E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι και πού θα χρησιμοποιείται

Δημοσίευση 29/12/2020 | 10:28

Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Υπό την «Δαμόκλειο Σπάθη» των αναπάντητων προς το παρόν ερωτημάτων για τα προσωπικά δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προχωρά η κυβέρνηση τον σχεδιασμό για την διάθεση του ψηφιακού πιστοποιητικού συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού το οποίο θα δίνεται στους πολίτες.

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος αφού στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμού πολιτών που δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τότε θα πρέπει να τους χορηγείται και σε ψηφιακή μορφή, πιστοποίηση πως έχουν εμβολιαστεί, η οποία θα είναι για προσωπική χρήση.

Προς το παρόν, σχετικό έγγραφο δίδεται στους υγειονομικούς οι οποίοι εμβολιάζονται κυρίως για λόγους καταγραφής και προτεραιοποίησης.

Δείτε το έγγραφο που παρουσίασε το OPEN:

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

Την ίδια ώρα τα όποια ερωτήματα είχαν τεθεί για τις επιπτώσεις άρνησης συμμετοχής στον εμβολιασμό των υγειονομικών, απαντήθηκαν σε κάθε τόνο με τους αρμοδίους να λένε πως η συμμετοχή είναι προαιρετική. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης του πληθυσμού προκειμένου να πειστούν, πολίτες και υγειονομικοί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.

Η προσοχή των αρμοδίων αρχών για την στιγμή πάντως, είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την δυνατότητα χορήγησης ψηφιακού πιστοποιητικού. Ο σχεδιασμός τον οποίο είχε πρώτο αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος την Δευτέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε σχετικά: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς.

Οι σχετικές συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αντίστοιχα στα υπουργεία Υγείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων. Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους για τους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού. «Είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπου με τον ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού. Για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, τα ραντεβού του εμβολιασμού θα μπορούν να κλείνονται μέσα από τα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ με τη βοήθεια των φαρμακοποιών ή των υπαλλήλων των ΚΕΠ αντίστοιχα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε πως η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση, «να εμβολιαστεί από το παράθυρο» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε αναπτύξει τις δικλείδες ασφαλείας και έχουμε ενεργοποιήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας» τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τη νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης Α

Ελλάδα 21.11.2025
Τονίζουν πως ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος

Το IRIS γίνεται υποχρεωτικό ‑ Αλλάζει ο τρόπος πληρωμών και αποδείξεων

Οικονομία 21.11.2025
Tι πρέπει να έχουν έτοιμο οι επιχειρήσεις

Σας παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο από την Πολωνία; Γιατί δεν πρέπει να το σηκώσετε

Ελλάδα 21.11.2025
Τι δεν πρέπει να κάνετε αν δείτε κλήσεις από +48 και +3197

Νέα ταυτότητα: Οι κρίσιμες ενημερώσεις που δεν πρέπει να αμελήσεις

Ελλάδα 21.11.2025
Η έγκαιρη ενημέρωση είναι απαραίτητη

Σοκάρει βίντεο ντοκουμέντο από τον άγριο ξυλοδαρμό ανήλικης από συνομήλικές της

Ελλάδα 21.11.2025
Προβληματισμό προκαλεί το μένος με το οποίο χτυπούν με χέρια και πόδια τα τέσσερα κορίτσια το θύμα τους

Τραγωδία στο Βόλο: Ένοχος μόνο για πλημμελήματα ο οδηγός της μηχανής που παρέσυρε παππού και βρέφος

Ελλάδα 21.11.2025
Το δικαστήριο τον απάλλαξε για το κακούργημα της επικίνδυνης οδήγησης - Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Κόσμος Χτες
«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Πολιτισμός Χτες
Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Ελλάδα Χτες
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ