E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ποιοι θα το λάβουν πρώτοι και πού θα χρησιμοποιείται

Δημοσίευση 29/12/2020 | 10:28

Έρχεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Υπό την «Δαμόκλειο Σπάθη» των αναπάντητων προς το παρόν ερωτημάτων για τα προσωπικά δεδομένα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προχωρά η κυβέρνηση τον σχεδιασμό για την διάθεση του ψηφιακού πιστοποιητικού συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού το οποίο θα δίνεται στους πολίτες.

Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος αφού στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμού πολιτών που δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τότε θα πρέπει να τους χορηγείται και σε ψηφιακή μορφή, πιστοποίηση πως έχουν εμβολιαστεί, η οποία θα είναι για προσωπική χρήση.

Προς το παρόν, σχετικό έγγραφο δίδεται στους υγειονομικούς οι οποίοι εμβολιάζονται κυρίως για λόγους καταγραφής και προτεραιοποίησης.

Δείτε το έγγραφο που παρουσίασε το OPEN:

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο ΕΣΥ να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός.

Την ίδια ώρα τα όποια ερωτήματα είχαν τεθεί για τις επιπτώσεις άρνησης συμμετοχής στον εμβολιασμό των υγειονομικών, απαντήθηκαν σε κάθε τόνο με τους αρμοδίους να λένε πως η συμμετοχή είναι προαιρετική. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται η έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης του πληθυσμού προκειμένου να πειστούν, πολίτες και υγειονομικοί για την αναγκαιότητα εμβολιασμού.

Η προσοχή των αρμοδίων αρχών για την στιγμή πάντως, είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την δυνατότητα χορήγησης ψηφιακού πιστοποιητικού. Ο σχεδιασμός τον οποίο είχε πρώτο αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία παραμένει εν μέρει «θολή».

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος την Δευτέρα μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε σχετικά: «Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ)».

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την δημιουργία πλατφόρμας «Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού», η οποία και ετοιμάζεται, με το σχετικό έγγραφο να προγραμματίζεται να χορηγείται αρχικά για προσωπική χρήση. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ακόμη κι αν το σχετικό πιστοποιητικό θα χορηγείται για προσωπική χρήση, είναι δεδομένο πως η ελεύθερη αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επιχειρήσεις, αεροπορικές, εστιατόρια, κ.α. είναι μόνο λίγους από τους κλάδους της οικονομίας που μπορεί να απαιτείται το σχετικό έγγραφο προκειμένου να συμμετάσχει κανείς.

Οι σχετικές συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ αντίστοιχα στα υπουργεία Υγείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επικρατεί «πυρετός» διαβουλεύσεων. Το σίγουρο είναι πως ο επόμενος μήνας είναι κρίσιμος όχι μόνο για τους αριθμούς της πανδημίας αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου «Ελευθερία» το οποίος χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως το μεγαλύτερο project που έχει υλοποιήσει το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού για εμβολιασμό

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσεις έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους για τους τρόπους προγραμματισμού των ραντεβού για τον εμβολιασμό. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν αυτόματο μήνυμα, εάν είναι στις ομάδες προτεραιοποίησης, για το ραντεβού. «Είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση και κυρίως να γράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, όπου με τον ΑΜΚΑ θα μπορεί ο πολίτης όταν ανοίξουν τα ραντεβού, να δει εάν ανήκει στις ομάδες που εμβολιάζονται και αν ναι, τότε θα μπορεί να κλείσει ραντεβού. Για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, τα ραντεβού του εμβολιασμού θα μπορούν να κλείνονται μέσα από τα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ με τη βοήθεια των φαρμακοποιών ή των υπαλλήλων των ΚΕΠ αντίστοιχα.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε πως η διαδικασία θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει την προτεραιοποίηση, «να εμβολιαστεί από το παράθυρο» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Έχουμε αναπτύξει τις δικλείδες ασφαλείας και έχουμε ενεργοποιήσει και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τον παραπάνω έλεγχο της διαδικασίας» τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φειδίας Παναγιώτου: Αποφάσισε τι θα κάνει με το Ευρωκοινοβούλιο και τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο

E-Daily 3.Left 25.05.2026
«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο» παραδέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Instagram Instants: Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το Instagram λάνσαρε παγκοσμίως τη νέα λειτουργία, επιχειρώντας να επιστρέψει στην πιο αυθόρμητη κοινοποίηση φωτογραφιών, με περιεχόμενο που εξαφανίζεται και θυμίζει εφαρμογές όπως το BeReal και το Snapchat

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο, σε απόγνωση οι αγρότες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Σήμερα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης από 5 έως και 26 μήνες με αναστολή σε 13 κατηγορούμενους για απάτη με επιδοτήσεις στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα

Ο Φειδίας Παναγιώτου αποποιείται τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο και τη «χαρίζει» στον αμφιλεγόμενο μέντορά του

Πολιτική 25.05.2026
Ο Γιάννης Λαούρης αντιμετώπισε καταγγελίες και δικαστήρια για εξαπάτηση πολιτών με την απόσπαση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την περίοδο της «έκρηξης» στο Χρηματιστήριο

Η επίσημη ανακοίνωση του «Ευαγγελισμού» για τον θάνατο της Γωγώς Μαστροκώστα

E-Daily 3.Left 25.05.2026
Η Γωγώ Μαστροκώστα άφησε την τελευταία της πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ηλικία 56 ετών

Πανελλήνιες 2026: Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης – «Κανένα παιδί μόνο»

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πανελλαδικό δίκτυο παρεμβάσεων θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αναίρεση για την αποφυλάκισή του από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα ληφθεί μέσα στο πρώτο 10ημερο του Ιουνίου

Καστοριά: Τηλεφωνικές απάτες με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθησαν δύο άτομα

Ελλάδα 25.05.2026
Οι δράστες παρίσταναν τους λογιστές και έπειθαν τα θύματα να παραδώσουν μετρητά και χρυσαφικά

Πέθανε ο Παρασκευάς Αντζας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο παλαίμαχος παίκτης άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ τα τελευταία χρόνια πάλευε με την νόσο ALS

Επίδομα Στέγασης 2026: Πώς γίνεται η αίτηση και ποια λάθη οδηγούν σε απόρριψη

Οικονομία 25.05.2026
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για την υποβολή της αίτησης

Αχαρνές: Ένοπλη ληστεία σε ταξιτζή από 3 άνδρες

Ελλάδα 25.05.2026
Τον απείλησαν με πιστόλι και μαχαίρι