E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στους πρώτους 260 που έκαναν το εμβόλιο

Τι είπαν οι κρατικοί αξιωματούχοι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Δημοσίευση 28/12/2020 | 09:29

Καμία ανεπιθύμητη ενέργεια στους πρώτους 260 που έκαναν το εμβόλιο

Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας από την πρώτη ιστορική μέρα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, χθες Κυριακή (27/12).

Σήμερα τα εμβόλια ταξιδεύουν με προορισμό τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ελλάδας, ώστε να επεκταθούν οι εμβολιασμοί στους γιατρούς και νοσηλευτές όλης της χώρας.
Οι πρώτοι εμβολιασμοί των υγειονομικών αλλά και πολιτικών στη χώρα στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή (27/12), σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και χωρίς να σημειωθεί καμία ανεπιθύμητη ενέργεια. Η πρώτη δόση του εμβολίου χορηγήθηκε συνολικά σε 260 άτομα, ενώ η δεύτερη αναμένεται σε περίπου 3 εβδομάδες.

Συγκεκριμένα διενεργήθηκαν 50 εμβολιασμοί στον “Ευαγγελισμό”, 60 στο “Σωτηρία”, 50 στο “Αττικόν”, 50 στο “Θριάσιο” και 50 στο “Ασκληπιείο” Βούλας. Στον σημερινό προγραμματισμό είναι να εμβολιαστούν ακόμη 250 υγειονομικοί στα ίδια νοσοκομεία.

Εκτός από τη συμβολική χορήγηση εμβολίων που έγινε σε εξέχοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, όπως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα εμβόλια έλαβαν μεταξύ άλλων, μία νοσηλεύτρια πρώτης γραμμής εργαζόμενη στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ένας ηλικιωμένος άνδρας από Δομή Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σήμερα στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” αναμένεται να συνεχιστούν οι συμβολικοί εμβολιασμοί, με τον πρώτο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 11:45, στη συνέχεια τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στις 12:15 και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Τα εμβόλια ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου τα εμβόλια της Pfizer / BioNTech ταξιδεύουν με ειδικά φορτηγά και κάτω από συνθήκες ύψιστης ασφάλειας και μυστικότητας, με προορισμό τα νοσοκομεία τεσσάρων πόλεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα:

  • το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης
  • το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
  • το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών
  • το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας

Μετά την άφιξη των πρώτων δόσεων των εμβολίων στα νοσοκομεία της Περιφέρειας θα αρχίσει η προσομοίωση εμβολιασμών, με εκπαίδευση του προσωπικού σε πραγματικό χρόνο για τη λήψη του ιστορικού, τη συμπλήρωση των ειδικών εντύπων και τέλος τη χορήγηση της δόσης.

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο θρηνεί 3 εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό, αύριο θα εμβολιαστούν 40 εργαζόμενοι γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, αλλά και διοικητικό προσωπικό. Στόχος είναι έως τις 2 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα νοσοκομεία της Περιφέρειας αναμένεται να ξεκινήσουν το πρωί της Τρίτης (29/12), ενώ στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2021, να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2.000 υγειονομικοί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Την Τετάρτη αναμένονται νέες παραλαβές εμβολίων από τη Pfizer

Τα επόμενα 24ωρα και συγκεκριμένα έως την Τετάρτη 30/12 αναμένεται να καταφτάσουν στην Ελλάδα και επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα αναμένονται ακόμη 83.650 δόσεις, με στόχο την παραλαβή έως τις 30 Μαρτίου από την ίδια εταιρεία ποσότητας 1.265.650 δόσεων εμβολίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχέδιο Εθνικών Εμβολιασμών “Ελευθερία”, βρισκόμαστε την πρώτη φάση της χορήγησης του εμβολίου που περιλαμβάνει συγκεκριμένα,

  • τους υγειονομικούς και το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών
  • τους διαμένοντες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας
  • τους διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης στην τελευταία κατηγορία έγινε γνωστό ότι θα εμβολιαστούν τα εξής κυβερνητικά στελέχη: ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Επιπλέον, το συντομότερο θα κάνουν το εμβόλιο οι Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής.

Η δεύτερη φάση των εμβολιασμών αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου και αφορά τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα όλων των ηλικιών και όλους τους ηλικιωμένους από 70 ετών και άνω, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων. Θα προηγηθούν οι άνω των 85 ετών και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι.

Ο εμβολιασμός στη φάση αυτή αφορά περίπου 1.600.000 ηλικιωμένους και η διάρκειά του θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό παραλαβής των εμβολίων.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα 95% και δεν έχει προκαλέσει μέχρι τώρα σοβαρές παρενέργειες, σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στους οποίους έχει χορηγηθεί σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Είναι αποτελεσματικό μία εβδομάδα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, η οποία απέχει από την πρώτη 3 εβδομάδες. Η ανοσία που προκαλεί απέναντι στον κορονοϊό, έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής από τις μελέτες, ότι δεν ξεπερνά τους 6 μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετά τον τετραήμερο καύσωνα με τα 40αρια έρχονται θυελλώδεις άνεμοι – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές

Καιρός 05.07.2025
Αποπνικτική θα είναι η κατάσταση τις επόμενες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Συνελήφθη 43χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς στο Ρέθυμνο

Ελλάδα 05.07.2025
Ο 43χρονος δεν παρείχε τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανακάλυψη των δραστών που προέβησαν στη ρίψη των άσκοπων πυροβολισμών στην αυλή του σπιτιού του

Φονικές πλημμύρες στο Τέξας: Μάχη με τον χρόνο για τις αγνοούμενες κατασκηνώτριες‑ Νεκρά 9 παιδιά

Κόσμος 05.07.2025
Δύο από τα μικρότερα κορίτσια της κατασκήνωσης που παρασύρθηκε από τα νερά βρέθηκαν νεκρά, αυξάνοντας τους φόβους για την τύχη των υπολοίπων

Ελευσίνα: Σύλληψη 31χρονου που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη ‑ Τον έψαχναν από το 2021

Ελλάδα 05.07.2025
Ο 31χρονος παρουσίαζε την ανήλικη κοπέλα ως ενήλικη

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

Ελλάδα 05.07.2025
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το θύμα που ήταν 43 ετών και πατέρας δύο παιδιών

Δελφίνια «έκλεψαν την παράσταση» στον Κορινθιακό

Ελλάδα 05.07.2025
Η εμφάνιση των δελφινιών στον Κορινθιακό Κόλπο είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα για το οικοσύστημα της περιοχής

Πακιστάν: Κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο ‑ 16 νεκροί, οκτώ εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Κόσμος 05.07.2025
Οι διασώστες χρησιμοποιούν βαριά μηχανήματα για να αναζητήσουν τουλάχιστον οκτώ ακόμη επιζώντες που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια

Χαλκιδική: Λουκέτο σε beach bar για καταπάτηση αιγιαλού

Ελλάδα 05.07.2025
Πάνω από 3.000 καταγγελίες στο MyCoast

Συνελήφθη δημοσιογράφος στον Βόλο που φέρεται να εκβίαζε τη Ζέττα Μακρή

Ελλάδα 05.07.2025
Φέρεται να της ζήτησε 10.000 ευρώ για να μη γράφει δυσμενή σχόλια για την ίδια στο μέσο που κατέχει - Συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα

Συγκλονιστικός Μπερνάρντο Σίλβα στο ύστατο αντίο στον Ζότα

Αθλητικά Νέα 05.07.2025
«Ο αριθμός 20 ήταν ήδη ξεχωριστός, τώρα θα είναι ακόμη περισσότερο»

16χρονος τραυματίστηκε από την προπέλα σκάφους με χειριστή τον πατέρα του στη Χαλκιδική

Ελλάδα 05.07.2025
Συνελήφθη ο πατέρας για σωματική βλάβη από αμέλεια