E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε αρχαίο... φαστ φουντ στην Πομπηία

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Δημοσίευση 27/12/2020 | 10:30

Βρέθηκε αρχαίο... φαστ φουντ στην Πομπηία

Ένα θερμοπωλείο, το ταχυφαγείο της αρχαίας Πομπηίας, διακοσμημένο με πολύχρωμες παραστάσεις, σε εξαιρετική κατάσταση, έφερε σήμερα, Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Τα περίπου 150 θερμοπωλεία ήταν διάσπαρτα στην πόλη και οι πελάτες τους ήταν κυρίως οι φτωχότεροι πολίτες της Πομπηίας, οι οποίοι δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές για να μαγειρέψουν στα σπίτια τους.

Ο πάγκος του θερμοπωλείου που είχε ταφεί κάτω από την ηφαιστιακή λάβα και είχε εν μέρει αποκαλυφθεί το 2019, ήρθε στο φως προκαλώντας θαυμασμό με την αρτιότητα και την μοναδικότητά του. Οι εργασίες συνεχίζονται ώστε να διατηρηθεί άθικτο το μνημείο, το οποίο βρίσκεται σε ένα σημείο που επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που αποκαλύφθηκαν βρίσκεται μια Νηριίδα καθήμενη σε θαλάσσιο άλογο. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης ζώα, ζωγραφισμένα σε έντονα χρώματα, κυρίως πουλερικά και φαίνεται ότι οι πάπιες που απεικονίζονται καταναλώνονταν με κρασί ή ζεστά ποτά. Ανάμεσα στις πολύτιμες παραστάσεις βρέθηκαν και υπόλοιπα τροφίμων τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις γαστρονομικές συνήθειες της Πομπηίας, τη στιγμή της έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.

Ανάμεσα στα υπολείμματα βρέθηκαν οστά πάπιας, χοίρων, κατσίκας, ψαριού και σαλιγκαριών, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε κεραμικά αγγεία. Πολλά υλικά μαγειρεύονταν μαζί, σαν ένα είδος παέλιας. Στο βάθος ενός αγγείου βρέθηκαν, επίσης, ξεφλουδισμένα κουκιά τα οποία χρησίμευαν για να αλλάζουν την γεύση του κρασιού.

«Δεν πρόκειται απλά για μια μαρτυρία σχετικά με την καθημερινή ζωή της Πομπηίας. Οι δυνατότητες ανάλυσης αυτού του θερμοπωλείου είναι απίστευτες γιατί για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ολόκληρο το περιβάλλον», δήλωσε, ικανοποιημένος, ο Μάσιμο Οσάνα, γενικός διευθυντής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.

Κοντά στο αρχαίο θερμοπωλείο βρέθηκαν, επίσης, μια πηγή και ένα πηγάδι καθώς και ανθρώπινα οστά, ανάμεσα στο οποία και ενός άνδρα 50 περίπου ετών, δίπλα σε ένα παιδικό κρεβάτι.

«Το σημείο δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί αιφνιδιαστικά από τους ιδιοκτήτες του. Αλλά είναι πιθανόν κάποιος, ίσως ο πιο ηλικιωμένος, να έμεινε εκεί και να χάθηκε κατά την πρώτη φάση της έκρηξης του ηφαιστείου, την στιγμή που έπεσε το ταβάνι», εξήγησε ο Οσάνα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ANSA.

Τέλος, βρέθηκαν και τα οστά ενός άνδρα που πιθανολογείται ότι ήταν κλέφτης ή πεινασμένος φυγάς «ο οποίος πέθανε ακαριαία από τους ατμούς του ηφαιστείου με το χέρι πάνω στο σκέπασμα ενός αγγείου που μόλις είχε ανοίξει», πρόσθεσε ο Μάσιμο Οσάνα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Υπόθεση Μπάλογκαν: Η κόκκινη κάρτα που άνοιξε «πόλεμο» για Τραμπ, FIFA και την αξιοπιστία του Μουντιάλ

E-Daily 3.Left 06.07.2026
Η υπόθεση του Φόλαριν Μπάλογκαν ανέτρεψε αυτή τη βεβαιότητα. Ο κορυφαίος σκόρερ των Ηνωμένων Πολιτειών θα αγωνιστεί τελικά απέναντι στο Βέλγιο, παρότι είχε

Βίντεο‑ντοκουμέντο: Πήγε να ληστέψει ζαχαροπλαστείο στη Νίκαια με ψεύτικο πιστόλι και η υπάλληλος τον κυνήγησε με... σφουγγαρίστρα

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Η υπάλληλος αντέδρασε όταν κατάλαβε ότι δεν κινδύνευε – «Πυροβόλησε, αλλά ήταν μόνο καψούλια», λέει ο ιδιοκτήτης

Πάτρα: Eπίθεση με κατσαβίδι σε εργαζόμενο νυχτερινού κέντρου επειδή δεν άφησε 2 άτομα να περάσουν

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Συνολικά 9 χτυπήματα δέχθηκε ο εργαζόμενος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται

Ανακοπή καρδιάς υπέστη η δημοσιογράφος Μαρία Αντωνογιαννάκη που βρέθηκε νεκρή μέσα στο αυτοκίνητό της

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Θλίψη στην Κρήτη από τον ξαφνικό χαμό της 46χρονης - Τι έδειξε η κάμερα πριν βρεθεί νεκρή στο αυτοκίνητό της  – Στις 16:00 η κηδεία της στο Ηράκλειο

Βανδάλισαν δημοτικό σχολείο στη Νάξο, ντροπή για όλους μας, λέει ο διευθυντής ‑ Δείτε φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Με δημόσια παρέμβασή του, ο διευθυντής εκφράζει τη θλίψη και την αγανάκτησή του για το περιστατικό, κάνοντας λόγο για μια πράξη που δεν πλήττει μόνο ένα κτήριο, αλλά τις αξίες της Παιδείας και του πολιτισμού

Διάρρηξη στο μουσείο Lalique στη Γαλλία: Έκλεψαν κοσμήματα αξίας περίπου 4 εκατ. ευρώ

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Οι Αρχές εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία για τους δράστες

Κασσελάκης ‑ Γεωργιάδης έπαιξαν τένις στο Politia Tennis Club

E-Daily 2.TopNews 06.07.2026
Αυτή τη φορά Κασσελάκης και Γεωργιάδης ήρθαν αντιμέτωποι σε αγώνα τένις

Μουντιάλ 2026: Τα δάκρυα του Κασεμίρο μετά τον αποκλεισμό – «Τους απογοητεύσαμε όλους»

Αθλητικά Νέα 06.07.2026
«Θα ειμάστε πάντα η γενιά που δεν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε συντετριμμένος ο Κασεμίρο

Βραζιλία ‑ Νορβηγία 1‑2: Ο Χάαλαντ «έσβησε» τη Σελεσάο

Αθλητικά Νέα 06.07.2026
Ο «φονιάς» των Σκανδιναβών οδήγησε την ομάδα του για πρώτη φορά στους «8» του Μουντιάλ

Μεξικό ‑ Αγγλία 2‑3: Κατέκτησε το Αζτέκα και προκρίθηκε στους «8»

Αθλητικά Νέα 06.07.2026
Σαράντα χρόνια μετά, η Αγγλία πέρασε από το Αζτέκα με ανατροπή, νικώντας 3-2 το Μεξικό παρά το αριθμητικό μειονέκτημα από το 54`