E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Πώς θα μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε πρωτογνωρες συνθήκες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2020 | 11:17

Lockdown: Πώς θα μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε πρωτογνωρες συνθήκες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού. Απαγορεύσεις, περιορισμοί και κανόνες συνοδεύουν αυτές τις γιορτινές ημέρες, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για χαλάρωση.

Με δύο SMS θα πρέπει να μετακινηθούμε και σήμερα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ο κωδικός που πρέπει να στείλουμε στο 13033 είναι το 6 αλλά θα πρέπει να το στείλουμε δύο φορές. Μία όταν θα πηγαίνουμε σε συγγενικό σπίτι και άλλη μία για την επιστροφή μας. Κι όλα αυτά μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ καθώς απο εκείνη την ώρα και μετά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 5 το πρωί.

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται οτι στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως ιδανικό είναι να βρεθούμε μόνο με την οικογένειά μας, αλλιώς με μία οικογένεια ακόμη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να υπογραμμίζει τις προηγούμενες μέρες: "Θα ήταν καλό στις συγκεντρώσεις που θα κάνουμε στα σπίτια να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως".

Επίσης, ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συναντηθούν κατά τις μεσημεριανές ώρες για τα τραπέζια τους παρά το βράδυ, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα τότε την Πρωτοχρονιά θα είναι πιο αυστηρά.

Οι αστυνομικοί έλέγχοι είναι πολύ αυστηροί με την αστυνομία να βρίσκεται παντού.

Πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με "επιστράτευση" όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Σχετικά με τα τραπέζια στα σπίτια, σε περίπτωση συγκέντρωσης που ξεπερνούν τα 9 άτομα η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Αλκη Καμπανού – «Και αν η σιωπή πονάει, εγώ θα σου μιλώ»

Ελλάδα 01.02.2026
Στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook η μητέρα του

Αστυνομικός δέχτηκε επίθεση με σφυρί κατά την διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με διαδηλωτές

Κόσμος 01.02.2026
Βίντεο δείχνει έναν αστυνομικό, ο οποίος είναι πεσμένος στο έδαφος, να περικυκλώνεται και να δέχεται κλωτσιές και χτυπήματα με ένα σφυρί

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο «βούλιαξε» στην άσφαλτο

Ελλάδα 01.02.2026
Στην Ξάνθη, απορριμματοφόρο όχημα βυθίστηκε στην άσφαλτο, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας

Βόλος: Νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα «Βιολάντα» σε σούπερ μάρκετ ‑ Τρικάκια και συνθήματα

Ελλάδα 01.02.2026
Τρικάκια, συνθήματα και μπισκότα «Βιολάντα» στο πάτωμα

Ζευγάρι μήνυσε κλινική εξωσωματικής για εμφύτευση λάθους εμβρύου

Κόσμος 01.02.2026
Αγωγή κατά κλινικής στο Ορλάντο μετά τη γέννηση παιδιού που δεν είναι βιολογικά δικό τους

Οι γονείς του Αλκη Καμπανού άναψαν κεράκι στη Τούμπα για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 01.02.2026
Με αφορμή την τραγική συγκυρία με τον θάνατο των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ στο τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Ρουμανία, ο Αριστείδης Καμπανός έστειλε το δικό του μήνυμα

Αντριου ‑ Έπσταϊν: Δεύτερη γυναίκα καταγγέλλει πως την έστειλαν στη Βρετανία γι` αυτόν

Κόσμος 01.02.2026
Το θύμα – που ήταν τότε 20 ετών – οδηγήθηκε στη βασιλική κατοικία Royal Lodge για επαφή με τον Αντριου και μετά ξεναγήθηκε στο Μπάκινγχαμ

Καιρός: Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας ‑ Επτά περιοχές σε red code ‑ Μπαράζ κλήσεων στο 112

Καιρός 01.02.2026
Eπτά περιοχές βρίσκονται σε red code, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν καλέσει το 112 για βοήθεια, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μέχρι αργά το απόγευμα

Πολύμηνη διαρροή βλέπουν οι ειδικοί πίσω από τη φωτιά στη «Βιολάντα» – Φόβοι για νέα ανάφλεξη και έκρηξη

Ελλάδα 01.02.2026
Η ανακοίνωση της εταιρείας και τα όσα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος Χτες
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14