E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σύψας: Ο εμβολιασμός είναι η αρχή του τέλους για τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι επιστήμονες σέβονται τις ανησυχίες του κόσμου για το εμβόλιο

Δημοσίευση 27/12/2020 | 11:42

Σύψας: Ο εμβολιασμός είναι η αρχή του τέλους για τον κορωνοϊό

Ο Νίκος Σύψας καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η εκκίνηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα «είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι επιστήμονες σέβονται τις ανησυχίες του κόσμου για το εμβόλιο, όμως κάλεσε άπαντες να μην το φοβούνται, διαβεβαιώνοντας ότι το καινούριο εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.

Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA, στην οποία βασίζεται και το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορωνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται. Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του»

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.

Σχετικά με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη για το χρονοδιάγραμμα, όμως ο ίδιος επισήμανε ότι θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος του 2021 για να έχουν εμβολιαστεί όλοι. «Είναι μια δική μου εκτίμηση αυτή. Ελπίζω να υπάρξει τόσο μεγάλη προσέλευση ώστε τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιαστεί όλοι και να κάνουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι» προσέθεσε.

Στο ερώτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και τα καταστήματα, ο κ. Σύψας απάντησε ότι αυτό είναι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Η απόφαση, εξήγησε, θα ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τα σχολεία, για τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, ο κ. Σύψας είπε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία ενδεχομένως τα δημοτικά να ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου

Παρά ταύτα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Σύψας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Κώστας Γκίνης: Με το σταυρό στο στόμα βρέθηκε νεκρός ο διοικητής της Πυροσβεστικής Πορόιας

Ελλάδα Χτες
Τραγικό φινάλε στην εξαφάνιση του 45χρονου άνδρα

Παράλυση στα ελληνικά αεροδρόμια ‑ Τι ισχύει για τις αποζημιώσεις των επιβατών

Ελλάδα Χτες
Πολλοί επιβάτες να ταλαιπωρούνται και να αναζητούν διευκρινίσεις για τα δικαιώματά τους