E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο

Δημοσίευση 28/12/2020 | 09:01

Lockdown: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο

Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν ιστορική μιας και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η νίκη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού αργεί ενώ τα μέτρα περιορισμού θα μείνουν για καιρό ακόμη στην ζωή μας.

Ο στόχος του 60% όσον αφορά στην πληθυσμιακή κάλυψη του εμβολιασμού αργεί ακόμη και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται να έχει επιτευχθεί έως τα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού. Άλλωστε παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν κάνει και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας τονίζοντας πως η έναρξη του εμβολιασμού δεν σημαίνει και το τέλος της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να γίνει σε δυο κύματα -δηλαδή να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και στη συνέχεια γυμνάσια και λύκεια- ο κ. Πέτσας είπε πως θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, αφού μπορεί να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, υπάρχουν όμως, στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι θάνατοι σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ δυσθεώρητος είναι ακόμη και ο αριθμός των διασωληνωμένων αφού περισσότεροι από 460 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.

Τούτων δοθέντων, γίνεται αντιληπτό πως ο δρόμος για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ευρεία κλίμακα είναι μακρύς χαρίζοντάς μας, όμως, μερικές εκλάμψεις αισιοδοξίας.

«Φως» για άνοιγμα των σχολείων

Την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας σχολίασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 7 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πάντως ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Η κυρία Παγώνη πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων για τις ημέρες των εορτών που απομένουν λέγοντας πως το δεκαήμερο που έρχεται θα φανερώσει εάν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε».

Μιλώντας για τα σχολεία, είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Lockdown έως τον Φεβρουάριο;

Τα σχολεία, ωστόσο είναι ένα μόνο κομμάτι της ευρύτερης κανονικότητας, καθώς ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή εάν η 7η Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα εξετάσουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ύστερα θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις. Το σενάριο πάντως που προκρίνεται είναι, τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού να μας συνοδεύσουν και τον Φεβρουάριο. Αυτό, διότι όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr, «δεν πρέπει να χάσουμε μέσα σε λίγες μέρες ό,τι χτίσαμε με πόνο το προηγούμενο διάστημα. Όσο υπάρχει αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και όσο προχωρά ο εμβολιασμός σε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, τόσο μπορούμε να παίρνουμε σταδιακά και πάλι την ζωή μας στα χέρια μας».

Κατά γενική ομολογία, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση μιας και δεν παρουσιάστηκαν ακραίες συμπεριφορές παραβίασης των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ θετικά δείχνουν να είναι και τα μηνύματα από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που παραμένουν σε σκληρό lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μισεί τους χριστιανούς, είχε γράψει αντιχριστιανικό μανιφέστο» ‑ Νέες αποκαλύψεις Τραμπ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για ένα άτομο ""προφανώς πολύ διαταραγμένο"".

Ανασύρθηκε άνδρας χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο στην Ικαρία

Κόσμος Χτες
Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν επτά πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ανήλικες που έδειξαν πλαστές ταυτότητες για να αγοράσουν αλκοόλ

Ελλάδα Χτες
Συνελήφθησαν και οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο ΙΧ με δίκυκλο στο Δερβένι – Νεκρός ο μοτοσικλετιστής

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 36χρονος οδηγός του δίκυκλου υπέκυψε στα τραύματά του

ΟΦΗ: Νύφη σταμάτησε με κόρνα το γαμήλιο γλέντι για να πανηγυρίσει τo Κύπελλο ‑ BINTEO

E-Daily 3.Left Χτες
Η νύφη ξεσήκωσε τους καλεσμένους και τον γαμπρό

Τρομακτικό ατύχημα στο MotoGP – Κόπηκε στα δύο η μηχανή του Μάρκεθ

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην πίστα της Χερέθ ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Μαρκ Μάρκεθ, έπεσε από τη μηχανή και σύρθηκε για αρκετά μέτρα

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν την προτομή του Λυγγερίδη, του αστυνομικού που δολοφονήθηκε στου Ρέντη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Χθες το βράδυ κάποια αρρωστημένα μυαλά προχώρησαν σε αυτή την εμετική πράξη. Εμείς ήδη έχουμε προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποκατασταθεί»

Τραγωδία στο Παρθένι Αρκαδίας: Νεκρός άνδρας, τον καταπλάκωσε τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Λόφος Φιλοπάππου: Συναγερμός μετά από επεισόδιο μεταξύ δύο ανδρών ‑ Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι κοντά στην είσοδο του Λόφου

Επίθεση με βαριοπούλα και μπογιές στο Διοικητικό Εφετείο Αθήνων

Ελλάδα Χτες
Οι δράστες προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στην κεντρική είσοδο του κτιρίου

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Παράταση για 300.000 vouchers ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ

Οικονομία Χτες
Η προθεσμία παρατείνεται για όλους τους ΑΦΜ έως τη Δευτέρα 27 Απριλίου και ώρα 23:59