E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν τα εμβόλια στους πολίτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2020 | 20:17

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πιο αναλυτικά η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.

Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο. Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι:

  1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.
  2. Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  3. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.
  4. Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορονοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.

Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πότε περιμένουμε παραλαβές εμβολίων

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβών δόσεων εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση στον Πειραιά ‑ Εκκενώθηκαν προληπτικά γειτονικές πολυκατοικίες

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στο σημείο - Διακοπή κυκλοφορίας και αποκλεισμός της περιοχής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Πάνω από 40 βαθμοί αλλά και μπουρίνια από το απόγευμα ‑ δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αγγίζει τους 43 βαθμούς - στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 41 βαθμοί Κελσίου

Γιγάντιο «φαράγγι» ανοίχτηκε στον Ήλιο ‑ Τι σημαίνει για τη Γη

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ηλιακός άνεμος στρέφεται κατευθείαν προς τον πλανήτη μας

Εύβοια: Νεκρός 65χρονος γιατρός – Κατέρρευσε ενώ έβγαινε από τη θάλασσα

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε μπρούμυτα στο νερό

Μαίρη Λίντα: Η εξόδιος ακολουθία την Παρασκευή στον Αγιο Ανδρέα του Γηροκομείου

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η ταφή της μεγάλης ερμηνεύτριας θα γίνει στο Α` Νεκροταφείο Αθηνών

Νυφικό από σχεδόν 3.000 χαρτάκια αυτοκόλλητων του Μουντιάλ έγινε viral ‑ από τα σκουπίδια στα σκαλιά της εκκλησίας

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Σχεδόν τρεις χιλιάδες χαρτάκια που θα κατέληγαν στον κάδο μετατράπηκαν σε ένα εντυπωσιακό νυφικό στη Βραζιλία

Βάσεις 2026: Αύριο μετά τις 11:00 οι ανακοινώσεις

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις Βάσεις 2026 και τα επόμενα βήματα για τους επιτυχόντες

Μία στα 15 εκατομμύρια: Αυστραλή γέννησε πανομοιότυπα τετράδυμα χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Τα τέσσερα κορίτσια προήλθαν από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο που μοιράστηκε σε τέσσερα έμβρυα, σε μια από τις σπανιότερες εγκυμοσύνες που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Λίντα – Μια σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Η σπουδαία ερμηνεύτρια που αποτέλεσε πρότυπο για γενιές τραγουδιστριών και μισό αιώνα κυριάρχησε στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη ‑ Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά

E-Daily 3.Left 22.07.2026
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 22.07.2026
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες