E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σύψας: Ο εμβολιασμός είναι η αρχή του τέλους για τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι επιστήμονες σέβονται τις ανησυχίες του κόσμου για το εμβόλιο

Δημοσίευση 27/12/2020 | 11:42

Σύψας: Ο εμβολιασμός είναι η αρχή του τέλους για τον κορωνοϊό

Ο Νίκος Σύψας καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η εκκίνηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα «είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι επιστήμονες σέβονται τις ανησυχίες του κόσμου για το εμβόλιο, όμως κάλεσε άπαντες να μην το φοβούνται, διαβεβαιώνοντας ότι το καινούριο εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA, στην οποία βασίζεται και το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορωνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται. Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του»

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη για το χρονοδιάγραμμα, όμως ο ίδιος επισήμανε ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος του 2021 για να έχουν εμβολιαστεί όλοι. «Είναι μια δική μου εκτίμηση αυτή. Ελπίζω να υπάρξει τόσο μεγάλη προσέλευση ώστε τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιαστεί όλοι και να κάνουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι» προσέθεσε.

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση, εξήγησε, θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τα σχολεία, για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, ο κ. Σύψας είπε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου

Παρά ταύτα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Στις φλόγες ξανά η Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά του Ιράν ‑«Θα τους χτυπήσουμε σκληρά», λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιγράφονται ως «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Ελλάδα Χτες
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων