E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Lockdown: Πώς θα μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε πρωτογνωρες συνθήκες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2020 | 11:17

Lockdown: Πώς θα μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Σε πρωτογνωρες συνθήκες γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στη χώρα μας εν μέσω lockdown λόγω κορονοϊού. Απαγορεύσεις, περιορισμοί και κανόνες συνοδεύουν αυτές τις γιορτινές ημέρες, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο για χαλάρωση.

Με δύο SMS θα πρέπει να μετακινηθούμε και σήμερα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ο κωδικός που πρέπει να στείλουμε στο 13033 είναι το 6 αλλά θα πρέπει να το στείλουμε δύο φορές. Μία όταν θα πηγαίνουμε σε συγγενικό σπίτι και άλλη μία για την επιστροφή μας. Κι όλα αυτά μόνο μέχρι τις 10 το βράδυ καθώς απο εκείνη την ώρα και μετά ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 5 το πρωί.

Για την ημέρα των Χριστουγέννων επιτρέπεται η μετακίνηση για μετάβαση σε σπίτια συγγενών, με όλους τους κανόνες που προβλέπονται στη σχετική ΚΥΑ, δηλαδή δύο άτομα συγγενείς πρώτου βαθμού με μάσκες στο αυτοκίνητο και ανήλικα τέκνα αν υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται οτι στο τραπέζι θα πρέπει να βρίσκονται μέχρι 9 άτομα.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως ιδανικό είναι να βρεθούμε μόνο με την οικογένειά μας, αλλιώς με μία οικογένεια ακόμη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να υπογραμμίζει τις προηγούμενες μέρες: "Θα ήταν καλό στις συγκεντρώσεις που θα κάνουμε στα σπίτια να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως".

Επίσης, ο κ. Πέτσας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συναντηθούν κατά τις μεσημεριανές ώρες για τα τραπέζια τους παρά το βράδυ, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως αν τα μέτρα δεν τηρηθούν τα Χριστούγεννα τότε την Πρωτοχρονιά θα είναι πιο αυστηρά.

Οι αστυνομικοί έλέγχοι είναι πολύ αυστηροί με την αστυνομία να βρίσκεται παντού.

Πολύ αυξημένοι έλεγχοι, με "επιστράτευση" όλων των αστυνομικών, ακόμα και από τα γραφεία και μπλόκα σε όλα τα σημεία των πόλεων που μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, μέχρι και είσοδο σε σπίτια σε περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες για παραβίαση του περιοριστικού μέτρου των εννέα ατόμων στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, για την εφαρμογή των κανόνων που αποσκοπούν στην αποφυγή και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, τόσο της Αθήνας, όσο και των άλλων μεγάλων πόλεων και έλεγχος σε κάθε αυτοκίνητο που κινείται τις ώρες αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα των 300 ευρώ σε όλους τους παραβάτες, χωρίς διάκριση.

Σχετικά με τα τραπέζια στα σπίτια, σε περίπτωση συγκέντρωσης που ξεπερνούν τα 9 άτομα η Αστυνομία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο μετά από καταγγελία, παρουσία εισαγγελέα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σε τέτοια περίπτωση, το αδίκημα είναι αυτόφωρο για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, για παράβαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά σε παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και προβλέπει βαριές ποινές, αν από αυτή την παραβίαση προκύψει μετάδοση ασθένειας και ακόμα βαρύτερες, αν σε ακραία περίπτωση υπάρξει θάνατος.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τον οικοδεσπότη είναι 3.000 ευρώ και για τους παρευρισκόμενους 300 ευρώ, ενώ το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ, αν η παραβίαση του μέτρου γίνεται για δεύτερη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του

Ελλάδα 02.04.2026
«Είχα πιει, ποτέ δεν τις άγγιξα»

ΝΥΤ: Σκέψεις για «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ» στον απόηχο των απειλών Τραμπ

Κόσμος 02.04.2026
Επιπλέον 300.000 στρατιώτες και έξτρα δαπάνη 290 δισ. ευρώ ετησίως

Μυτιλήνη: Ξέχασαν παιδιά δημοτικού μετά από εκκλησιασμό

Ελλάδα 02.04.2026
Ορισμένα έβαλαν τα κλάματα και φοβήθηκαν - Ξεκίνησε διοικητική έρευνα

Το «ταξίδι» της αφρικανικής σκόνης μέσα από εντυπωσιακές δορυφορικές εικόνες – Το σχόλιο Κολυδά

Κόσμος 02.04.2026
Οι δορυφόροι «αιχμαλώτισαν» λεπτό προς λεπτό την «εισβολή» της αφρικανικής σκόνης στη νότια Ελλάδα

Σάκης Αρναούτογλου: Με τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα ‑ Η πρόγνωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Καιρός 02.04.2026
Η πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό μέχρι το Πάσχα

«Επτά εκατομμύρια Ιρανοί σας περιμένουμε έτοιμοι και οπλισμένοι» λέει η Τεχεράνη στις ΗΠΑ

Κόσμος 02.04.2026
«Θα πας στα βάθη της Κόλασης» απειλεί ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ζάκυνθος: Ανοιξε ο δρόμος και «κατάπιε» φορτηγό στον Αγιο Σώστη

Ελλάδα 02.04.2026
Η καθίζηση προκλήθηκε από εργασίες της ΔΕΥΑΖ και τη συσσώρευση νερού σε φρεσκοσκαμμένο χαντάκι, σε συνδυασμό με διάβρωση και σπηλαίωση από τη θάλασσα

Βίντεο – «γροθιά» στο στομάχι: Παιδιά στη Γάζα παίζουν με κούκλα αναπαριστώντας σκηνές κηδείας

Ελλάδα 02.04.2026
Τα παιδιά της Παλαιστίνης μεγαλώνουν μέσα στον εφιάλτη του πολέμου

Απίστευτη απάτη στη Θεσσαλονίκη: Δείτε πως ένας 38χρονος έβγαζε χρήματα από τις θέσεις πάρκινγκ

Ελλάδα 02.04.2026
38χρονος έβαλε πλαστά QR Code σε σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης και έπαιρνε τα χρήματα

Σοκαριστικό περιστατικό στο Κιάτο: 40χρονη στο νοσοκομείο – Είχε αφαιρεθεί το δέρμα της από τα μάτια έως τον σβέρκο

Ελλάδα 02.04.2026
Οι γιατροί σοκαρισμένοι από την κατάστασή της, ειδοποίησαν την αστυνομία

Το Πακιστάν πρότεινε σε πλοία να υψώσουν τη σημαία του για να περάσουν με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 02.04.2026
Το Ισλαμαμπάντ άρχισε, σύμφωνα με το Bloomberg, να επικοινωνεί με μεγάλους εμπορικούς διαμεσολαβητές για να δει αν υπήρχαν πλοία που θα μπορούσαν να περάσουν το Στενό συνοδεία ιρανικών δυνάμεων, ενώ θα ύψωναν προσωρινά την πακιστανική σημαία

«Δηλώνω αποχή, έχω δεχθεί πολλές προσβολές», λέει η πρόεδρος στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών

Ελλάδα 02.04.2026
Σοβαρό επεισόδιο, διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου