E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και από στις 8 ανοίγουν τα σχολεία

Αναλυτικά τα πρώτα βήματα κανονικότητας την επόμενη χρονιά

Δημοσίευση 29/12/2020 | 08:32

Κορωνοϊός: Μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και από στις 8 ανοίγουν τα σχολεία

Τα σχολικά θρανία συγκεντρώνουν το κυβερνητικό ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες, καθώς η επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας παραμένει υψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου για τις πρώτες ημέρες του 2021.

«Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία» υπενθύμισε χθες, στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τη δημόσια συζήτηση περί ανοίγματος των σχολείων στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο ανατροφοδότησε, άλλωστε, η γενική συμμόρφωση της πλειοψηφίας των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα των Χριστουγέννων, δημιουργώντας κάποιες προϋποθέσεις αποκλιμάκωσης του δημόσιου συστήματος υγείας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Σε αυτή τη συνθήκη προστίθεται και η εκκίνηση της διαδικασίας μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου, όπως εξήγησε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι το τέλους της εβδομάδας (χωρίς να αποκλείεται και εντός της ημέρας) η Επιτροπή των Ειδικών θα εισηγηθεί προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως την ενδεδειγμένη ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, με τις απόψεις των λοιμωξιολόγων, ωστόσο, να διαιρούνται ανάμεσα στην 8η και την 15η Ιανουαρίου.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και τόνισε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε» σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε ότι «εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία σημείωσε πως «ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια», προτείνοντας μάλιστα να εμβολιαστούν από τους πρώτους και οι εκπαιδευτικοί.

Στον αντίποδα, θετικός στο άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος περιγράφοντας πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά». «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», κατέληξε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υποστήριξε πως «αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν».

Ο κρίσιμος Γενάρης

Με αυτά τα δεδομένα, τα πρώτα βήματα κανονικότητας του 2021 διαμορφώνονται ως εξής:

•4 Ιανουαρίου: Εκκίνηση γενικότερου εμβολιασμού των υγειονομικών

•7 Ιανουαρίου: Λήξη εορταστικών περιοριστικών μέτρων

•8 Ιανουαρίου ή 15 Ιανουαρίου: Επανεκκίνηση των σχολείων

•20 Ιανουαρίου: Εκκίνηση μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

«Μοντέλο Χριστουγέννων» και την Πρωτοχρονιά

Παρά το γεγονός, όμως, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας εξήγησε χθες πως «δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» ενόψει της Πρωτοχρονιάς, καθώς η Ελλάδα επέδειξε καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά από άλλες χώρες, το ενδεχόμενο κάποιας χαλάρωσης των περιορισμών δεν υφίσταται ούτε ως υποψία στο κυβερνητικό επιτελείο.

Αντίθετα, ο κ. Πέτσας έσπευσε χθες να υπογραμμίσει πως τα μέτρα ισχύουν στο έπακρο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ιδιαίτερα δε για τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. «Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Ο ίδιος παρατήρησε πως «οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση», επικαιροποιώντας για το λόγο αυτό το «εορταστικό πλαίσιο» μέτρων, δηλαδή:

· απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, χωρίς να υφίστανται εξαιρέσεις τις ώρες του ρεβεγιόν

· ανώτατο όριο 9 ατόμων από δύο οικογένειες και μεσημεριανό γεύμα αντί για δείπνο για το ρεβεγιόν και

· αποστολή γραπτού μηνύματος στο 13033 τόσο για την άφιξη, όσο και για την αποχώρηση από το ρεβεγιόν.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου προειδοποίησε χθες πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας», με τα ελεγκτικά κλιμάκια να βρίσκονται επί ποδός στα τέλη της εβδομάδας.

Παράλληλα, νέα παράταση αποφασίστηκε για τα περιοριστικά μέτρα στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας μέχρι και την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 για την επαναξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τα μέτρα που παρατάθηκαν έχουν ως εξής:

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

•Από τις 18:00΄έως τις 05:00΄απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.

•Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.

•Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).

Επιπλέον, με εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας εταιρείας ενημέρωσης και διαχείρισης οφειλών στη Νέα Ιωνία, από σήμερα στις 6 το πρωί έως και τις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Παράλληλα, ξεκινούν σήμερα οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 σε 4 Νοσοκομεία της Περιφέρειας, καθώς θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Μουντιάλ 2026: Μέχρι και 2.600 ευρώ πουλάει η FIFA κομμάτια από το χορτάρι του γηπέδου του τελικού

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Στις 19 Ιουλίου στο MetLife Stadium στο Νιού Τζέρσεϊ θα πραγματοποιηθεί ο μεγάλος τελικός

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Πολιτική 10.07.2026
Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Ελλάδα 10.07.2026
Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια