E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε αρχαίο... φαστ φουντ στην Πομπηία

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Δημοσίευση 27/12/2020 | 10:30

Βρέθηκε αρχαίο... φαστ φουντ στην Πομπηία

Ένα θερμοπωλείο, το ταχυφαγείο της αρχαίας Πομπηίας, διακοσμημένο με πολύχρωμες παραστάσεις, σε εξαιρετική κατάσταση, έφερε σήμερα, Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου, στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Τα περίπου 150 θερμοπωλεία ήταν διάσπαρτα στην πόλη και οι πελάτες τους ήταν κυρίως οι φτωχότεροι πολίτες της Πομπηίας, οι οποίοι δεν είχαν τις κατάλληλες υποδομές για να μαγειρέψουν στα σπίτια τους.

Ο πάγκος του θερμοπωλείου που είχε ταφεί κάτω από την ηφαιστιακή λάβα και είχε εν μέρει αποκαλυφθεί το 2019, ήρθε στο φως προκαλώντας θαυμασμό με την αρτιότητα και την μοναδικότητά του. Οι εργασίες συνεχίζονται ώστε να διατηρηθεί άθικτο το μνημείο, το οποίο βρίσκεται σε ένα σημείο που επισκέπτονται πάρα πολλοί τουρίστες κάθε χρόνο.

Ανάμεσα στις παραστάσεις που αποκαλύφθηκαν βρίσκεται μια Νηριίδα καθήμενη σε θαλάσσιο άλογο. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν επίσης ζώα, ζωγραφισμένα σε έντονα χρώματα, κυρίως πουλερικά και φαίνεται ότι οι πάπιες που απεικονίζονται καταναλώνονταν με κρασί ή ζεστά ποτά. Ανάμεσα στις πολύτιμες παραστάσεις βρέθηκαν και υπόλοιπα τροφίμων τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τις γαστρονομικές συνήθειες της Πομπηίας, τη στιγμή της έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.

Ανάμεσα στα υπολείμματα βρέθηκαν οστά πάπιας, χοίρων, κατσίκας, ψαριού και σαλιγκαριών, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε κεραμικά αγγεία. Πολλά υλικά μαγειρεύονταν μαζί, σαν ένα είδος παέλιας. Στο βάθος ενός αγγείου βρέθηκαν, επίσης, ξεφλουδισμένα κουκιά τα οποία χρησίμευαν για να αλλάζουν την γεύση του κρασιού.

«Δεν πρόκειται απλά για μια μαρτυρία σχετικά με την καθημερινή ζωή της Πομπηίας. Οι δυνατότητες ανάλυσης αυτού του θερμοπωλείου είναι απίστευτες γιατί για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ολόκληρο το περιβάλλον», δήλωσε, ικανοποιημένος, ο Μάσιμο Οσάνα, γενικός διευθυντής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας.

Κοντά στο αρχαίο θερμοπωλείο βρέθηκαν, επίσης, μια πηγή και ένα πηγάδι καθώς και ανθρώπινα οστά, ανάμεσα στο οποία και ενός άνδρα 50 περίπου ετών, δίπλα σε ένα παιδικό κρεβάτι.

«Το σημείο δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί αιφνιδιαστικά από τους ιδιοκτήτες του. Αλλά είναι πιθανόν κάποιος, ίσως ο πιο ηλικιωμένος, να έμεινε εκεί και να χάθηκε κατά την πρώτη φάση της έκρηξης του ηφαιστείου, την στιγμή που έπεσε το ταβάνι», εξήγησε ο Οσάνα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ANSA.

Τέλος, βρέθηκαν και τα οστά ενός άνδρα που πιθανολογείται ότι ήταν κλέφτης ή πεινασμένος φυγάς «ο οποίος πέθανε ακαριαία από τους ατμούς του ηφαιστείου με το χέρι πάνω στο σκέπασμα ενός αγγείου που μόλις είχε ανοίξει», πρόσθεσε ο Μάσιμο Οσάνα.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός – Αρναούτογλου: Ανατροπή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες από την ερχόμενη εβδομάδα

Καιρός 17.04.2026
Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες ημέρες – Αναλυτική πρόγνωση

«Χάρι, άνοιξε!»: Ηχητικό ντοκουμέντο με τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας να φωνάζει στον Ιταλό

Ελλάδα 17.04.2026
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μία 30χρονη από την Αιθιοπία

Μαρινάκης: Εδώ και 3 χρόνια βιώνουμε μια στοχοποίηση, μια νοσηρή μειοψηφία δολοφονεί χαρακτήρες

Ελλάδα 17.04.2026
«Να κοιταχτούν στον καθρέφτη όσοι διακινούν χυδαία ψέματα. Δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ αυτά» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δολοφονία παιδιού στο Τέξας: Κατέρρευσαν οι ένορκοι – «Είσαι απαγωγέας;» ρωτούσε η 7χρονη

Κόσμος 17.04.2026
Οι τελευταίες στιγμές της Αθένα συγκλόνισαν τους πάντες

Αρπαξαν από ηλικιωμένη 100.000 ευρώ, που είχε θαμμένα... στον κήπο

Ελλάδα 17.04.2026
Απάτη στον Λαγκαδα Θεσσαλονίκης

«Καλπάζουν» τα ενοίκια, οι περιοχές που εκτοξεύτηκαν

Ελλάδα 17.04.2026
Πότε και πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες να ζητήσουν αύξηση, πότε είναι παράνομο

Θάνατος γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας: Bίντεο ντοκουμέντο από τις φωνές της

Ελλάδα 17.04.2026
Η αστυνομία προήγαγε έναν 45χρονο Ιταλό

Στο αυτόφωρο μητέρα ανηλίκου για τον βανδαλισμό του σχολείου στη Γλυφάδα

Ελλάδα 17.04.2026
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε μητέρα ανηλίκου, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μετά τον βανδαλισμό και τη λεηλασία σχολικού συγκροτήματος στη Γλυφάδα.

Τίνα Μεσσαροπούλου: Η πρώτη ανάρτηση για τον Γιώργο Μυλωνάκη μέσα από το νοσοκομείο

Tabloid 17.04.2026
Δεν έχει φύγει λεπτό από το πλευρό του συζύγου της

Τραμπ: «Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία με το Ιράν»

Κόσμος 17.04.2026
«Νομίζω θα έχουμε και μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», πρόσθεσε

Πάτρα: 13χρονος κατήγγειλε ότι ο πατέρας του τον χτυπούσε για να δουλεύει

Ελλάδα 17.04.2026
«Δεν είναι κανονικό για ένα παιδί να κάνει αυτό που κάνω εγώ. Οταν γυρίζουμε σπίτι ο πατέρας μου με χτυπάει πολύ»