E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στις 20 Ιανουαρίου ξεκινούν τα εμβόλια στους πολίτες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/12/2020 | 20:17

Πότε έρχονται στην Ελλάδα τα υπόλοιπα εμβόλια ‑ Τα 4 κριτήρια εμβολιασμού

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Πιο αναλυτικά η κυρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής. Είχα την τύχη να εμβολιαστώ. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.

Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο. Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.

Τα κριτήρια είναι:

  1. Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.
  2. Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  3. Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.
  4. Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.

Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.

Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορονοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.

Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.

Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πότε περιμένουμε παραλαβές εμβολίων

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα παραλαβών δόσεων εμβολίων. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.

Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.

Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.

Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη: Ορίστηκαν οι πρώτες εκταφές των θυμάτων

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ορισμός των ημερομηνιών προέκυψε μετά τη νέα εντολή της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας - Δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα

Τις εξουσίες της ICE ενισχύει η κυβέρνηση Τραμπ: Επιτρέπεται πλέον η σύλληψη προσφύγων

Κόσμος 19.02.2026
Η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών

Η Google βάζει μουσική στο Gemini: Lyria 3 με αυτόματους στίχους και μεγαλύτερο δημιουργικό έλεγχο

Tech + Science 19.02.2026
Η νέα λειτουργία μετατρέπει ιδέες, αναμνήσεις και εικόνες σε μουσική

20 μήνες εξαγοράσιμη & αφαίρεση άδειας στην τραγουδίστρια για το τροχαίο στο Κολωνάκι: «Ήπια ένα ποτό, συγγνώμη»

Ελλάδα 19.02.2026
Ο ισχυρισμός της προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου η οποία της απάντησε: «Μη μας λέτε για ένα ποτό, αυτή η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα σας δεν βγαίνει με ένα ποτό»

Τι γνωρίζουμε για τη σύλληψη του Αντριου: Η ανακοίνωση του βασιλιά Καρόλου

Κόσμος 19.02.2026
Ο βασιλιάς Κάρολος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του»

Καταγγελία για νέο πρόβλημα στο «Ελ. Βενιζέλος»: «Με ένα μόνο ραντάρ η Προσέγγιση Αθηνών αντί για τρία»

Ελλάδα 19.02.2026
Χάθηκε ξανά η επικοινωνία, αναφέρουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας

Γλυφάδα: Νεκρός ο 26χρονος που αγνοούνταν ‑ Βρέθηκε στον ισθμό Κορίνθου

Ελλάδα 19.02.2026
Τα ίχνη του 26χρονου είχαν εξαφανιστεί από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου

Συντάξεις και αναδρομικά: Κλείνει εκκρεμότητες ο e‑ΕΦΚΑ και πληρώνει 50.000 δικαιούχους

Οικονομία 19.02.2026
Ποιες κατηγορίες πληρώνονται αναδρομικά σήμερα και αύριο

Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Αρχισε η δίκη «σταθμός»

Κόσμος 19.02.2026
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube

Τουρκία: «Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι έρευνες νότια της Κρήτης»

Ελλάδα 19.02.2026
Η Τουρκία θα συνεχίσει να «παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στις λιβυκές αρχές» - Η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας

Φώκια έκανε την εμφάνισή της στο λιμάνι της Τήνου

Ελλάδα 19.02.2026
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε να δει το θαλάσσιο θηλαστικό που εμφανίστηκε στο Λιμάνι της Τήνου

Νοσοκομείο Νίκαιας: Ένταση μεταξύ νοσηλευτών και ΜΑΤ κατά την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ελλάδα 19.02.2026
Ο υπουργός μπήκε στο νοσοκομείο από άλλη είσοδο