E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν τα εμβόλια στους πολίτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2020 | 20:17

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πιο αναλυτικά η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.

Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο. Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι:

  1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.
  2. Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  3. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.
  4. Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορονοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.

Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πότε περιμένουμε παραλαβές εμβολίων

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβών δόσεων εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφτιαξε προφίλ της πρώην συντρόφου του στο Tinder – Καλούσε αγνώστους να την βιάσουν

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ποινή φυλάκισης 8 ετών επιβλήθηκε στον 36χρονο που επιχείρησε να εκδικηθεί την πρώην σύντροφό του

Ποιος είναι ο 15χρονος που «σαρώνει» λαγοκέφαλους και κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό αλιείας

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ο νεαρός Γιάννης Τσουκτουρίδης από το Παλαιό Φάληρο αναδείχθηκε νικητής στην παιδική κατηγορία, αλιεύοντας 158 λαγοκέφαλους σε μία μόνο εξόρμηση.

Λευκάδα: Μάχη για τη ζωή της δίνει 50χρονη ‑ Αποκολλήθηκε βράχος και έπεσε στο κεφάλι της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η άτυχη γυναίκα είχε επισκεφθεί μαζί με την παρέα της τους καταρράκτε στο Νυδρί

Οι Ρώσοι μαλώνουν στα βενζινάδικα ‑ Ελλείψεις καυσίμων πυροδοτούν ομηρικούς καυγάδες

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ουρές, τσακωμοί, ξυλοδαρμοί έξω από πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη Ρωσία, καθώς η έλλειψη γίνεται αισθητή

Σαρακίνικο Μήλου: Παραλίγο να πνιγεί γυναίκα που έδωσε μάχη με τα κύματα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η γυναίκα παρασυρόταν επανειλημμένα από τα κύματα ενώ προσπαθούσε να πιαστεί από τους βράχους για να βγει στη στεριά.

«Όσο ήταν ζωντανό εκείνο, θα ήμουν κι εγώ»: Συγκλονίζει η μητέρα που βγήκε ζωντανή από τα ερείπια στη Βενεζουέλα μαζί με το νεογέννητό της

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η διάσωσή της άρχισε τη στιγμή που άκουσε τον αδερφό της να φωνάζει το όνομά της - «Είπα στον εαυτό μου: είναι η μόνη μου ευκαιρία, φώναξα με όλες μου τις δυνάμεις» - Δείτε το βίντεο της διάσωσής τους

Τι αλλάζει από τον Ιούλιο στις τιμές των σούπερ μάρκετ ‑ ποια η νέα συμφωνία του Μαξίμου

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η κυβέρνηση συμφώνησε με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ να παγώσουν οι τιμές σε ~2.000 προϊόντα για όλο το καλοκαίρι, με νέο κύκλο μειώσεων να προαναγγέλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Αιφνίδιος θάνατος για τη 41χρονη Αννα στα Χανιά – Βρέθηκε νεκρή σε τουριστικό κατάλυμα

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας

Πέντε νεκροί από πυροβολισμούς στο Στάντε της Κάτω Σαξονίας

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση - τα κίνητρα παραμένουν άγνωστα

Αιματοκύλισμα σε fan zone του Μουντιάλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματίας από πυροβολισμούς

E-Daily 2.TopNews 29.06.2026
Η Αστυνομία διερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία

Παραιτήθηκε η Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ ‑ «Η συγκρότηση της ΕΛΑΣ δημιουργεί διέξοδο»

Πολιτική 29.06.2026
«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί να υπάρξει ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και στην ΕΛΑΣ», ανέφερε υπενθυμίζοντας ομιλία της στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Ποιοι εισπράττουν πρώτοι τα 150 και ποιοι πρέπει να περιμένουν

Οικονομία 29.06.2026
Σε δύο φάσεις - έως 30 Ιουνίου και έως 31 Αυγούστου - η καταβολή του εφάπαξ ποσού των 150 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.