E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αριστοτέλης Ωνάσης: Το ιστορικό δώρο του που βρέθηκε σε πανέρι παλαιοπώλη

Την μπρούτζινη ρέπλικα ανακάλυψε σε υπαίθρια αγορά της Γενεύης ο ο Θεσσαλονικιός ιστορικός Λεόν Σαλτιέλ

Δημοσίευση 29/12/2020 | 10:12

Αριστοτέλης Ωνάσης: Το ιστορικό δώρο του που βρέθηκε σε πανέρι παλαιοπώλη

Όταν ο Θεσσαλονικιός ιστορικός Λεόν Σαλτιέλ ανακάλυπτε στο πανέρι ενός παλαιοπώλη στη Γενεύη μια μπρούτζινη ρέπλικα ενός τάνκερ της δεκαετίας του '60 με την επιγραφή «Olympic Maritime SA» ήξερε πως δεν επρόκειτο απλώς για ένα στιβαρό αντικείμενο που θα μπορούσε να στολίσει το γραφείο του, ανάμεσα στο πλήθος των βιβλίων, αλλά για ένα αντικείμενο που «κουβαλά» τη δική του ιστορία.

Μια ιστορία που συνδέεται μ' έναν επιχειρηματικό «μύθο», τον Αριστοτέλη Ωνάση, αφού εκεί παρέπεμπε το όνομα της σκαλισμένης στην μπρούτζινη βάση του πετρελαιοφόρου, επωνυμίας της εταιρείας.

«Βρήκα αυτό το στολίδι γραφείου (ένα είδος «presses-papier») σε σχήμα πετρελαιοφόρου σε μια υπαίθρια αγορά της Γενεύης πριν από μερικούς μήνες. Είναι σαφές ότι το πλοίο έχει δει ...καλύτερες μέρες, καθώς κάποια μέρη του λείπουν και η βάση φαίνεται λίγο ταλαιπωρημένη. Ωστόσο, είναι αρκετά βαρύ, πιθανότατα κατασκευασμένο από συμπαγή μπρούντζο, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την προεξέχουσα προέλευσή του», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λεόν Σαλτιέλ, ο οποίος, με τέτοιου είδους «θραύσματα μνήμης» που αναζητεί και βρίσκει στα παζάρια παλαιών αντικειμένων ή στα διάφορα παλαιοπωλεία της Γενεύης και στο διαδίκτυο, ανασυνθέτει κάθε φορά ένα κομμάτι μιας μεγαλύτερης ιστορίας.

Στην περίπτωση αυτή, η επιγραφή «με τις ευχαριστίες της Olympic Maritime S.A. , Απρίλιος 1969» στη μία πλευρά του αντικειμένου και στην άλλη η αναφορά για ένα δεξαμενόπλοιο κατηγορίας Α', 215000 τόνων, ήταν ικανές για να τον βάλουν στη διαδικασία ν' αναζητήσει περισσότερα στοιχεία. «Με μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι η Olympic Maritime δεν ήταν άλλη παρά η εταιρεία του Αριστοτέλη Ωνάση, ενός από τους πλέον γνωστούς Έλληνες της σύγχρονης εποχής. Ο μεγιστάνας της ναυτιλίας είχε συγκεντρώσει στη ζωή του τον μεγαλύτερο ιδιωτικό ναυτιλιακό στόλο στον κόσμο και ήταν ένας από τους πλουσιότερους και πιο διάσημους άνδρες του πλανήτη», επισημαίνει ο Θεσσαλονικιός ιστορικός, εξηγώντας πως κάθε φορά που έψαχνε στο παρελθόν αντικείμενα σε σχέση με τον Ωνάση στα παλαιοπωλεία της Γενεύης, το μόνο που κατάφερνε να βρει ήταν φωτογραφίες ή και βιβλία, αλλά ποτέ κάτι τόσο διαφορετικό.

Εκείνη τη χρονιά -ή κάπου εκεί κοντά χρονικά- ο Ωνάσης είχε αγοράσει δύο τάνκερ αντιστοίχου μεγέθους με αυτό της ρέπλικας. «Είχε λάβει δύο δεξαμενόπλοια που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία με παρόμοια χωρητικότητα. Ίσως λοιπόν να είχε κάνει αυτό το αντικείμενο σε ανάμνηση εκείνης της αγοράς και να το μοίραζε στους πελάτες του. Εδώ, στη Γενεύη, έχει μεγάλες εταιρείες ναυτιλίας καθώς και εταιρείες που αγοράζουν πετρέλαιο κι αντίστοιχα προϊόντα», εξηγεί ο κ. Σαλτιέλ, σημειώνοντας πως παρά το γεγονός ότι τού λείπουν κάποια κομμάτια, είναι ν' απορεί κανείς πώς ένα τέτοιο αντικείμενο πετάχτηκε και κατέληξε ανάμεσα σε πλήθος άλλων πολυκαιρισμένων αντικειμένων στο πανέρι ενός παλαιοπωλείου. «Είναι καλής ποιότητας και φαίνεται πως στην εποχή του ήταν ένα ακριβό, εντυπωσιακό δώρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο Ωνάσης ξεκίνησε τις ναυτιλιακές του επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη και το 1952 ίδρυσε την Olympic Maritime στο Παρίσι για να διαχειριστεί τα ναυτιλιακά του περιουσιακά στοιχεία από την Ευρώπη. Το 1953, η Olympic μετέφερε τα γραφεία της στο Μόντε Κάρλο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1997. Το χάλκινο δεξαμενόπλοιο ήταν πιθανότατα ένα εταιρικό δώρο, που στάλθηκε από το Μόντε Κάρλο σε πελάτη της εταιρείας στη Γενεύη το 1969», σημειώνει ο ιστορικός που συνηθίζει να περνά αρκετά Σάββατα στα παλαιοπωλεία και τις υπαίθριες αγορές παλαιών αντικειμένων καθώς βρίσκει συναρπαστικό το γεγονός ότι ένα αντικείμενο μπορεί να μεταφέρει μια ιστορία.

«Πιστεύω ότι η ιστορία είναι συνδεδεμένη πάρα πολύ στενά με τα αντικείμενα. Κι εγώ όταν έκανα έρευνα για το διδακτορικό μου μελετούσα τα αρχεία, βιβλία και φωτογραφίες. Δηλαδή, το αντικείμενο είναι αυτό που μεταφέρει την ιστορία, ήταν εκεί τη δεδομένη χρονική στιγμή ή την εποχή που μελετάς. Εξερευνώντας λοιπόν το αντικείμενο αυτό ανασυνθέτεις και την ιστορία της», λέει.

«Το αντικείμενο», συνεχίζει ο κ. Σαλτιέλ, «είναι "αυτόπτης μάρτυρας" εκείνης της περιόδου και μελετώντας το μπορείς να βρεις πολλές εκφάνσεις εκείνης της περιόδου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση αυτού του πλοίου, η ποιότητα, το βάρος και ο σχεδιασμός του μαρτυρούν πως επρόκειτο για ένα πολύ ακριβό δώρο, άρα η εταιρεία πήγαινε πολύ καλά και ήθελε ίσως έτσι να εντυπωσιάσει τους πελάτες της και να σηματοδοτήσει τα νέα της πλοία στον στόλο. Ανασυνθέτεις έτσι μια ολόκληρη εποχή και μια ιστορία που αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης ιστορίας, της Ελλάδας ή της Ευρώπης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιώργος Κωνσταντίνου για την απώλεια της Μάρω Κοντού: «Αντίο Ελενίτσα μου, άλλα είχαμε συμφωνήσει»

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Ο συμπρωταγωνιστής της Μάρως Κοντού, Γιώργος Κωνσταντίνου, λέει «αντίο» στην ηθοποιό μέσα από μία ανάρτηση που πραγματοποίησε στο Instagram. Στη λεζάντα

Η ανάρτηση της Αντζελας Γκερέκου για τη Μάρω Κοντού ‑ το τρυφερό αντίο που τους συγκίνησε όλους

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Η Αντζελα Γκερέκου αποχαιρέτησε τη Μάρω Κοντού με μια συγκινητική ανάρτηση στο Instagram και μια κοινή φωτογραφία από τα γυρίσματα της «Γης της Ελιάς».

Μάρω Κοντού: Τι της είπε ο Χορν για τη μύτη της και πώς της άλλαξε τη ζωή

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Η θρυλική ηθοποιός αποκάλυψε σε παλιότερη συνέντευξή της πώς γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Χορν και τον λόγο που τελικά αποφάσισε να υποβληθεί σε επέμβαση ρινοπλαστικής.

Μπάγια Αντωνοπούλου: Δείτε την πρώτη φωτογραφία που μοιράστηκε για τον νεογέννητο γιο της

Social 15.07.2026
Η δημοσιογράφος και ο σύζυγός της Νίκος Κώτσης έγιναν γονείς στις 12 Ιουλίου και μοιράστηκαν το πρώτο στιγμιότυπο του μωρού τους στα social media.

Μουντιάλ 2026: Ποια Αγγλίδα θα φορέσει τη φανέλα της Αργεντινής στον ημιτελικό;

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Η σύντροφος του Μάρκος Σενέσι δηλώνει ανοιχτά ότι θα υποστηρίξει την Αλμπισελέστε παρά την αγγλική της καταγωγή.

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου στις Σεϋχέλλες: Δείτε πώς φωτογραφήθηκε μετά τον χωρισμό της

Social 15.07.2026
Η πρώην παίχτρια του My Style Rocks ταξίδεψε με έναν φίλο της και μοιράστηκε εντυπωσιακές φωτογραφίες από το αφρόλουτρό τους.

Η Ρία Ελληνίδου φόρεσε το μαγιό της και απολαμβάνει τη θάλασσα

Social 15.07.2026
Η τραγουδίστρια απολαμβάνει σύντομες «ανάσες» στη θάλασσα ανάμεσα στις καλοκαιρινές εμφανίσεις της, μοιράζοντας στιγμιότυπα από την περιοδεία της.

«Σήμερα η κόρη μου είναι ο συγκυβερνήτης μου» – Η ανακοίνωση πιλότου που έφερε δάκρυα χαράς στην καμπίνα

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Από κόρη σε πιλότο: Η συγκινητική στιγμή που μια οικογενειακή παράδοση πήρε… υψόμετρο

Ξαναγύρισε στον πρώην της μετά από 10 χρόνια – Οι κρυφές συναντήσεις και το ταξίδι που τους πρόδωσε

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Τον είχε κάνει τραγούδι, τώρα τον θέλει ξανά – Η επανασύνδεση που συζητούν όλοι

Bίντεο: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί του βασιλιά Φελίπε και της Λετίθια μετά την πρόκριση της Ισπανίας στον τελικό του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Με φανέλες της εθνικής Ισπανίας, χειροκροτήματα, αγκαλιές και αυθόρμητους πανηγυρισμούς, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ`, η βασίλισσα Λετίθια και οι δύο κόρες τους παρακολούθησαν τη νίκη της «La Roja» επί της Γαλλίας με 2-0

Η πανέμορφη κόρη του Ακη Σακελλαρίου, Σμαράγδα, έχει απίστευτο στυλ

E-Daily 3.Left 15.07.2026
Δεν γίνεται να μην την προσέξεις

Η Κάιλι Τζένερ «βάζει φωτιά» ποζάροντας με ασημί μπικίνι

E-Daily 3.Left Χτες
Η επιχειρηματίας και Influencer μοιράστηκε με τους θαυμαστές της σέξι στιγμιότυπα