.lifo.gr

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2020 | 14:54

Το Μουσείο Ακρόπολης έγινε ψηφιακό και φέρνει όλα του τα εκθέματα στην οθόνη σου

Το Μουσείο Ακρόπολης μπαίνει στον ψηφιακό κόσμο και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους χώρους του και στο διαδίκτυο.   

Η νέα ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε (www.theacropolismuseum.gr\) στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» παρουσιάζει το μουσείο και τους εκθεσιακούς χώρους του, δίνει πληροφορίες για την επίσκεψη, τις παροδικές εκθέσεις, τις δράσεις, τις εκδηλώσεις, τις σχολικές και οικογενειακές δραστηριότητες, την έρευνα, τη συντήρηση και τις νέες τεχνολογίες.   

Παράλληλα όμως παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε ελληνικό μουσειακό ιστοχώρο, το σύνολο των εκθεμάτων του, καθιστώντας τα προσβάσιμα στην παγκόσμια κοινότητα. Τα 2.156 έργα που περιλαμβάνει σήμερα, στα οποία θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες του Μουσείου, συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.   

Η ιστοσελίδα διατίθεται στα ελληνικά και τα αγγλικά, ενώ προσφέρει πληροφορίες για την οργάνωση της επίσκεψης σε τέσσερις επιπλέον γλώσσες. Διαθέτει πολλαπλά εργαλεία αναζήτησης και ανταποκρίσιμο σχεδιασμό ώστε να προσαρμόζεται δυναμικά σε όλες τις συσκευές. Επίσης εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία και είναι φιλικός σε άτομα με μειωμένη όραση.   Μάλιστα, για τους μικρούς φίλους του Μουσείου Ακρόπολης δημιουργήθηκε μια ειδική ιστοσελίδα, που απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών (www.acropolismuseumkids.gr), τα οποία προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.  

Οι ψηφιακές εφαρμογές   

Οι 23 ψηφιακές εφαρμογές και βίντεο που παράχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσαν σημαντικά την παιδευτική και ψυχαγωγική διαδικασία τόσο στον φυσικό χώρο του Μουσείου όσο και στο διαδίκτυο.   

Σχεδιασμένες σύμφωνα με τη γενικότερη φιλοσοφία και μουσειολογική προσέγγιση του Μουσείου Ακρόπολης, λειτουργούν συμπληρωματικά στα εκθέματα, αυξάνουν τη δυνατότητα κατανόησής τους, απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικίες, λαμβάνουν υπόψη την πολυμορφία των επισκεπτών, προωθούν τη μεταξύ τους επικοινωνία και προσφέρουν μία προηγμένη εμπειρία στηριγμένη σε βιωματικές και διαδραστικές μεθόδους.   

Νέοι χώροι στο Μουσείο   

O εξοπλισμός που αποκτήθηκε μέσω του προγράμματος, έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας δύο νέων χώρων στον δεύτερο όροφο του Μουσείου.   

Στις οθόνες αφής του Κέντρου Πολυμέσων οι επισκέπτες μπορούν να πλοηγηθούν στις συναρπαστικές ιστορίες και τις περιπέτειες που γνώρισαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης. Στην Παιδική Γωνιά τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται υπέροχες ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.   

Οι νέες δυνατότητες   Οι εργασίες καταχώρησης, ψηφιοποίησης, φωτογράφησης και τρισδιάστατης σάρωσης που πραγματοποιήθηκαν, διασφαλίζουν τη μακροχρόνια διατήρηση πολύτιμου αρχειακού υλικού και προσφέρουν νέες δυνατότητες στη διαχείρισή του, στην εξαγωγή στο διαδίκτυο, στη διοργάνωση εκθέσεων, στην παραγωγή διαδραστικού υλικού, παιχνιδιών και εκδόσεων.   

Στο Σύστημα Διαχείρισης Συλλογών του Μουσείου (MuseumPlus) καταχωρήθηκαν 27.755 ψηφιακά αρχεία που συνδέονται με 10.557 αντικείμενα, ψηφιοποιήθηκαν 496 χειρόγραφα ημερολόγια ανασκαφής, 110.000 φωτογραφίες, 18.410 δελτία καταγραφής κινητών ευρημάτων και 7.500 δελτία συντήρησης. Επίσης φωτογραφήθηκαν 500 εκθέματα από όλες τις όψεις ενώ 60 από αυτά σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ημισκούμπρια & Παύλος Παυλίδης στο Release Athens 2026!

Μουσική Προχτές
Μην το χάσετε!

Το πρόγραμμα του 5ου επετειακού Japan Festival 2026

Φεστιβάλ Προχτές
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ιαπωνίας!

EmpowerED 2026: Μια ημέρα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών

Cityλάιφ 04.03.2026
Η συμμετοχή είναι με προεγγραφή και στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους παρευρισκόμενους

Όλη η Ελλάδα τρέχει στα Ιωάννινα ‑ Ιωάννινα Half Marathon ‑ 9 & 10 Μαΐου

Cityλάιφ 02.03.2026
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αθλητισμό, μία ιστορική πόλη και ένα τοπίο, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, που κόβει την ανάσα!

Plastiras Lake Festival 2026

Φεστιβάλ 27.02.2026
9-12 Ιουλίου - Line-up to be announced soon

Career Path Youth στις 4 και 5 Μαρτίου στον Δήμο Μοσχάτου‑Ταύρου

Cityλάιφ 27.02.2026
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 04/03 έως 05/03

Super Stereo live στο Eightball

Μουσική 27.02.2026
EIGHTBALL12/03

Athens #JobFestival 2026

Cityλάιφ 27.02.2026
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥαπό 02/03 έως 03/03