E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο

Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για τον Φεβρουάριο

Δημοσίευση 28/12/2020 | 09:01

Lockdown: Προς άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο

Μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν ιστορική μιας και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η νίκη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού αργεί ενώ τα μέτρα περιορισμού θα μείνουν για καιρό ακόμη στην ζωή μας.

Ο στόχος του 60% όσον αφορά στην πληθυσμιακή κάλυψη του εμβολιασμού αργεί ακόμη και σύμφωνα με τους επιστήμονες υπολογίζεται να έχει επιτευχθεί έως τα μέσα ή το τέλος του καλοκαιριού. Άλλωστε παρόμοιες τοποθετήσεις έχουν κάνει και στελέχη της πολιτικής ηγεσίας τονίζοντας πως η έναρξη του εμβολιασμού δεν σημαίνει και το τέλος της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι είναι πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο η επαναλειτουργία να γίνει σε δυο κύματα -δηλαδή να ανοίξουν πρώτα νηπιαγωγεία και δημοτικά και στη συνέχεια γυμνάσια και λύκεια- ο κ. Πέτσας είπε πως θα ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, αφού μπορεί να υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, υπάρχουν όμως, στοιχεία που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Οι θάνατοι σε ημερήσια βάση παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ενώ δυσθεώρητος είναι ακόμη και ο αριθμός των διασωληνωμένων αφού περισσότεροι από 460 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.

Τούτων δοθέντων, γίνεται αντιληπτό πως ο δρόμος για την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ευρεία κλίμακα είναι μακρύς χαρίζοντάς μας, όμως, μερικές εκλάμψεις αισιοδοξίας.

«Φως» για άνοιγμα των σχολείων

Την εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας σχολίασε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε, με βάση τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 7 Ιανουαρίου, διευκρινίζοντας πάντως ότι εκφράζει προσωπική άποψη.

Η κυρία Παγώνη πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων για τις ημέρες των εορτών που απομένουν λέγοντας πως το δεκαήμερο που έρχεται θα φανερώσει εάν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε».

Μιλώντας για τα σχολεία, είπε χαρακτηριστικά: «Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Lockdown έως τον Φεβρουάριο;

Τα σχολεία, ωστόσο είναι ένα μόνο κομμάτι της ευρύτερης κανονικότητας, καθώς ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή εάν η 7η Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα εξετάσουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ύστερα θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις. Το σενάριο πάντως που προκρίνεται είναι, τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού να μας συνοδεύσουν και τον Φεβρουάριο. Αυτό, διότι όπως λένε κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr, «δεν πρέπει να χάσουμε μέσα σε λίγες μέρες ό,τι χτίσαμε με πόνο το προηγούμενο διάστημα. Όσο υπάρχει αποσυμφόρηση του ΕΣΥ και όσο προχωρά ο εμβολιασμός σε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, τόσο μπορούμε να παίρνουμε σταδιακά και πάλι την ζωή μας στα χέρια μας».

Κατά γενική ομολογία, πάντως, επικρατεί ικανοποίηση μιας και δεν παρουσιάστηκαν ακραίες συμπεριφορές παραβίασης των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ θετικά δείχνουν να είναι και τα μηνύματα από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που παραμένουν σε σκληρό lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σάλος στην Ιταλία: Πέταξε στα σκουπίδια ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Κόσμος Χτες
Ένας άνδρας στην Ιταλία πέταξε στα σκουπίδια, χωρίς να το καταλάβει, ράβδους χρυσού αξίας 120.000 ευρώ

Αναμορφωτικά μέτρα σε 15χρονο για το revenge pοrn που οδήγησε συμμαθήτριά σε απόπειρες αυτοκτονίας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη, τον Απρίλιο του 2024, ύστερα από καταγγελία που έκανε η μητέρα της

Hellenic Train: Αναστολή δρομολογίων στο Θεσσαλονίκη–Σέρρες και του Τρένου του Πηλίου

Ελλάδα Χτες
Ποια δρομολόγια αμαξοστοιχιών επηρεάζονται

Ο Αντετοκούνμπο γίνεται... ζελεδάκι: Η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα του «Greek Freak»

Αθλητικά Νέα Χτες
Η νέα επένδυση του Γιάννη φανερώνει μία πιο παιχνιδιάρικη πλευρά του και αποκαλύπτει πτυχές από την παιδική του ηλικία στην Αθήνα

ΑΑΔΕ: Τεράστια απάτη με εκατοντάδες επιχειρήσεις “φαντάσματα” και χρέη 43 εκατ. ευρώ

Οικονομία Χτες
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εκατοντάδων αχυρανθρώπων με 380 επιχειρήσεις και χρέη 43 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Στα ημιτελικά του Κατάρ η Μαρία Σάκκαρη: Τεράστια εμφάνιση και πρόκριση επί της Σβιόντεκ!

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Μαρία Σάκκαρη νίκησε με ανατροπή τη Νο2 του κόσμου, Ίγκα Σβιόντεκ

Καρκινοπαθής ταξίδεψε 3 ώρες για να νοσηλευτεί και λίγες ώρες αργότερα του έκλεψαν το αυτοκίνητο

Κόσμος Χτες
Μετά από 12 ώρες χειρουργείου ο άτυχος εκπαιδευτικός συνειδητοποίησε ότι το αυτοκίνητό του έχει γίνει... καπνός

Διαρρήκτης στην Τουρκία άνοιξε κοσμηματοπωλείο και έφυγε με… γαϊδούρι!

Κόσμος Χτες
Στην ιστορία της… διαρρηκτικής θα μείνει διαρρήκτης στην Τουρκία!

ΑΠΘ: Όλα τα κτίρια του ιδρύματος θα κλείνουν στις 22:00

Ελλάδα Χτες
Αφορμή τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου

Υπόθεση Κατασκοπείας: Αυτός είναι ο «Στίβεν» που στρατολόγησε τον 54χρονο σμήναρχο

Ελλάδα Χτες
Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν φωτογραφίες του

Η ICE αποσύρεται από τη Μινεσότα

Κόσμος Χτες
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τους φονικούς πυροβολισμούς